tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι προτάσεις του Ε.Ε.Α για τη Ρευστότητα

Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει συντάξει τον κατάλογο με τις δέκα απολύτως αναγκαίες και υλοποιήσιμες ενέργειες για την ανάκτηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Αθήνα,   30/7/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οι προτάσεις του Ε.Ε.Α για τη Ρευστότητα

  Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει συντάξει τον κατάλογο με τις δέκα απολύτως αναγκαίες και υλοποιήσιμες ενέργειες για την ανάκτηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

  Ο «Δεκάλογος για τη Ρευστότητα» αποτελεί τη σύνθεση των προτάσεων που καταθέτουν τα χιλιάδες μέλη μας στις αρμόδιες επιτροπές του Ε.Ε.Α, και έχει συνυπολογίσει με ρεαλισμό τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας στην παρούσα συγκυρία.

 

Δέκα προτάσεις για ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις

  1. Στην προσπάθεια παροχής ρευστότητας από το Τραπεζικό σύστημα προς τις επιχειρήσεις προσθέτουμε την ανάγκη να διαφοροποιηθεί άμεσα το καθεστώς με βάση το οποίο δανειοδοτούν οι τράπεζες. Να υποχρεωθούν με νομοθετική διάταξη, όταν δανείζουν χρήματα να παρίστανται ως σύμβουλοι στον δανειολήπτη και να μην έχουν ως μοναδικό κριτήριο τα ακίνητα και λοιπές εγγυήσεις. Να υποχρεωθούν οι τράπεζες να εξετάζουν το επιχειρηματικό πλάνο του δανειολήπτη και να παρακολουθούν την πορεία του σε μηνιαία βάση με υποχρέωση έγγραφων συστάσεων προς αυτόν για την καλή λειτουργία της επιχείρησης του.
  2. Μείωση του ΦΠΑ, κατά πρώτο λόγο στην εστίαση.
  3. Επιτάχυνση στα Προγράμματα ΕΣΠΑ με ανάθεση της διαχείρισής τους στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Άμεση εμπλοκή όλων των Επιμελητηρίων της χώρας με στόχο να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες και να εισρεύσει χρήμα στην αγορά
  4. Διακανονισμός όλων των οφειλών (εφορία, Ταμεία, ΟΑΕΕ κλπ) με ΄΄πάγωμα΄΄ για δύο(2) χρόνια. Οι δόσεις να μην είναι ισόποσα μοιρασμένες σε κάθε μήνα αλλά να υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής τους στην εποχικότητα κάθε επιχείρησης. Οι οφειλές του ΦΠΑ να συνδυαστούν με άμεση αλλαγή του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ ώστε αυτός να καταβάλλεται αυτόματα με την είσπραξη, οπότε να σταματήσει η συνέχιση του φαινομένου παρακράτησης του ΦΠΑ από επιχειρήσεις.
  5. Πλήρης κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τις περιπτώσεις της πραγματικής αδυναμίας καταβολής των οφειλών. Η πραγματική αδυναμία θα συναρτάται και με την παρούσα χρηματοοικονομική κατάσταση του επιχειρηματία και με την διαθεσιμότητα της ακίνητης περιουσίας αυτού και των συγγενών πρώτου βαθμού (ειδικά αν τα περιουσιακά στοιχεία των συγγενών πρώτου βαθμού αποκτήθηκαν ή μεταβιβάστηκαν σε αυτούς την τελευταία 5ετία).
  6. Παράταση αποπληρωμής δανείων ΤΕΜΠΜΕ τρία (3) έως επτά (7) χρόνια.
  7. Νομοθετική παρέμβαση για την άμεση μείωση των ενοικίων των επαγγελματιών.
  8. Το Δημόσιο να υποχρεωθεί σε εξόφληση των προμηθευτών του μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την έκδοση των παραστατικών. Αν υπάρξει καθυστέρηση η καταβολή γίνεται με τόκο 1% ανά μήνα (τον ίδιο τόκο που εισπράττει το Δημόσιο από τους πολίτες).
  9. Άμεση ισχύ συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο.
  10. Αύξηση των διαθέσιμων ποσών του Ταμείου Εγγύησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους από τράπεζες.  

 

Από την Διοικητική Επιτροπή του Ε.Ε.Α.