tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. Ν. Κογιουμτσής στη Βουλή για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», τοποθετήθηκε εκ μέρους του Ε.Ε.Α., την Τετάρτη 1/2/2023, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκος Κογιουμτσής.

Ο κ. Κογιουμτσής χαιρέτισε τις όποιες διατάξεις αφορούν στον επιμελητηριακό θεσμό και στάθηκε ιδιαίτερα στο Κεφάλαιο Β’ και τα Άρθρα 18 και 19 που αφορούν στο Ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων και στη Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. εξήγησε ότι  “ακολουθήσαμε δυστυχώς μνημονιακές υποχρεώσεις και προαπαιτούμενα για ανοιχτά καταστήματα κατά Κυριακές” και ότι “οι θεσμοί μάς επέβαλαν μια κατάσταση που στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ολλανδία, δεν ισχύει και σε μικρότερες χώρες ισχύει σε αμιγώς οριοθετήμενες τουριστικές περιοχές”.

“Η χώρα μας λειτουργούσε με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις τουριστικές περιοχές, μέχρι που αρχίσαμε να βαφτίζουμε τουριστικές περιοχές τα Σπάτα, γύρω από τα γνωστά πολυκαταστήματα, τα Πατήσια, την Αχαρνών, το Παγκράτι κ.λπ., με δικαίωμα να είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα κατά Κυριακές από Μάιο έως και Οκτώβριο”, επισήμανε και πρόσθεσε ότι “στην πράξη όλο αυτό το διάστημα που ισχύει το μέτρο η Ερμού και οι πέριξ κοντινοί δρόμοι ανοίγουν τις Κυριακές ως προαιρετικό μέτρο, ενώ όλα τα άλλα συνοικιακά εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά γιατί δεν υπάρχει καταναλωτική δυναμική, όπως έχει καταγραφεί και σε έρευνες του Ε.Ε.Α. και της ΕΣΕΕ”.

“Δεν αποδίδει στη μικρή επιχειρηματικότητα αλλά και στην ίδια την οικονομία της κάθε περιοχής το άνοιγμα, έως τώρα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων”, τόνισε, σημειώνοντας πως “οι μόνοι που επωφελούνται και πιεστικά το επιζητούν είναι οι μεγάλες αλυσίδες, τα πολυκαταστήματα, οι πολυχώροι, σε βάρος μικρών επιχειρήσεων που ειδικά αν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους (περίπου 400.000 στη χώρα μας) τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα, λειτουργώντας υποχρεωτικά, λόγω ανταγωνισμού, 7 ημέρες την εβδομάδα”.

Ο κ. Κογιουμτσής εξέφρασε ανησυχία για συγκεκριμένη διάταξη – Κεφάλαιο Β’ Άρθρο 19- που προβλέπει ότι “με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παρ. 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής”.

Αιτιολογώντας την ανησυχία αυτή ανέφερε: “μεταφέρεται πια με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου δημάρχου, μετά από διαβούλευση, ενώ θα έπρεπε να είναι μετά από σύμφωνη γνώμη, με τους τοπικούς φορείς”, εξηγώντας ότι μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και αποφάσεις λόγω ανταγωνισμού όμορων δήμων με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί πλήρως το ωράριο των καταστημάτων σε μία δύσκολη και μεταβατική περίοδο λόγω πληθωριστικών πιέσεων, που χρόνος υπάρχει, χρήμα δεν υπάρχει.

“Δεν θα επιφέρει, απ΄ό,τι δείχνει η έως τώρα πρακτική, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα γιατί και οι ίδιοι οι καταναλωτές φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται”, υπογράμμισε και έκανε λόγο για “κερκόπορτα για πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές”.