tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Παρέμβαση Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Βουλή: Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό

Σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον τραπεζικό δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έθεσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατά την τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων αφορά στο πρόγραμμα «Ηρακλής 2» και την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Όπως εξήγησε, με βάση και όσα ελέχθησαν σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό –περίπου το 60%- των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληρούν τα κριτήρια, περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις και τελικά ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

“Μετά από μία 10ετή περίοδο μνημονιών και εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού, είναι αδύνατο να λειτουργήσει η οικονομία χωρίς τραπεζικό σύστημα που να ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, τόνισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., αναδεικνύοντας την πρόταση του Επιμελητηρίου να εγγυηθεί η κυβέρνηση μέρος των δανείων, προκειμένου να δοθεί άμεσα ρευστότητα στην αγορά, που στενάζει.

Έθεσε, ακόμη, το ζήτημα των πολύ υψηλών επιτοκίων σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές. “Σε μία εποχή που οι τράπεζες δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο και οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 22 δισ., είναι παράλογο να έχουμε μηδενικό επιτόκιο καταθέσεων και επιτόκια χορηγήσεων που φτάνουν το 6%, το 8% και το 10%”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, τέλος, την τακτική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να προσφέρουν ασφαλιστικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στην αγορά σε βάρος ιδιωτικών εταιρειών του ασφαλιστικού κλάδου.

Το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ με τίτλο: «α) Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία διατάξεων των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/2455, (ΕΕ) 2019/1995 και (ΕΕ) 2018/1910 όσον αφορά υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως και σχετικές ρυθμίσεις – β) Τροποποιήσεις του ν. 4649/2019 «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» (Α΄206), βάσει της C(2021) 2545/09.04.2021 (2021/N) εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» – γ) Διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας – Τροποποιήσεις ν. 4738/2020 και λοιπές διατάξεις», ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπέρ της αρχής του, τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΕΛ.ΛΥ ενώ υπερψήφισαν ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι το ΜεΡΑ25, είχε δηλώσει ότι, «δεν θα νομιμοποιήσει το παράνομο νομοσχέδιο για αυτό και θα απέχει από την ψηφοφορία».

Δείτε το βίντεο: