Ν. Κογιουμτσής στην ΕΡΤ1: Να δοθεί χρήμα στην πραγματική οικονομία

Σε ένα νέο, πολύ διαφορετικό περιβάλλον, άνοιξε στις 4 Μαΐου ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, ενώ το μεγαλύτερο θα επαναλειτουργήσει στις 11 Μαΐου. Για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό που επιβάλλεται να τηρούνται, αλλά και τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν τα καταστήματα μίλησε στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «επι-κοινωνία», στις 6/5/2020, ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκος Κογιουμτσής.

Οι έμποροι, όπως ανέφερε, ανέμεναν και προετοιμάζονταν για την επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου στις 4 Μαΐου, κάτι ωστόσο που έγινε μόνο για το 10% των επιχειρήσεων, με το υπόλοιπο 90% να ανοίγει μία εβδομάδα αργότερα. «Ευελπιστούμε ότι και η εστίαση, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το εμπόριο, θα ανοίξει νωρίτερα», σημείωσε.

Ο κ. Κογιουμτσής υπογράμμισε τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν «λαβωμένοι» από τη 10ετή κρίση, ενώ -επικαλούμενος και τις έρευνες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ- αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες 100.000 επιχειρήσεις είναι πιθανό να μην καταφέρουν να ανοίξουν, με τις επακόλουθες συνέπειες σε οικονομία και απασχόληση. Ζήτησε ως εκ τούτου την άμεση λήψη μέτρων, με επίκεντρο την ενίσχυση της ρευστότητας.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: