tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νίκος Κογιουμτσής στο “Παρόν”: Η «βαρυχειμωνιά» της μικρομεσαίας επιχείρησης

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Νίκου Κογιουμτσή, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ”.


Σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, δεκαετούς κρίσης, καταστροφικών πυρκαγιών, η αγορά και η μικρομεσαία επιχείρηση έχουν υποστεί σημαντικά διαρθρωτικά και δομικά πλήγματα. Για τον λόγο αυτό, τα μέτρα που λαμβάνονται εκ μέρους της Πολιτείας πρέπει να είναι στοχευμένα και επικεντρωμένα στο να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να δώσουν ανάσες στις χιλιάδες κυρίως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του επιχειρείν της χώρας.
Σύμφωνα μάλιστα με τις πρόσφατες έρευνες τόσο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της ΓΣΕΒΕΕ όσο και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας καταδεικνύεται με σαφήνεια η δυσκολία στην οποία έχουν περιέλθει οι χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το 38% των ερωτηθέντων εμπόρων και επαγγελματιών δηλώνει ότι δεν γνωρίζει εάν θα μπορέσει να επιβιώσει τους επόμενους μήνες. Ένα αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι τα ταμειακά αποθέματα διαρκούν για έναν και μόνο μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας επικροτεί τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά παράλληλα δηλώνει απερίφραστα ότι δεν επαρκούν για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις πολλές υποχρεώσεις που έχουν προκύψει, κατά βάση, από τα απόνερα της πανδημίας.
Οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και δυστυχώς συσσώρευσαν πολλά χρέη, τα οποία θα πρέπει να αρχίσουν να εξοφλούν από τις αρχές του 2022, μέχρι και σε 72 δόσεις έντοκα ή σε 36 δόσεις άτοκα.
Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει με ανθεκτικότερη οικονομία. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη δημιουργία ενός καλύτερου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, παράλληλα με την άμεση και γενναία στήριξη των επιχειρήσεων εκ μέρους της Πολιτείας.
Θα περιμέναμε λοιπόν από τον πρωθυπουργό της χώρας, πέραν των μέτρων που εξήγγειλε, να ακούγαμε κάτι και προς την κατεύθυνση της αναγκαίας παροχής ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί το τραπεζικό σύστημα είναι πράγματι ερμητικά κλειστό. Θα έπρεπε στα μέτρα να συπεριληφθεί και η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος καθώς και η θέσπιση ενός ακατάσχετου λογαριασμού, όπως και το χτίσιμο του αφορολόγητου. Μέτρα που θα ανακούφιζαν πραγματικά τη μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση. Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο που επιζητεί η αγορά και επιχειρηματικότητα είναι η περικοπή οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, ως αποτέλεσμα του υποχρεωτικού κλεισίματος για αρκετούς μήνες, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών, όπως και μια γενναία ρύθμιση των 120 δόσεων, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις οφειλές, από όπου κι αν προέρχονται, άτοκα και χωρίς προσαυξήσεις.
Σημαντικό ακόμα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το επιχειρείν της χώρας και τα νοικοκυριά είναι η αναμενόμενη ακρίβεια σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια, που ουσιαστικά θα ψαλιδίσει το προς κατανάλωση διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας. Είναι ανάγκη να φρενάρει η ακρίβεια με άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις στη μείωση ΦΠΑ ειδών πρώτης ανάγκης και μείωση ειδικών φόρων σε καφέ και καύσιμα. Εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει μετακύλιση στους καταναλωτές, με αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας.
Ένα άλλο φαινόμενο που εμφανίζεται ενισχυμένο το τελευταίο διάστημα είναι η οικονομική διεύρυνση ανισοτήτων μεταξύ μικρών και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα προστατεύονται κατά προτεραιότητα με κάθε είδους μέτρα εκ μέρους της Πολιτείας.
Το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι θα επιδοτήσει και θα χρηματοδοτήσει τις μεγάλες και μόνο επιχειρήσεις, με τις ευχές και τη συγκατάθεση της Κομισιόν, ενώ δεν προβλέπεται καμιά χρηματοδότηση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, παρά μόνο εάν και εφόσον συνενωθούν και δημιουργήσουν clusters. Κάτι αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο, όταν τόσα χρόνια τα κονδύλια του ΕΣΠΑ κατευθυνόταν αλόγιστα σε μη ουσιαστικές και παραγωγικές επενδύσεις, χωρίς κίνητρα για συνενώσεις και συνέργειες.
Εν κατακλείδι, στη δύσκολη περίοδο που διανύει η παγκόσμια αλλά και εγχώρια οικονομία υπάρχει ελπίδα ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Αρκεί να στηριχθούν ουσιαστικά από την Πολιτεία και να γίνουν πιο ευέλικτες στη νέα, ηλεκτρονική εποχή. Ειδάλλως, η επόμενη μέρα και κυρίως ο επερχόμενος χειμώνας θα βρει πολλές επιχειρήσεις στο κόκκινο, με ορατό το άμεσο λουκέτο, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.