- 28/08/2024
Ν. Κογιουμτσής στο “ΠΑΡΟΝ”: Από τις θερινές εκπτώσεις στις εξαγγελίες της ΔΕΘ
Άρθρο του Νίκου Κογιουμτσή, Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (25/08/2024).
Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της θερινής εκπτωτικής περιόδου. Για άλλη μια φορά, οι όποιες προσδοκίες του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου για τόνωση της κατανάλωσης δεν ευοδώθηκαν. Τα στοιχεία που έχουμε από όλη τη χώρα δείχνουν ότι η αγορά κινείται υποτονικά, κάτι στο οποίο συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό και η μείωση της αγοραστικής δύναμης του έλληνα καταναλωτή, με τη Eurostat να μας κατατάσσει στην προτελευταία θέση (πριν από τη Βουλγαρία) στην Ευρώπη των 27. Η αγοραστική δύναμη του έλληνα καταναλωτή έχει ψαλιδιστεί κυρίως λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα και στην ενέργεια και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία δεν αποδίδουν στην πράξη τα αναμενόμενα. Ο πληθωρισμός, ειδικά στα τρόφιμα, παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρά τις όποιες εισηγήσεις μας για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του μέτρου με το πρόσχημα ότι η μείωση δεν θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, το μέτρο της μείωσης ή και του μηδενισμού του ΦΠΑ σε είδη βασικής ανάγκης έχει αποδώσει, δίνοντας ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ένας άλλος σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι η ολοένα και αυξανόμενη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που αδειάζει την τσέπη των ελλήνων πολιτών. Ευελπιστούμε ότι στα μέτρα της επιδότησης του ρεύματος θα συμπεριλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις, καθώς η σημαντική αύξηση της τιμής του ρεύματος επιβαρύνει σημαντικά τα κόστη κυρίως των ενεργοβόρων επιχειρήσεων. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, θα υπάρξουν αυξήσεις σε αρκετά αγαθά και προϊόντα, που θα μειώσουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης περιμένουμε να ακουστούν μέτρα ουσιαστικά και αποτελεσματικά για να τιθασευτεί η ακρίβεια, προς όφελος των ευάλωτων νοικοκυριών και κυρίως επ’ ωφελεία της ίδιας της οικονομίας της χώρας. Περιμένουμε να εξαγγελθούν μέτρα στην κατεύθυνση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, που είναι από τα υψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να καταργηθούν τα μνημονιακά μέτρα της προκαταβολής φόρου και του φόρου επιτηδεύματος, που αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία. Να διευκολυνθούν οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες και τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Να σημειωθεί ότι μόλις ένας στους δέκα μικρούς επιχειρηματίες και μικροεπαγγελματίες έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες, με την πλειονότητα των εμπόρων και των επαγγελματιών να ασφυκτιά από την απουσία ρευστότητας.
Εν τω μεταξύ, το πολυδιαφημισμένο ΕΣΠΑ καθυστερεί λόγω της γραφειοκρατίας και το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει είναι οι υπέρογκες αυξήσεις που ζητούνται εκ μέρους των ιδιοκτητών ακινήτων επαγγελματικής στέγης. Η «φούσκα» του Real Estate σπρώχνει προς τα επάνω και τις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν από την απουσία κατανάλωσης και ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς διευρύνεται η ψαλίδα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων.
Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ