tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για οικονομία και μικρές επιχειρήσεις

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου παρέστη και απηύθυνε ομιλία στην εκδήλωση παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσης 2022 του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ «Κρίσεις, ελληνική οικονομία και μικρές επιχειρήσεις», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ.

“Η έκθεση μπορεί να μας δείξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα και ως φορείς που εκπροσωπούμε την επιχειρηματικότητα, προκειμένου να αλλάξουμε το κλίμα και να μπούμε επιτέλους στη λεωφόρο της ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί βέβαια αυτός ο στόχος θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία αυτή την στιγμή είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Οι λόγοι πολλοί και τους γνωρίζετε όλοι. Η ενεργειακή ακρίβεια, η εκτίναξη του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, η μείωση της κατανάλωσης εξαιτίας του ροκανίσματος των εισοδημάτων των νοικοκυριών, η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την στάση των τραπεζών, είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που σήμερα οι μικρομεσαίοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο”, επισήμανε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Εστιάζοντας σε κάποια στοιχεία της έκθεσης ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 το κόστος ενέργειας αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% και το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%. “Με δύο λόγια οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι ξεκάθαρα κατά της επιχειρηματικής δραστηριότητας”, υπογράμμισε, προσθέτοντας:

“την ίδια ώρα συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υπενθυμίζω είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και από την στιγμή που δεν υπάρχουν, όπως στο παρελθόν, τα ταμειακά διαθέσιμα, η πίεση στους μικρομεσαίους αυξάνεται όλο και περισσότερο. Και ένα από τα αποτελέσματα είναι βέβαια η αδυναμία πληρωμής διαφόρων υποχρεώσεων, κάτι που οδηγεί στην περαιτέρω αύξηση του ιδιωτικού χρέους”.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α τόνισε πως η ενεργειακή ακρίβεια θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για αρκετό καιρό και πως οι αντοχές της κοινωνίας και των επιχειρήσεων έχουν εξαντληθεί. ”

“Η χώρα χρειάζεται επιχειρήσεις που να είναι βιώσιμες. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν βοηθήσει είναι η αλήθεια, αλλά δεν έχουν λύσει το πρόβλημα. Σημαντική ανάσα στην πλειονότητα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών αλλά και προοπτική για το μέλλον θα έδινε μία ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών προς το δημόσιο. Επίσης ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής που να εστιάζει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων και βέβαια έναν ανασχεδιασμό για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε σε υβριδική μορφή συνδυάζοντας την δια ζώσης αλλά και την διαδικτυακή παρακολούθηση, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 350 συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κομμάτων, της αντιπολίτευσης, της Τράπεζας  της  Ελλάδος καθώς και  εκπροσώπων  των  κοινωνικών  εταίρων, της επιστημονικής και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Τοποθετήσεις-παρεμβάσεις, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, έκαναν ο πρόεδρος του ΙΜΕ και της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και τομεάρχης Ανάπτυξης του Σύριζα- Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής  κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης κ. Νικόλαος Δευτεραίος, ο συντονιστής τομέα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας του ΜέΡΑ25 κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  (ΤτΕ) κ. Θόδωρος Πελαγίδης.

Την Ετήσια Έκθεση 2022 ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ «Κρίσεις, ελληνική οικονομία και μικρές επιχειρήσεις» παρουσίασε εκ των συγγραφέων της Έκθεσης το επιστημονικό στέλεχος του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Γιακούλας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς  « έχουμε διανύσει πάνω από 3 χρόνια από τη δημοσίευση της πρώτης Έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 2019, μιας έκθεσης που πλέον είναι θεσμός για την επιστημονική σκέψη, τις πολιτικές και τον δημόσιο διάλογο γύρω από τα θέματα ενδιαφέροντος των μικρών επιχειρήσεων. Δίχως αμφιβολία αυτή η περίοδος ήταν γεμάτη από πρωτόγνωρα γεγονότα και εξελίξεις, καθώς συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 αλλά και με την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας. Οι επιπτώσεις αυτών των διαδοχικών ως προς την έναρξη, και ταυτόχρονων ως προς τις επιπτώσεις, κρίσεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο έχουν αφήσει διακριτό αποτύπωμα σε εισόδημα, απασχόληση και οικονομία. Επιπτώσεις που έρχονται να προστεθούν σε δομικές δυσκολίες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Παράλληλα με τις έκτακτες κρίσεις, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε την κλιματική αλλαγή και τις ορατές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, επιπτώσεις της και στην Ελλάδα, τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και το συνακόλουθο ψηφιακό μετασχηματισμό που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όπως και τις αλλαγές σε εργασία και επιχειρηματικότητα τις οποίες επιτάχυνε μεταξύ άλλων και υγειονομική κρίση. Το μείγμα πολιτικών που ακολουθήθηκε, καθώς και ο σχεδιασμός αξιοποίησης των διαθέσιμων, τακτικών και έκτακτων, χρηματοδοτικών εργαλείων προφανώς λειτούργησε και λειτουργεί ως φίλτρο των όποιων επιπτώσεων στις μικρές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που την τελευταία περίοδο αντιμετωπίζουν διπλή πρόκληση προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται αφενός από την εκτίναξη του λειτουργικού τους κόστους σε ενέργεια, καύσιμα, πρώτες ύλες, και αφετέρου από την κατακρήμνιση των οικογενειακών εισοδημάτων που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά.

Εντός αυτής της εκρηκτικής πραγματικότητας για τις μικρές επιχειρήσεις δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται έντονα ο βαθμός ανθεκτικότητάς τους στην κάθε δράση του οικονομικού κύκλου. Ανθεκτικότητα απέναντι στις επιπτώσεις των κρίσεων, αλλά όχι σπάνια και απέναντι στο πολιτικό αντίδοτο που κάθε φορά επιλέγεται. Με αυτά τα δεδομένα, η τέταρτη έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έχει εκ των πραγμάτων μια ιδιαίτερη εστίαση στη συστηματική καταγραφή και αποτύπωση αυτών τω επιπτώσεων. Υπό το πρίσμα αυτό, επιχειρεί να αναδείξει τις σημαντικότερες τάσεις σε επίπεδο οικονομικού περιβάλλοντος, τις επιπτώσεις των κρίσεων στην οικονομία και στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τις επιλογές αντιμετώπισής τους. Πιστό στο διαχρονικό του ρόλο ως προς την τεκμηριωμένη μελέτη των οικονομικών, παραγωγικών και τεχνολογικών τάσεων, καθώς και τη συστηματική διερεύνηση των εξειδικευμένων αναγκών των μικρών επιχειρήσεων, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ επιμένει στην ποιοτική επιστημονική έρευνα και στις τεκμηριωμένες προτάσεις του, επιδιώκοντας σταθερά να συμβάλλει στη βελτίωση των διαστάσεων του μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου».