tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής στο “ΠΑΡΟΝ”: Η αγορά και η επιχειρηματικότητα λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές

Άρθρο του Νίκου Κογιουμτσή, Αντιπροέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (5/02/2023).

Διανύουμε εκπτωτική περίοδο και παρατηρούμε έντονα ότι η κατανάλωση στην αγορά είναι υποτονική. Είναι καταφανέστατο ότι έχει πληγεί σοβαρά, πια, το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα. Η ακρίβεια καθημερινά καλπάζει και ταυτόχρονα με την ενεργειακή κρίση αποτελούν ισχυρή τροχοπέδη για όποια καταναλωτική δυναμική θα μπορούσε να υπάρξει σε μια περίοδο που οι εκπτώσεις, κυρίως σε ένδυση και υπόδηση, φτάνουν έως και το 70%. Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες προχωρούν σε γενναίες εκπτώσεις για να προσελκύσουν αγοραστές και η σχέση ποιότητας και τιμής βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.
Η έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος είναι αποκαλυπτική για το προσεχές χρονικό διάστημα. Το 62% των πολιτών δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του επιδεινώθηκε το τελευταίο εξάμηνο. Το 70% έχει περιορίσει τις δαπάνες ένδυσης – υπόδησης, ψυχαγωγίας και ταξιδιών. Το 52% έχει μειώσει την αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών. Ειδικά το τελευταίο εύρημα καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο τη δυσκολία στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά και οι πολίτες. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το 56% βλέπει επιδείνωση της οικονομίας, ενώ και τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου είναι ενδεικτικά, καθώς το 86% των πολιτών στη χώρα μας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην πληρωμή διαφόρων λογαριασμών.
Ειδικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους ενέργειας ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Τα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων, αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης, της πανδημίας και της ακρίβειας, αποτελούν μείζον ζήτημα για την αγορά και την οικονομία. Με μειωμένη κατανάλωση και ανεπάρκεια χρηματοδοτικών εργαλείων πώς θα μπορέσει ο επιχειρηματίας να αποπληρώσει παλιά χρέη; Το 85% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, από οποιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης. Μόλις το 6% έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Όσο αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα 11 δισ. που έχουν ήδη απορροφηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο έχουν χρηματοδοτηθεί μόνο 150 μεγάλες επιχειρήσεις. Διευρύνεται, με τις ευλογίες της Πολιτείας, η κοινωνική και οικονομική ανισότητα μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων. Ακόμη δεν έχει εκπληρωθεί το αγωνιώδες αίτημα του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου για μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων, χωρίς προσαυξήσεις και για όλες τις οφειλές του παρελθόντος. Ενώ η προκαταβολή φόρου απομυζεί την οποία, αναγκαία, ρευστότητα των επιχειρήσεων. Το χτίσιμο του αφορολόγητου ισχύει για όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες εκτός των εμπόρων, επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Και ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 45 δισ., καλούμαστε, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, να αποδώσουμε ασφαλιστικές εισφορές αυξημένες κατά 9,6%.
Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα σκεφτεί νηφάλια και θα προχωρήσει σε όλα αυτά τα αναγκαία μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων, για να δοθεί ανάσα στην επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα στην ίδια την οικονομία της χώρας, γιατί η μικρομεσαία επιχείρηση διαχρονικά αποτελούσε και αποτελεί τον στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας και της εθνικής απασχόλησης.