Ν. Κογιουμτσής στον ρ/σ Αθήνα 9,84: Ποιοι κλάδοι έχουν επιχειρηματική ζήτηση

Για το μίγμα των επιχειρήσεων που ανοίγουν και κλείνουν, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο Β’ Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Νίκος Κογιουμτσής, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα και με τα στοιχεία, η κτηματαγορά του κέντρου της Αθήνας και πέριξ παρουσιάζει άνθιση, δεδομένης και της αύξησης των τουριστικών ροών στην πόλη που δείχνει να μετατρέπεται σε «city break» προορισμό.

Φαίνεται ακόμη από τα στοιχεία, εξήγησε ο κ. Κογιουμτσής, ότι «ανοίγει η βεντάλια των δράσεων», και πέραν της εστίασης,  τονίζοντας ότι θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην παραγωγική διαδικασία της ανάπτυξης, καθώς και σε τομείς που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση.

Η ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Β’ Αντιπρόεδρο του Ε.Ε.Α., θα κριθεί από την πορεία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην οποία και πρέπει να δοθούν κίνητρα.

Αναφερόμενος στην ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, ο κ. Κογιουμτσής στάθηκε ιδιαίτερα στο μείζον θέμα της ασφάλειας, εκτιμώντας ότι τόσο η νέα εικόνα όσο και οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται γύρω από το σημείο, θα βάλουν την περιοχή σε «βηματισμούς ανάπτυξης», καθιστώντας και πάλι την πλατεία «σήμα κατατεθέν».

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόταση του Ε.Ε.Α. για το  Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (ΑΚΕ) στην τουριστική αγορά της περιοχής Πλάκας- Μοναστηρακίου, για το οποίο το Επιμελητήριο έχει ήδη εκπονήσει το Στρατηγικό Σχέδιο (Master Plan).

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του Ε.Ε.Α.

Ο συνολικός αριθμός εγγραφών στο Ε.Ε.Α. για το 2019 ανέρχεται σε 7.464 και παρουσιάζει αύξηση 4,79% συγκριτικά με το 2018 (7.123 εγγραφές)

Ο συνολικός αριθμός διαγραφών μέσα στο 2019 ανέρχεται σε 4.235 και παρουσιάζει αύξηση 13,33% συγκριτικά με το 2018 (3.737 διαγραφές).

Οι κλάδοι που εμφανίζουν την μεγαλύτερη άνοδο σε εγγραφές είναι οι:  μεσίτες ακινήτων (αύξηση 39,76%), οι δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας (δηλαδή, υπηρεσίες security και ντετέκτιβ) με αύξηση 37,25%. Η μαζική εστίαση έχει μικρή αύξηση της τάξης του 5,90% και το λιανικό εμπόριο έχει αύξηση της τάξης του 15,14%.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο στις διαγραφές είναι: το λιανικό εμπόριο (23,05%), η μαζική εστίαση (ποσοστό 29,73%) και οι παροχή υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους (δηλαδή, υπηρεσίες καθαρισμού κοινόχρηστων και επαγγελματικών χώρων και υπηρεσίες κηπουρού) με ποσοστό 42,59%.

Ακούστε τη συνέντευξη: