Ν.Κογιουμτσής στο Kontra:Χρειάζεται επιτέλους μία αναπτυξιακή πολιτική

"Να δοθούν κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις"

Την ανάγκη άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής και παροχής κινήτρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπογράμμισε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομικός Επόπτης της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Κογιουμτσής, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στις 25 Οκτωβρίου 2018.
Ο κ. Κογιουμτσής τόνισε ότι η ακολουθούμενη συνταγή -με τις επιβαρύνσεις από φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές να φτάνουν μεσοσταθμικά στο 65% για τις επιχειρήσεις- οδηγεί σε αδιέξοδα και συγκεκριμένα σε φοροδιαφυγή, αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μεταφορά επιχειρήσεων σε όμορα κράτη.
«Σε αυτή τη χώρα πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή αναπτυξιακή πολιτική…Δεν μπορεί να έχουμε ένα πλεόνασμα 3,5% και με αυτό να κάνουμε επιδοματική πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ακόμη ότι διανύουμε μία οιονεί προεκλογική περίοδο, η οποία ενδεχομένως να διαρκέσει και ένα χρόνο, γεγονός που, όπως εκτίμησε, επηρεάζει αρνητικά τους οικονομικούς δείκτες και την εικόνα στην αγορά.
Σύμφωνα με τον Β’ Αντιπρόεδρο του ΕΕΑ, «η αδιαφάνεια που υπάρχει και στο δημόσιο βίο και στις συναλλαγές μας με το Δημόσιο συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για πιθανές επενδύσεις», οι οποίες για να έρθουν χρειάζονται «πολιτική σταθερότητα, σταθερό φορολογικό σύστημα, όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία και αδιαφάνεια, και ένα τραπεζικό σύστημα που να βοηθάει».
Ο κ. Κογιουμτσής επανέλαβε, επίσης, το μείζον θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρηματίες και επαγγελματίες, που είχε εξαγγελθεί πριν από δύο χρόνια στη ΔΕΘ αλλά δεν έγινε πράξη, αλλά και την απουσία αφορολόγητου για επαγγελματίες και επιχειρηματίες.
Στο πεδίο των εργασιακών ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751, με παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, τη στιγμή που το ΑΕΠ της χώρας είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στο θέμα της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να αποφασίζεται από τον εκάστοτε υπουργό αλλά να είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων έκανε λόγο για αντιαναπτυξιακό μέτρο, σημειώνοντας ότι από έρευνες τόσο της ΓΣΕΒΕΕ και όσο της ΕΣΕΕ το 52% των οικογενειών μπορούν και αγοράζουν τα βασικά για να επιβιώσουν με το εισόδημα των συνταξιούχων, γιαγιάδων και παππούδων.
Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: