tuv-iso-logo

Ν. Κογιουμτσής στο “ΠΑΡΟΝ”: Η αγορά σε περιδίνηση

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Νίκου Κογιουμτσή, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” (7/11/2021).


Μετά από μία δεκαετή κρίση, τη πανδημία και τώρα την ακρίβεια, ο εμπορικός κόσμος έρχεται να αντιμετωπίσει και τα νέα υγειονομικά μέτρα που εξήγγειλε η Πολιτεία. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι συνάδελφοι κατέβαλαν και καταβάλουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατά γενική ομολογία τόσο των ειδικών επιστημόνων όσο και στελεχών της κυβέρνησης τα υγειονομικά μέτρα τηρούνταν μέσα στα εμπορικά καταστήματα. Η επίδειξη κυρίως για rapid test για την είσοδο στο κατάστημα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα όπως γενικότερα ο έλεγχος εκ μέρους των εμπόρων και επιχειρηματιών για την ύπαρξη ενδεδειγμένων πιστοποιητικών.

Η σχέση μεταξύ της επιχείρησης και των πελατών της έχει χτιστεί βήμα-βήμα και είναι σε ένα άλλο επίπεδο διαμορφωμένη. Η υποχρέωση να ελέγχουμε τους πελάτες μας δυστυχώς κατακρημνίζει αυτή τη σχέση και διαμορφώνει δυσμενείς συνθήκες μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Τα υγειονομικά μέτρα που μας επιβάλλονται πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στη μείωση της πανδημίας. Το ίδιο ισχυρίζονται και ειδικοί επιστήμονες που εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα διατυμπάνιζαν ότι η διασπορά έως τώρα εντός των εμπορικών χώρων που λαμβάνονται μέτρα (μάσκες, αντισηπτικά, αριθμός ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα) είναι αμελητέα έως ανύπαρκτη.

Τα μέτρα όμως στην πράξη είναι δύσκολο να εφαρμοστούν κυρίως από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το 70% των μικρών επιχειρήσεων είναι αυτοαπασχολούμενοι. Πώς είναι δυνατόν ο έμπορος που είναι και μοναδικός εργαζόμενος στην επιχείρησή του να κάνει έλεγχο και ταυτόχρονα να εξυπηρετεί και πελάτες. Είναι πράγματι ανέφικτο και ανεδαφικό το μέτρο να λειτουργήσει κυρίως σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ένα είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μειωμένη επισκεψιμότητα στην αγορά, άρα και μειωμένη κατανάλωση σε μια χρονική περίοδο που είμαστε ήδη σε ενδιάμεσες εκπτώσεις και το επόμενο σύντομο διάστημα θα έχουμε την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Μέσα στη πανδημία οι επιχειρήσεις συσσώρευσαν πλήθος χρεών και καλούνται από τις αρχές του επόμενου έτους να αποπληρώσουν τόσο τα συσσωρευμένα κορωνο-χρέη όσο και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Ευρισκόμενοι όμως από δω και πέρα σε ένα οιονεί mini lockdown δεν γνωρίζω πράγματι τίνι τρόπω θα μπορέσουν οι ήδη τραυματισμένες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις πολλές υποχρεώσεις που έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους.

Θεωρούμε ότι πρέπει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να προχωρήσει άμεσα σε ένα γενναίο κούρεμα των χρεών της πανδημίας και το υπόλοιπο των χρεών να αποπληρωθεί σε 120 τουλάχιστον δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και επιτόκια. Θεωρούμε ότι η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών να μην ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους αλλά να μεταφερθεί σε βάθος χρόνου εξαρτώμενο και από την πορεία της πανδημίας και φυσικά της ύπαρξης των όποιων περιοριστικών μέτρων εντός των επιχειρήσεων.

Θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει άμεσα λύση και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται ανάμεσα σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο.

Ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν υποχρεούνται σε έλεγχο των πελατών τους, ταυτόχρονα πωλούν όμως αντικείμενα και αγαθά που συναντάμε και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να προσεγγίσει την όλη διαμορφούμενη κατάσταση με νηφαλιότητα και σοβαρότητα.

Σε αυτές τις ιδιάζουσες αποφάσεις καλό θα ήταν να είχαμε ερωτηθεί και ίσως συμβάλλαμε θετικά στην όποια απόφαση που θα ελάμβαναν και μας αφορά. Πρώτιστο αγαθό για την κοινωνία είναι η υγεία. Σε κάθε περίπτωση όμως το οποίο μέτρο λαμβάνεται θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει αποτέλεσμα και να συνυπολογίζει το όποιο αρνητικό αντίκτυπο έχει σε κλάδους της οικονομίας που διαχρονικά στηρίζουν την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.