Οι θέσεις του ΕΕΑ για το ΦΠΑ στην εστίαση και τις Κυριακές -video-

Στην πρωινή εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" μίλησε ο ΓΓ του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Τη θετική στάση του ΕΕΑ στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου ανέδειξε με παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο ΓΓ του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Όπως τόνισε το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η μείωση του τζίρου στα μαγαζιά προήλθε από τη μείωση του εισοδήματος του καταναλωτή και όχι τόσο από την αύξηση του ΦΠΑ. Η μείωση, η οποία είναι θετικό μέτρο, θα έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε μαγαζιά με ευρεία κατανάλωση και σε μαγαζιά με μικρή κατανάλωση.  

Αν συνεχιστεί η κρίση με ταυτόχρονη χρηματοδοτική ασφυξία, τόνισε, υπάρχει κίνδυνος να πέσει σε αδυναμία πληρωμής πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους μικρομεσαίους από ό,τι σήμερα. Η χρηματοδοτική ασφυξία συνδυάζεται και με την κάθετη πτώση της αξίας των ακινήτων που μέχρι τώρα αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο εγγύησης της δανειοδότησης από τις τράπεζες. Επί πλέον τα προγράμματα που μπορούν να αναθερμάνουν την αγορά θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο να λειτουργούν. Αν δεν γίνει στροφή στην ανάκαμψη, επεσήμανε, δεν υπάρχει διέξοδος.

Όσον αφορά το άνοιγμα των Κυριακών, τόνισε και πάλι ότι, το πρόβλημα των καταναλωτών δεν είναι οι Κυριακές αλλά η έλλειψη χρημάτων από τους καταναλωτές. Δεν είναι πρόβλημα το πότε θα ψωνίσει ο καταναλωτές αλλά με τι χρήματα θα ψωνίσει. Αν ανοίξουν όλα τα καταστήματα τις Κυριακές σε κανέναν δεν θα ωφελήσει. Αν ανοίξουν μόνο μερικά του κέντρου τότε θα έχουμε απλώς μετατόπιση του τζίρου από τα περιφερειακά μαγαζιά στο κέντρο. Επεσήμανε ακόμη ότι δεν αληθεύει αυτό που λένε ότι στην ΕΕ τα καταστήματα είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές αλλά σε κάθε χώρα και περιοχή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση.

Δείτε το σχετικό βίντεο.