tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής στο “ΠΑΡΟΝ”: Ενδεχόμενη παράταση της ακυβερνησίας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και στην οικονομία

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκου Κογιουμτσή, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (6/6/2023).


Διανύουμε σχεδόν έναν χρόνο σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Οι παρατεταμένες προεκλογικές περίοδοι είθισται να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ, παράλληλα, η ακρίβεια δημιουργεί στενότητα και δυσκολία στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών.
Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί ότι θα προκύψει σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση από την επόμενη εκλογική διαδικασία, στις 25 Ιουνίου, που θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Ενδεχόμενη παράταση της ακυβερνησίας της χώρας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα και στην οικονομία.
Σε αυτήν πράγματι την τόσο κρίσιμη συγκυρία για την αγορά και την οικονομία δεν μπορεί να χαθεί καθόλου χρόνος.  Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού πρέπει άμεσα να τρέξει τις προτεραιότητες που αφορούν την εθνική οικονομία και την αγορά, για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της επόμενης χρονικής περιόδου. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και είναι απότοκα της δεκαετούς κρίσης, της πανδημίας και τώρα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ήδη υπερχρεωμένες εξαιτίας των δυσκολιών και αντιξοοτήτων του παρελθόντος.
Είναι απόλυτη ανάγκη να μη χαθεί καθόλου χρόνος, ώστε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να δώσει άμεσες λύσεις προς επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ήδη βρίσκονται στο κόκκινο. Θα πρέπει άμεσα να θεσπιστεί μια γενναία, ενιαία και ουσιαστική ρύθμιση 120 δόσεων για όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το παρελθόν, που θα συμπεριλαμβάνει όμως, κατά το δυνατόν, το σύνολο των επιχειρήσεων.
Η έλλειψη ρευστότητας συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην πρόοδο και στην ανάπτυξη πολλών επιχειρήσεων. Θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα της χώρας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μη φέρει προσκόμματα, με πρόσχημα τα τραπεζικά κριτήρια, στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το 90% των οποίων παραμένει αποκλεισμένο από οποιαδήποτε τραπεζική χρηματοδότηση. Επιπλέον, δύο ακόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε οι πόροι να κατευθυνθούν και προς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι τώρα είναι αποκλεισμένες.
Αναθεώρηση χρειάζεται και ο εξωδικαστικός μηχανισμός και ο πτωχευτικός νόμος, ώστε να φρενάρουν οι άδικοι πλειστηριασμοί, ιδιαίτερα της πρώτης κατοικίας, αλλά και της επαγγελματικής στέγης χιλιάδων συμπολιτών μας. Οι όποιες επενδύσεις στη χώρα δεν είναι δυνατόν να αφορούν μόνο τον τουρισμό και το real estate. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και να υπάρξουν επενδύσεις και σε άλλους παραγωγικούς τομείς της χώρας, όπως στον πρωτογενή τομέα, στις υπηρεσίες, στη μεταποίηση κ.α.
Θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα ο τουρισμός με τον αγροτοδιατροφικό τομέα και η παιδεία με την αγορά και την επιχειρηματικότητα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα και θα υπάρξει εξωστρέφεια και εξαγωγικός προσανατολισμός για τη χώρα και την οικονομία της. Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας και φυσικά την περαιτέρω επέκταση της ψηφιοποίησης σε όλους τους τομείς, προς διευκόλυνση των Ελλήνων πολιτών και της μείωσης των χαμένων εργατοωρών.
Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να κατανοήσει ότι η χώρα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, που θα εφαρμοστεί με συνέπεια και θα συμπεριλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, που αποτελούν, κατά γενική ομολογία, τον στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης. Είναι απόλυτα αναγκαίο να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδάλλως, η όποια προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα γίνει τρομακτικά δύσκολη και με λάθος τρόπο.