Ν. Κογιουμτσής: Μονόδρομος η μείωση των φορολογικών συντελεστών

Συνέντευξη του Β' Αντιπροέδρου του ΕΕΑ και Οικονομικού Επόπτη της ΕΣΕΕ στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

Για τη δύσκολη, καθημερινή μάχη που δίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν μίλησε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομικός Επόπτης της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Κογιουμτσής στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την άμεση ανάγκη μείωσης των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, ο κ. Κογιουμτσής επισήμανε ότι μπορεί κάποια μακροοικονομικά στοιχεία να εμφανίζουν βελτίωση, η εικόνα δεν είναι αντίστοιχη και στην πραγματική οικονομία, την αγορά και τα ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.
Τόνισε ότι από το 2010 έχουν κλείσει 270.000 επιχειρήσεις (από 850.00 έχουν μείνει περίπου 600.000 ΜμΕ), και ανοίγουν περισσότερο «επιχειρήσεις ανάγκης», ενώ «η ζήτηση και η κατανάλωση έχουν καταβαραθρωθεί από το 2010 έως σήμερα κατά 50%».
Το τελευταίο είναι αποτέλεσμα, όπως είπε, αποτέλεσμα από τη μία πλευρά της μείωσης μισθών και συντάξεων και από την άλλη της υπερφορολόγησης, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 70-75% και είναι αποτρεπτικό για να μπορεί να επιβιώσει μια επιχείρηση. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτσή, οδηγεί μία επιχείρηση «είτε στη φοροδιαφυγή που είναι κατακριτέα, είτε στην επιχειρηματική μετανάστευση είτε στο κλείσιμο».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ: