tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής στην Κυριακάτικη Kontra News: Η μικρομεσαία επιχείρηση εν όψει ενός δύσκολου έτους

Άρθρου του Νίκου Κογιουμτσή, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, στην Κυριακάτικη Kontra News (8/12/2024).


Διανύουµε µία δύσκολη χρονική συγκυρία. Η µικροµεσαία επιχείρηση σε αυτή την συγκυρία προσπαθεί να παίξει το δικό της έτσι κι αλλιώς σηµαντικό ρόλο. Οδηγούµαστε ταχέως προς την τέταρτη βιοµηχανική επανάσταση σε ένα περιβάλλον έντονα ανταγωνιστικό, τόσο από τις εγχώριες επιχειρήσεις όσο και από τις εισαγόµενες. Καταγράφεται έντονη διεύρυνση ανισοτήτων µεταξύ µεγάλων και µικρών επιχειρήσεων. Ο έντονος και πολλές φορές αθέµιτος ανταγωνισµός εντοπίζεται πια και στο διαδίκτυο και µάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο µε αντίκτυπο και στη χώρα µας που δεν διαθέτει ικανά όπλα αντιµετώπισης αυτών των καταστάσεων όπως άλλες µεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν από λίγες ηµέρες η ευρωπαϊκή επιτροπή ανακοίνωσε ότι η γνωστή σε όλους πλατφόρµα Meta το πρώην facebook εφαρµόζει καταχρηστικές πρακτικές προς όφελος της θυγατρικής εταιρείας διαδικτυακών αγγελιών facebook marketplace και παραβιάζει αντιµονοπωλιακούς κανόνες Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για αυτούς τους λόγους επέβαλε στη Meta πρόστιµα ύψος 797,72 εκατοµµυρίων ευρώ. Μάλιστα η επιτροπή απέδειξε ότι η πλατφόρµα στρεβλώνει τον ανταγωνισµό συνδέοντας τις διαδικτυακές διαφηµίσεις της µε το κοινωνικό δίκτυο αποκλείοντας ταυτόχρονα του ανταγωνιστές. Τέτοιου είδους ζητήµατα ακουµπούν και σχετίζονται µε την ελληνική αγορά. Οι Ελληνικές πλέον µικροµεσαίες επιχειρήσεις συµµετέχουν στον διεθνή ανταγωνισµό και τους αφορά άµεσα είτε έµµεσα.

 

Αθέµιτος ανταγωνισµός

Αυτό που πετυχαίνει η συγκεκριµένη πλατφόρµα ενδεχοµένως κι άλλες, είναι να προωθεί µία σειρά από προϊόντα τα οποία µπορεί κάποιος να τα βρει στην εσωτερική αγορά και ενδεχοµένως και σε ανταγωνιστική τιµή. Το πρόβληµα όµως εντοπίζεται στο ότι ο καταναλωτής δεν λαµβάνει αυτή την πληροφορία αφού οι πλατφόρµα ελέγχει πλήρως την πληροφόρηση. Μιλάµε δηλαδή για ένα αθέµιτο ανταγωνισµό που γονατίζει τις ελληνικές µικροµεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν µέσω του διαδικτύου να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα. Ένα άλλο αρνητικό φαινόµενο στην αγορά είναι και η παραπλανητικές και πλασµατικές εκπτώσεις και προσφορές. Με αυτόν τον τρόπο δηµιουργείται ένας οξύς αθέµιτος ανταγωνισµός µεταξύ των συνεπών και µη συνεπών επιχειρήσεων. Εµείς εκπροσωπούµε την υγιή επιχειρηµατικότητα και σε κάθε περίπτωση είµαστε υπέρ των ελέγχων προς κάθε κατεύθυνση και προς µεγάλες επιχειρήσεις αλλά και προς µικρές, για να στηριχτεί ο υγιής ανταγωνισµός στην αγορά που στο τέλος της ηµέρας θα είναι προς όφελος του καταναλωτή και της ίδιας της οικονοµίας της χώρας.

Πέραν όλων αυτών έχουµε να αντιµετωπίσουµε ένα κύµα ακρίβειας που συρρικνώνει τα εισοδήµατα των πολιτών και φυσικά µειώνει την κατανάλωση. Είµαστε δεύτερη από το τέλος στην Ευρώπη των 27 σε αγοραστική δύναµη, µας ξεπερνάει µόνο η Βουλγαρία. Παρ ότι ο πληθωρισµός έχει µειωθεί είναι υψηλότερος από το µέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και συνεχίζει και δηµιουργεί προβλήµατα σε χιλιάδες νοικοκυριά που πασχίζουν µε νύχια και δόντια να ανταπεξέλθουν στις πάγιες υποχρεώσεις τους.

 

Κόστος ενέργειας

Καλούµαστε όλοι να πληρώσουµε από τους υψηλότερους λογαριασµούς ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύµα «γονατίζουν» ειδικά τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που προσπαθούν να µην µετακυλήσουν αυτό το κόστος στον τελικό καταναλωτή για να παραµείνουν κατά το δυνατόν ανταγωνιστικές. Μάλιστα έως τώρα δεν έχουν επιδοτηθεί όπως τα νοικοκυριά για τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύµα.

Οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις αγωνίζονται φυσικά και χωρίς τα απαιτούµενα κεφάλαια καθώς παραµένουν αποκλεισµένες από το τραπεζικό σύστηµα. Μόλις το 10% των πολύ µικρών επιχειρήσεων καταφέρνει να δανειοδοτηθεί από ένα τραπεζικό κατάστηµα. Το δε επιτόκιο χορηγήσεων είναι πολύ υψηλότερο από το µέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δε ψαλίδα επιτοκίου χορηγήσεων και καταθέσεων είναι η µεγαλύτερη στην ευρωπαϊκή ένωση. Το δε καθεστώς των χρεώσεων έχει ξεπεράσει τα εσκαµµένα. Στο πρώτο εξάµηνο του 2023 παρουσίασαν οι τράπεζες κέρδη µόνο από τις υπέρογκες χρεώσεις 1,4 δις ευρώ ενώ τους δόθηκε ένα πρόστιµο της τάξης των 42 εκατοµµυρίων ευρώ, αλλά αυτό αποτελεί σταγόνα στο ωκεανό απέναντι στα πολλαπλάσια κέρδη που παρουσίασαν. Μάλιστα απέδωσαν και µέρισµα στους µερισµατούχους την ώρα που δεν έχουν αποδώσει φόρους στο ελληνικό δηµόσιο εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον.

 

Κατώτατος µισθός

Το τελευταίο διάστηµα γίνεται και αρκετή συζήτηση για τα εργασιακά και για τον κατώτατο µισθό. Εµείς έχουµε εκφέρει στο δηµόσιο διάλογο ότι είµαστε υπέρ της αύξησης του κατώτατου µισθού στον ιδιωτικό τοµέα αρκεί αυτό να συνδυαστεί µε µία πιο γενναία µείωση του µη µισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών. Για δε το ύψος του κατώτατου µισθού, των τριετιών και επιδοµάτων θα πρέπει να συναποφασίζουν ύστερα από διαβούλευση οι κοινωνικοί εταίροι.

Δεν µπορεί ένας µνηµονιακός νόµος να συνεχίζει να υπάρχει σε µία µεταµνηµονιακή εποχή και να αποφασίζει η κυβέρνηση και ένας Υπουργός για θέµατα που θα πρέπει να είναι αποτέλεσµα διαβούλευσης µεταξύ των ενδιαφερόµενων µερών. Με αφορµή και τη συζήτηση που γίνεται για τον προϋπολογισµό ακούµε πολλά κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν µειώσεις φόρων τονίζοντας και για την απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να φορολογηθούν και µεγάλες επιχειρήσεις που µέχρι σήµερα είχαν χαµηλότερα βάρη. Αρκεί βέβαια οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη γιατί αναλογικά τις µεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις τις έχουν υποστεί οι µικροµεσαίοι. Είναι ποια καιρός να αποδοθεί και φορολογική δικαιοσύνη και να σταµατήσει το φαινόµενο της φοροαποφυγής, µέσα από το σύστηµα του ενδοοµιλικών συναλλαγών και τη λειτουργία των υπεράκτιων εταιρειών. Και βέβαια ουσιαστικός περιορισµός της φοροδιαφυγής.

 

Τεκµαρτή φορολόγηση

Αναζητούνται 600 εκατοµµύρια ευρώ από την τεκµαρτή φορολόγηση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων ενώ την ίδια ώρα σύµφωνα για την τράπεζα της Ελλάδος η φοροδιαφυγή φτάνει περίπου στα 10 δις ευρώ µε ότι αυτό σηµαίνει για τα δηµόσια έσοδα. Και φυσικά θα πρέπει η ανταποδοτικότητα όλων αυτών των εσόδων να ανταποκρίνεται ως ένα βαθµό στις καθηµερινές ανάγκες των πολιτών και επαγγελµατιών και να υπάρξει µέριµνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και µεγαλύτερη προστασία σε επίπεδο υγείας, παιδείας και ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση και ενός νέου δύσκολου χρόνου πρέπει το Κράτος να σταθεί δίπλα στην επιχειρηµατική κοινότητα µε διευκόλυνση της ρευστότητας τους αλλά και γενικά της µείωσης της φορολογίας και του µη µισθολογικού κόστους ώστε να µπορούν να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας