tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής στο “ΠΑΡΟΝ”: Λιανεμπόριο στη διασωλήνωση

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκου Κογιουμτσή στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (7/3/2021).


Μπορεί να έχουμε κλείσει έναν χρόνο περιπέτειας με τον κορονοϊό, μπορεί να βρισκόμαστε στο τρίτο lockdown, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι η αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων, ειδικά προς την κατεύθυνση του περιορισμού της κινητικότητας των πολιτών.

Είναι προφανές λοιπόν ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Και θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη δημόσια υγεία αλλά πλέον και την οικονομία, αφού απειλείται η βιωσιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων. Οι οποίες –γιατί δεν πρέπει να το ξεχνάμε– προέρχονται μια σκληρή, δεκαετή οικονομική κρίση, με Μνημόνια, περικοπές συντάξεων και μισθών και συρρίκνωση της κατανάλωσης. Ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες επιστρέψαμε σε τραυματικές καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος, που μοιραία οδηγούν σε συσσώρευση οφειλών.

Για όλο τον εμπορικό κόσμο είναι δεδομένο ότι προηγείται η προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς αποτελεί το πρώτιστο και ύψιστο αγαθό και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις εντολές των ειδικών. Όμως δεν μπορούμε να παραβλέπουμε και το τι γίνεται γύρω μας. Όπως τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τον συγχρωτισμό σε πλατείες και παραλίες, όπως και σε σούπερ μάρκετ. Η κίνηση στους δρόμους θυμίζει άλλες εποχές και το μόνο που δεν λειτουργεί είναι το λιανεμπόριο. Αν όμως ήταν αυτό υπεύθυνο για τη διασπορά, γιατί δεν μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο καιρό που τα μαγαζιά είναι κλειστά;

Πώς φτάσαμε στο σημείο να ασκείται τόσο ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Το βέβαιο είναι ότι όσο συνεχίζεται αυτή κατάσταση, τόσο θα βυθίζονται στην απόγνωση χιλιάδες έμποροι, που βλέπουν με απογοήτευση, ακόμα και θυμό, τα καταστήματά τους να παραμένουν κλειστά και αυτοί να οδηγούνται σε αχαρτογράφητα νερά και σε ένα αβέβαιο αύριο. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το λιανεμπόριο έκλεισε επειδή παρατηρήθηκαν κάποιες εικόνες συνωστισμού έξω από καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Ερμού.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Απαιτείται άμεσα μια άλλη προσέγγιση στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και ένας άλλος σχεδιασμός για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με αυστηρά υγειονομικά μέτρα, που έτσι κι αλλιώς τηρούνται μέσα στους χώρους των καταστημάτων μας. Ίσως θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το άνοιγμα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε πρώτη φάση και ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων να ανοίξουν και τα μεγαλύτερα καταστήματα ή τα εμπορικά κέντρα. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζονται και ουσιαστικά αντισταθμιστικά μέτρα εκ μέρους της Πολιτείας και αυτά θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση του «κουρέματος» των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, παρά τις όποιες αντιδράσεις εκφράζουν οι «θεσμοί».

«Άλλωστε είναι ανήθικο να πιέσεις κάποιον να πληρώνει χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται», είχε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης. Επίσης θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων και όχι των δανείων από κοινοτικά κονδύλια. Και φυσικά στην επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και όχι των νέων, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Όπως απαιτείται η μετατροπή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών 1, 2, 3 σε μη επιστρεπτέες.

Μην ξεχνάμε ότι συνολικά έχει μείνει εκτός του προγράμματος των Επιστρεπτέων περίπου το 60% των επιχειρήσεων. Παράλληλα θα πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για μια χώρα που απώλεσε το 25% του ΑΕΠ στην εποχή της δεκαετούς κρίσης. Ευνόητο είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική μείωσης έως και μηδενισμού του ενοικίου και τους επόμενους μήνες, μέχρι να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις και παράλληλα να αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Τέλος, σε μια τόσο δύσκολη εποχή θα πρέπει να καταργηθεί ο φόρος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ένας ειδικός επιχειρηματικός ακατάσχετος λογαριασμός, όπως έχουν όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Τα μέτρα στα οποία έχει ήδη προχωρήσει η Πολιτεία θεωρούνται θετικά, όχι όμως επαρκή για να μπορέσουν να αποτρέψουν το επικείμενο λουκέτο χιλιάδων επιχειρήσεων, συμπέρασμα που προέκυψε από τα ευρήματα των ερευνών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι ότι το ποσοστό όσων δήλωναν ότι δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξουν στο εμπόριο φτάνει στο 34% και στην εστίαση στο 42%. Το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσει τον βασικό μοχλό ενίσχυσης της οικονομίας μας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό προς όλους. Να επισημάνω όμως ότι από τις πρώτες ενδείξεις των εισηγήσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη απουσιάζει η μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση, που στη χώρα μας αποτελεί αυτό που λέμε «ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας» αλλά και παράλληλα αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη μετά το Δημόσιο.

Θεωρώ επιβεβλημένη την ταχύτητα των εμβολιασμών, ώστε να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας και παράλληλα να δοθεί το σύνθημα ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να μη χάσουμε άλλο ένα καλοκαίρι. Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, αποδίδοντας κοντά στο 25% του συνολικού ΑΕΠ και δεν πρέπει να χαθεί και φέτος.