Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ1 για αγορά, 120 δόσεις, ΕΝΦΙΑ – Βίντεο

Για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά και τα μέτρα της κυβέρνησης –μεταξύ των οποίων η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή – μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και την πρωινή εκπομπή «Καλοκαιρινή Ενημέρωση», την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε τις αρνητικές συνέπειες που είχαν για την αγορά οι εκλογικές αναμετρήσεις, με μείωση του τζίρου, όπως συμβαίνει πάντα σε αντίστοιχες περιόδους λόγω της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι μετά τις εκλογές το κλίμα έχει αλλάξει προς τη θετική κατεύθυνση και σε αυτό συμβάλλουν και τα δρομολογούμενα από την κυβέρνηση μέτρα. «Έγινε μια αρχή, υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα, δεν αρκεί όμως μόνο το κλίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ ο Πρόεδρος του ΕΕΑ χαρακτήρισε πολύ θετική την ψηφισθείσα μείωσή του, κάνοντας λόγο για έναν «σκληρό για την ελληνική οικογένεια» φόρο και θυμίζοντας ότι είχε θεσπιστεί ως έκτακτο μέτρο και πρέπει να καταργηθεί.

Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις για τις οφειλές στην εφορία ο κ. Χατζηθεοδοσίου στάθηκε στις σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές που έγιναν – ρύθμιση χρεών μέχρι 1 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, αναστολή όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης με την καταβολή της πρώτης δόσης – και επανέλαβε τη θέση του ΕΕΑ για αφαίρεση των προσαυξήσεων από το τελικό ποσό πληρωμής. Είναι χαρακτηριστικό, όπως εξήγησε, ότι από τα συνολικά 104 δισ. οφειλών προς την εφορία, τα 40 δισ. αφορούν σε πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη ενιαίας ρύθμισης των συνολικών χρεών ενός οφειλέτη ανάλογα με το εισόδημά του, ενώ τόνισε ότι χωρίς ανάπτυξη ακόμη και οι 120 δόσεις ίσως να μην είναι επαρκείς.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: