tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. Ηλίας Μάνδρος στα Βραβεία Healthy Food Awards 2023, Bio Food Awards 2023 και Vegan Awards 2023

Ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ηλίας Μάνδρος, απηύθυνε χαιρετισμό, εκ μέρους και του Προέδρου του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εκδήλωση για την απονομή των βραβείων Healthy Food Awards 2023, Bio Food Awards 2023 και Vegan Awards 2023, την Πέμπτη 1/12/2022.

 

Συγκεκριμένα, στον χαιρετισμό του ο κ. Μάνδρος ανέφερε τα ακόλουθα:

Κυρίες και Κύριοι
Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να παρευρίσκομαι απόψε σε αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση για την απονομή των βραβείων Healthy Food Awards 2023, Bio Food Awards 2023 και Vegan Awards 2023, που διοργανώνεται από την BOUSSIAS.
Μεταφέροντας και το μήνυμα του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου τόσο στους διοργανωτές, όσο και σε όσους βραβεύονται απόψε.
Μέσω αυτής της εκδήλωσης αναδεικνύονται και επιβραβεύονται υψηλής ποιότητας προϊόντα, πρωτοποριακές υπηρεσίες καθώς και καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υγιεινών, βιολογικών και vegan προϊόντων.
Θα είναι εκτός πραγματικότητας όποιος δεν βλέπει τη ραγδαία άνοδο της συγκεκριμένης αγοράς. Ο σύγχρονος άνθρωπος προσπαθεί όλο και περισσότερο να τρέφεται καλύτερα, να ζει πιο ποιοτικά. Με δύο λόγια επιζητεί την ευζωϊα. Για αυτό ακριβώς και επιδιώκει υγιεινή διατροφή, αναζητεί πολλές φορές βιολογικά τρόφιμα, έχει αλλάξει συνήθειες του παρελθόντος. Μάλιστα πολλοί καταναλωτές έχουν υιοθετήσει τον vegan τρόπο ζωής, τόσο στη διατροφή τους όσο και σε άλλες αγορές τους.
Δεν θα ήμουν υπερβολικός αν μιλούσα για μία πραγματική επανάσταση τα τελευταία χρόνια. Και μία ραγδαία αλλαγή. Όταν σήμερα εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ένα ποσοστό της τάξης του 18% με 20% αφορά αγορές τέτοιων διατροφικών προϊόντων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μιλάμε για μία τελείως άλλη εικόνα.
Σίγουρα θα έχουμε δει στη γειτονιά μας ένα καινούριο κατάστημα που πουλά βιολογικά είδη, είναι βέβαιο ότι κάποιος από την παρέα μας ή και τον οικογενειακό μας κύκλο δηλώνει πλέον vegan, βλέπουμε ή διαβάζουμε στα μέσα ενημέρωσης για την στροφή που έχουν κάνει οι αγρότες –κυρίως οι νέοι- στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων. Δεν πρόκειται για μία μόδα, αλλά για μία συνειδητή επιλογή των ανθρώπων να απαλλαγούν από διατροφικές συνήθειες που έρχονται από το παρελθόν αλλά που δεν εγγυώνται θετικά αποτελέσματα για την υγεία μας.
Μία συνειδητή επιλογή που φαίνεται να ανατρέπει πάρα πολλά πράγματα, ακόμα και στο επιχειρηματικό και οικονομικό πεδίο. Η δημιουργία της συγκεκριμένης αγοράς και η προσπάθεια κάλυψης νέων αναγκών, έχουν στρέψει πολλούς επιχειρηματίες σε επενδύσεις και σε πρότζεκτς που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ουσιαστικά δεν υπήρχαν στον επιχειρηματικό χάρτη.
Παρουσιάζεται λοιπόν μπροστά μας μία πρόκληση. Και για επαγγελματίες αλλά και για βιομηχανίες. Η προσαρμογή σε νέα δεδομένα.
Ξέρετε, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχαμε εδώ και χρόνια αναφερθεί στην ανάγκη προσαρμοστικότητας στη νέα ψηφιακή εποχή και όχι απλώς προτρέπουμε τα μέλη μας να επισπεύσουν την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων τους, αλλά τους ενισχύουμε με στοχευμένες δράσεις.
Μία ανάλογη κατάσταση ισχύει και για όσα συζητάμε απόψε. Να δούμε τα κελεύσματα της εποχής και να βοηθήσουμε να εξελιχθούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα στραφούν στο πεδίο της υγιεινής διατροφής, των βιολογικών προϊόντων και των vegan.
Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο απαιτεί –όπως κάθε επιχειρηματική δράση εξάλλου- όραμα, ανάληψη ρίσκου, έμφαση στην καινοτομία.
Και πάλι συγχαρητήρια λοιπόν και στους διοργανωτές και στους βραβευθέντες. Να είστε καλά!