Ν. Κογιουμτσής: Στο «κόκκινο» 7 στις 10 επιχειρήσεις

"65% μεσοσταθμικά επιβάρυνση της ελληνικής επιχείρησης με μεγαλομέτοχο την ίδια την Πολιτεία"

Για τη «δύσκολη πραγματικότητα» που βιώνουν καθημερινά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μίλησε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομικός Επόπτης της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Κογιουμτσής, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον μειωμένο κατά 10% -μεσοσταθμικά- τζίρο των επιχειρήσεων στην περίοδο των εκπτώσεων, σύμφωνα με τις έρευνες ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και στο δυσμενές για τις επιχειρήσεις περιβάλλον.
«Έχουμε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος δεν προχωράει όσο πρέπει να προχωρήσει, πρέπει να εξυγιάνουμε τα κόκκινα δάνεια, ξέρουμε ότι τα ληξιπρόθεσμα ξεπέρασαν τα 100 δισ., 2,7 δισ. έχουμε πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ξεζουμίζουμε ό,τι ικμάδα υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική επιχειρηματικότητα» με τους φόρους, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για τη βαριά φορολογία στις επιχειρήσεις ο κ. Κογιουμτσής τόνισε ότι η επιβάρυνση που υφίστανται οι επιχειρήσεις ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 65%, «με μεγαλομέτοχο την ίδια την Πολιτεία».
Υπογράμμισε ακόμη το μείζον θέμα της έλλειψης ρευστότητας αλλά και την επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των εκταμιεύσεων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
«Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν επιχειρήσεις. Επτά στις 10 επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο. Αν συνεχιστεί αυτό το κακό οι επιχειρήσεις θα κλείσουν και όταν κλείνει μια επιχείρηση αυτό είναι επιζήμιο για την ίδια την οικονομία αλλά κυρίαρχα για την απασχόληση», επισήμανε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ: 

 

Επιμέλεια: Κατερίνα Παντελή