tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής στο “ΠΑΡΟΝ”: Τελικά, είμαστε Μπανανία;

Άρθρο του Νίκου Κογιουμτσή, Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (05/11/2023).


«Διαπιστώνεται ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη και επικίνδυνη χρονική συγκυρία, κυρίως για τον αναπτυσσόμενο κόσμο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα και συνεχίζει: «Οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία».
Οι δηλώσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις σοβαρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι συνέπειες, πέραν του ανθρωπιστικού τομέα, των μεγάλων απωλειών αμάχων, έχουν να κάνουν και με την ήδη λαβωμένη παγκόσμια οικονομία. Απευχόμαστε να επεκταθεί η σύρραξη γιατί, πέραν των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, θα πληγούν και οι οικονομίες πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Η τιμή του πετρελαίου «φλερτάρει» με τα 100 δολάρια το βαρέλι, με ανοδικές τάσεις, και όταν ανεβαίνει το πετρέλαιο, συμπαρασύρει και πάρα πολλά προϊόντα, πλήττοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συρρικνώνοντας το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα. Ήδη καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Νοέμβριο. Ενώ από την αρχή του νέου έτους επιστρέφει και η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Τα όποια έως τώρα μέτρα στήριξης της Πολιτείας ναι μεν δίνουν ανάσες ανακούφισης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όμως δεν επαρκούν και δύσκολα καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας που έχουν ήδη πληγεί από τη δεκαετή οικονομική κρίση και στη συνέχεια από την πανδημία. Ανησυχία, όμως, υπάρχει και για τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια άμεση αποκλιμάκωσή της.
Ο πρωθυπουργός της χώρας στοχοποίησε τις πολυεθνικές ως υπεύθυνες, και μάλιστα αναφέρθηκε στο ότι δεν πρέπει να μας θεωρούν Μπανανία. Δεν αναφέρθηκε, όμως, στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση, που εδώ και καιρό μονοπωλούν προς όφελός τους ελάχιστοι όμιλοι τροφίμων και κάποιες πολυεθνικές εταιρείες. Χρειάζονται άμεσα μέτρα, στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων και της επιβολής παραδειγματικών προστίμων, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι δεν θα είναι ανεκτές από δω και πέρα παραβατικές συμπεριφορές που στοχεύουν στην αισχροκέρδεια.
Η Πολιτεία θα έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης, όπως έκαναν αρκετές χώρες της Ευρώπης (Πορτογαλία, Πολωνία, Κύπρος κ.ά.), με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα όσον αφορά την τιθάσευση της ακρίβειας στα τρόφιμα. Απαραίτητη είναι και η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, την ώρα που προβλέπεται αύξηση στην τιμή του πετρελαίου λόγω του Μεσανατολικού.
Από έρευνα της Pulse για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας διαπιστώνεται ότι 9 στους 10 ερωτηθέντες ανησυχούν για την εντεινόμενη ακρίβεια, και μάλιστα 6 στους 10 (57%) απαντούν ότι είναι «κυρίως θέμα της χώρας μας», ενώ 4 στους 10 (38%) ότι είναι «κυρίως διεθνές θέμα».
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια επιτήδειων εγχώριων και αλλοδαπών, ώστε να επιτύχει την αποκλιμάκωση, η οποία με τη σειρά της θα δώσει οικονομικές ανάσες σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν πλέον σε μεγάλο βαθμό το φάσμα της φτωχοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η Πολιτεία, με στοχευμένες και αποτελεσματικές ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση, να αποδείξει ότι πράγματι δεν είμαστε Μπανανία.