tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Παρέμβαση Ε.E.A. για τα Προβλήματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Την ώρα που ορισμένοι στέκονταν στις κυβερνητικές υποσχέσεις, το Ε.Ε.Α. τόνιζε την πραγματική κατάσταση της αγοράς.

  4 Σεπτεμβρίου 2013
Δελτίο Τύπου
     

 «Απαιτώντας λύσεις εδώ και τώρα»

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, αντιλαμβανόμενο πλήρως το ρόλο του και την υποχρέωσή του έναντι των χιλιάδων μελών του για την προάσπιση των συμφερόντων τους, αλλά ταυτόχρονα και την ευθύνη του προς το κοινωνικό σύνολο, έχει επισημάνει εγκαίρως τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες μίας σειράς θεμάτων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την κοινωνική πρόνοια.

Την ώρα που ορισμένοι στέκονταν στις κυβερνητικές υποσχέσεις, το Ε.Ε.Α. τόνιζε την πραγματική κατάσταση της αγοράς. Όταν κάποιοι επιχειρούσαν να «ωραιοποιήσουν» καταστάσεις, εμείς βλέπαμε αυτό που ερχόταν. Δηλαδή την ολοένα και αυξανόμενη ύφεση, την «επιδημία» των λουκέτων, τα τραγικά ποσοστά ανεργίας, το αδιέξοδο στο οποίο έχει πλέον περιέλθει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας.

Δυστυχώς, παρά τις συγκεκριμένες προτάσεις μας και την ξεκάθαρη στάση μας, διαπιστώσαμε για μία ακόμα φορά ότι η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, την επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων.

Όλες οι αποφάσεις και οι ενέργειες των υπευθύνων, σίγουρα δεν έχουν στόχο τη βελτίωση της κατάστασης αλλά αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι όλα γίνονται για την «εξαφάνιση» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τελευταίο παράδειγμα, η συζήτηση που μόλις άνοιξε για τις επαγγελματικές μισθώσεις. Όπως έχει καθιερωθεί τον τελευταίο καιρό, ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα με τους επαγγελματίες ήρθε στην επιφάνεια μέσω «φημών», «διαρροών», «κύκλων» αλλά και γενικών τοποθετήσεων περί απαιτήσεων της τρόικας.

Ποια είναι η θέση αλλά και οι προτάσεις του Ε.Ε.Α.:

  • Να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για το ακριβές πλαίσιο της απελευθέρωσης που σχεδιάζεται. Οφείλουμε να γνωρίζουμε εάν συζητάμε μόνο για άρση της προστασίας για 12 έτη, ή αν υπάρχει σκέψη και για το ύψος των μισθωμάτων.
  • Ο διάλογος να είναι ειλικρινής και με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της λήψης αποφάσεων χωρίς την παρουσία των άμεσα ενδιαφερομένων, που στην παρούσα φάση είναι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες.
  • Να ληφθεί υπόψη η ανάγκη προστασίας των επαγγελματιών που μισθώνουν ένα ακίνητο. Δεν μπορεί να υπάρξει «επιχειρείν» χωρίς ξεκάθαρους κανόνες αλλά και μέτρα προστασίας για τους επιχειρηματίες.
  • Το Ε.Ε.Α.  ζητά ειδική μέριμνα για τους νέους επιχειρηματίες, ώστε να μπορούν να «χτίσουν» μία υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς το άγχος της έξωσης ή της κατά το δοκούν του ιδιοκτήτη, αλλαγής μισθώματος.

Σε περίπτωση που και αυτό το θέμα αντιμετωπιστεί μονόπλευρα από την Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι άλλο από την αύξηση των λουκέτων.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα για το οποίο επίσης εγκαίρως έχει τοποθετηθεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, επισημαίνοντας παράλληλα τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, είναι αυτό της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη:

  • Να προστατευθεί οπωσδήποτε η πρώτη κατοικία. Σε διαφορετική περίπτωση, οι αντιδράσεις του κοινωνικού συνόλου θα είναι ανεξέλεγκτες.
  • Με δεδομένο ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει περί εισοδηματικών κριτηρίων, δεν θεωρούμε ότι έχει ανάγκη προστασίας μόνο ο πολίτης που έχει ετήσιο εισόδημα 6.000 ή 7.000 ευρώ ή η οικογένεια με εισόδημα 20.000 (είναι ποσά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που το ΕΕΑ τα θεωρεί εξαιρετικά χαμηλά).
  • Να υπάρξει ενδελεχής έρευνα των Αρχών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ταυτόχρονη διασταύρωση στοιχείων, ώστε να εντοπιστούν ποιοι είναι πραγματικά αυτοί που αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, αρνούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
  • Εκτός από την πρώτη κατοικία, πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα και για τα «κόκκινα» δάνεια που σχετίζονται με τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και σε αυτή την περίπτωση, κάθε δανειολήπτης θα πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά.

 

Με τις τράπεζες σχετίζεται και το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την πλειονότητα των επιχειρηματιών και ειδικά τους μικρομεσαίους. Αυτό της ανάγκης ενίσχυσης της ρευστότητας. Θέμα που επίσης έχει αναδείξει πολλάκις το ΕΕΑ. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση, όταν έχει απαγορευθεί στον μικρομεσαίο επιχειρηματία η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, μέσω των τραπεζών. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας θεωρεί ότι:

  • Πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και να υπάρξει ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ «λιμνάζουν» την ώρα που η αγορά βιώνει τις δυσκολότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
  • Να αυξηθεί η κυβερνητική πίεση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό ότι χωρίς ρευστότητα, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στην «εντατική».
  • Απαιτείται άμεση κατάρτιση Εθνικού σχεδίου για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και κατ επέκταση την αύξηση της απασχόλησης. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να σταθεί αρωγός στις όποιες προσπάθειες βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.

Η επιβίωση των επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών, είναι άμεσα συνυφασμένη με τη φορολόγηση τους. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για επιχειρηματικότητα, αλλά και για επενδύσεις, χωρίς ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο περιορισμός της κατανάλωσης λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των πολιτών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών για χιλιάδες επιχειρήσεις. Όμως τη «χαριστική βολή» στην αγορά, την έδωσε η υπέρμετρη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

 Άποψη του Ε.Ε.Α. είναι ότι :

  • Πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι φόροι που ισχύουν για τις επιχειρήσεις. Η υπερφορολόγηση είναι μία από τις κυριότερες αιτίες που έβαλαν «λουκέτο» χιλιάδες μικρομεσαίοι. Παράλληλα, η αδυναμία των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στην καταβολή τόσων υποχρεώσεων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Απαιτείται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, χωρίς αιφνιδιασμούς και ακρότητες. Μόνο έτσι θα υπάρξει και εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία για την πραγματοποίηση επενδύσεων, απαραίτητων για την ανάκαμψη και την καταπολέμηση της ανεργίας.
  • Ο επαναπροσδιορισμός των φόρων είναι απαραίτητος και για τους πολίτες, καθώς αν δεν υπάρξει η αγοραστική δυνατότητα εκ μέρους του κοινωνικού συνόλου, τότε δεν θα μπορούν να επιβιώσουν και οι επιχειρήσεις.

Πρόσφατα, σε έρευνα που παρουσίασε η ΓΣΕΒΕΕ ανακοινώθηκε η εκτίμηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών ότι με την υπάρχουσα λειτουργία της αγοράς, τα λουκέτα θα αυξηθούν κατά 40.000 έως το τέλος του χρόνου, με παράλληλη απώλεια 90.000 θέσεων εργασίας. Χωρίς δραστικές αλλαγές εκ μέρους της Πολιτείας, υπάρχει ο φόβος ότι αυτή η εκτίμηση ενδεχομένως να είναι και αισιόδοξη. Προκειμένου να επιβιώσουν όσες επιχειρήσεις έχουν παραμείνει ανοιχτές, χρειάζεται μία συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα στο μείζον θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Περιουσίες κινδυνεύουν να «βγουν στο σφυρί» και χιλιάδες ασφαλισμένοι να χάσουν την κάλυψή τους, εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών.

Χαιρετίζουμε, βεβαίως, τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το ΄΄νέο στρατηγικό πλαίσιο απλοποίησης της αδειοδότησης των επιχειρήσεων΄΄, που σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη έχει ως στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας για την έναρξη και λειτουργία των επιχειρήσεων, περιμένουμε όμως να δούμε απτά αποτελέσματα.  

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα προβλήματα των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, είναι πολλά και μεγάλα. Απαιτούνται λύσεις εδώ και τώρα, διαφορετικά η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη και η φράση «ο θάνατος του εμποράκου» θα βρει το κυριολεκτικό της νόημα στην Ελλάδα του 2013.

 

                                                Από την Διοικητική Επιτροπή του Ε.Ε.Α.