tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Β’ Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Ν. Κογιουμτσής για την ανάγκη εξειδίκευσης των μέτρων για τον κορονοϊό

Βιώνουμε πράγματι δύσκολες ώρες,έχοντας να αντιμετωπίσουμε έναν αδιόρατο εχθρό, ύπουλο, αδυσώπητο επιθετικό όχι όμως ανίκητο. Χρειάζεται από όλους μας να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων και να συστρατευτούμε απέναντι σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε με τα μοναδικά όπλα που έχουμε και αυτά είναι η ενότητα, η ομοψυχία, η αλληλεγγύη, η σύνεση και συναίνεση,με όπλο αιχμής το μένουμε σπίτι.

Μένουμε σπίτι για να μπορέσει να αντέξει το σύστημα υγείας της χώρας και να μπορέσει το αξιόλογο και αξιέπαινο Υγειονομικό προσωπικό της χώρας να ανταπεξέλθει στις δύσκολες μέρες που θα ακολουθήσουν. Μετά την υγειονομική κρίση που Εύχομαι γρήγορα να ξεπεράσουμε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την κοινωνικοοικονομική κρίση που θα μας συναντήσει, νοικοκυριά και επιχειρήσεις δυστυχώς ήδη λαβωμένους από τη δεκαετή κρίση και ύφεση.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η πολιτεία σίγουρα είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα δώσουν κάποιες πρώτες ανάσες σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Χρειάζεται όμως εξειδίκευση και ενημέρωση σε πολλά “ιδιαίτερα” ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν και απασχολούν χιλιάδες εμπόρους και επιχειρηματίες που αναμένουν εναγωνίως τις επεξηγήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία.Σε κάθε περίπτωση όταν με το καλό θα ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά καλούνται να αποδώσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις που θα έχουν ήδη προκύψει σε μία εποχή δύσκολη, με πιθανή χαμηλή ζήτηση και κατανάλωση.

Άρα χρειάζεται από τώρα να υπάρξει κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός με τη βοήθεια και των κοινωνικών εταίρων στα όποια πιθανά σενάρια θα υπάρξουν μετά την επέλαση του κορονοϊού. Αυτήν την ώρα αυτό που ανησυχεί τους εμπόρους και επιχειρηματίες μετά τον κορονοϊό και την υγειονομική κρίση είναι τι θα γίνει με τις μεταχρονολογημένες επιταγές και συναλλαγματικές που αποτελούν ίσως το 70% με 80%των υποχρεώσεων κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης που φυσικά αδυνατεί να εξυπηρετήσει όταν ήδη έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες πρέπει να σταθούν και αυτές στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν λύση σε αυτό το ευαίσθητο θέμα που απασχολεί πλέον χιλιάδες συναδέλφους. Τις τράπεζες που κατά εξακολούθηση έχουμε συνδράμει για την ανακεφαλαιοποίησή τους και αν δεν ανταποκριθούν πιστεύω ότι πρέπει να παρέμβει νομοθετικά η κυβέρνηση. Το ενοίκιο που καλούμαστε να αποδώσουμε στο 60% της συνολικής απόδοσης με κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις είναι κατά βάση υψηλό.

Ένα 40% θα μπορούσε να είναι πιο θεμιτό και ανταποκρίσιμο από τους εμπόρους και επιχειρηματίες με ταυτοχρόνως περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.Το κυρίαρχο βέβαια είναι να βγούμε νικητές από τη μάχη που δίνουμε απέναντι στην ασύμμετρη απειλή που δεχόμαστε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και για να επιτευχθεί αυτό όπως μας συστήνουν οι ειδικοί, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.