Ν. Κογιουμτσής στην ΕΡΤ: Ποια μέτρα χρειάζεται να ληφθούν άμεσα για τη στήριξη του τουρισμού

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον τουρισμό μίλησε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκος Κογιουμτσής στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 10/4/2020.

Ο κ. Κογιουμτσής σημειώνει ότι ο Τουρισμός πράγματι αποτελεί το μεγάλο ασθενή της οικονομίας αλλά και το μεγάλο ερωτηματικό για τους επόμενους μήνες που αποτελούν ως είθισται τους παραγωγικούς μήνες της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα που κυριαρχεί λόγω της πανδημίας οδηγεί σε δυσοίωνες προβλέψεις για τη φετινή χρονιά με μόνο θετικό στοιχείο ότι σαν χώρα αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες.

Καταθέτει, παράλληλα, μία σειρά από προτάσεις για τη στήριξη του Τουρισμού:

«Ο τουρισμός καλώς ή κακώς αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μετά και τη σταδιακή αποβιομηχανοποίηση του τόπου τις προηγούμενες δεκαετίες και προσφέρει το 20,6% του ΑΕΠ της χώρας απασχολώντας το 18% του συνολικού εργατικού δυναμικού σε εποχές μάλιστα που η ανεργία παρά τη μείωση της παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Άρα το τουριστικό προϊόν πρέπει να διαφυλαχτεί και να στηριχθεί άμεσα από την πολιτεία στην κατεύθυνση:

Διασφάλιση της υγείας επισκεπτών εργαζομένων και τοπικών πληθυσμών με συγκεκριμένα πρωτόκολλα κανόνων υγιεινής. Μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε όλες τις μορφές του τουρισμού (μεταφορές, τουριστικά καταστήματα κ.λπ.) και 6% στην εστίαση και διαμονή. Έκπτωση στα τέλη αεροδρομίων και στα Δημοτικά τέλη. Επιδότηση εργασίας για το προσωπικό όλων των τουριστικών επιχειρήσεων και επέκταση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους στον τουρισμό. Χορήγηση κεφαλαίων κίνησης μακροχρόνιας κάλυψης γρήγορα και ευέλικτα σε όλες τις επιχειρήσεις που θα πληγούν και επιχορηγήσεις από τα αδιάθετα κεφάλαια του ΕΣΠΑ σε επιχειρήσεις που θα πληγούν, λόγω της μείωσης του τουριστικού πακέτου. Μείωση της προκαταβολής φόρου και κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης. Για να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας όπως φαίνεται ότι κερδίζουμε το στοίχημα της Υγειονομικής κρίσης χρειάζονται άμεσα δραστικά μέτρα και παρεμβάσεις κυρίως στον τομέα της ρευστότητας και της στήριξης των θέσεων απασχόλησης».