Παρουσιάστηκε το ΕΣΠΑ στην Αγ. Βαρβάρα

Το ΕΕΑ, συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις του ΕΣΠΑ στους επαγγελματίες, οργάνωσε νέα εκδήλωση στο δήμο Αγίας Βαρβάρας

Το ΕΕΑ, συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις του ΕΣΠΑ στους επαγγελματίες, οργάνωσε νέα εκδήλωση παρουσίασής του στο δήμο Αγίας Βαρβάρας, στις 3 Απριλίου.

Κατά την παρουσίαση, πλήθος επαγγελματιών της περιοχής ενημερώθηκε για όλες τις πτυχές του προγράμματος: “Ενίσχυση Μ.Μ.Ε που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών”. Η ενημέρωση αφορούσε και ειδικά προβλήματα και απορίες που υπήρχαν ως προς την υποβολή αιτήσεων, την υπαγωγή των ΚΑΔ στο πρόγραμμα, την χρηματοδότηση κλπ.

Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία Δήμο Αγίας Βαρβάρας, την ΕΛΑΝΕΤ (Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία) που είναι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Αττικής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Γιώργος Καπλάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡΟΜ κ. Βασίλης Δημητρίου, η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας κα Σοφία Σαββίδου, ο πρόεδρος Πλακοποιών και Εμπόρων κ. Σαμπάνης και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Εργαζομένων στα επιμελητήρια κ. Κων. Γιάκας.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Σύρος Κοσκοβόλης, στέλεχος του ΕΕΑ.

Σημειώνουμε ότι η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας που τοποθετείται στα δυτικά προάστια της Αττικής είναι μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή τόσο από υποδομές όσο και από πλευράς εισοδήματος των κατοίκων της. Συνεπώς το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ενδιέφερε ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές και τους επαγγελματίες για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν νέες δραστηριότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Γιώργος Καπλάνης καλωσορίζοντας τους επαγγελματίες και τους ομιλητές ως οικοδεσπότης, εξέθεσε τις δυσκολίες που περνάνε οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής λόγω της κρίσης. Ο Δήμος τόνισε ότι πρέπει να είναι αρωγός στους δημότες σε θέματα απασχόλησης και ανάπτυξης. «Μπορεί, είπε, ένας δήμος να κάνει μεγάλα και σπουδαία έργα αλλά αυτό δεν είναι τίποτα. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να υποστηρίξει τους συνδημότες του, επιχειρηματίες, τους άνεργους, τους ανθρώπους του μόχθου. Για να το πετύχουμε αυτό σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτή την ημερίδα με τους ανθρώπους του Επιμελητηρίου που είναι οι πιο υπεύθυνοι να μας μιλήσουν για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και για να πληροφορηθούμε σε τι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Η συνεργασία με το ΕΕΑ όμως θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς όπως τα σεμινάρια για επαγγελματίες, για τεχνικό ασφαλείας για πιστοποίηση επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΕΕΑ αναλαμβάνει να εκτελέσει ένα μεγάλο πρόγραμμα με σεμινάρια κατάρτισης και απασχόλησης για τους ανέργους και τους επαγγελματίες της περιοχής. Ανέλυσε δε τα στοιχεία του προγράμματος κατάρτισης του ΛΑΕΚ και τα οφέλη εργαζομένων και επιχειρήσεων από την πρακτική άσκηση που προβλέπει το έργο. Επίσης ανέφερε τη σειρά σεμιναρίων που διεξάγει το ΕΕΑ για το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων τροφίμων και γενικά επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και την κατάρτιση – πιστοποίηση επαγγελματικής ικανότητας οδηγών φορτηγών διανομών τροφίμων. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στο δήμο Αγ. Βαρβάρας.

Ο ΓΓ τους ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στάθηκε περισσότερο σε γενικότερα ζητήματα που αφορούν τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Τόνισε τη μεγάλη κρίση που διέρχονται αλλά και ότι αυτές είναι η ελπίδα για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όπως είπε «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν το 92% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Σε σύγκριση δε με την ΕΕ δεν διαφέρει και πολύ αυτό το ποσοστό αφού και εκεί κυριαρχούν τα ίδια μεγέθη επιχειρήσεων. Η κρίση έχει αναδείξει και ένα άλλο πρόβλημα με την απασχόληση. Δυστυχώς ενώ κλείνουν επιχειρήσεις με αρκετούς απασχολούμενους ανοίγουν επιχειρήσεις που στηρίζονται στην αυτοαπασχόληση. Έτσι ο αριθμός των ανέργων αυξάνει περισσότερο. Μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων των μικρών επιχειρήσεων».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής για το ΕΣΠΑ κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης αφού εξήρε την πρωτοβουλία του ΕΕΑ, τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η κατανόηση του προγράμματος ΕΣΠΑ ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί. «Η ενημέρωση αυτή, είπε, έχει και σκοπό να μη μπορεί να πει κανείς ότι «δεν ήξερα»!

Την παρουσίαση του προγράμματος ενίσχυσης των ΜΜΕ έκανε η κα Μάριον Παράσχη , στέλεχος της ΕΛΑΝΕΤ. Η κα Παράσχη στάθηκε σε πολλά ζητήματα του προγράμματος και ιδίως στα κριτήρια επιλογής και στα ωφελήματα που θα έχουν από το πρόγραμμα οι μικρές επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
1.    υφιστάμενες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που, μέχρι τις 31.12.2011, έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και που θα πρέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/νους ΚΑΔ πριν την υποβολή της πρότασης
2.    νέες – υπό σύσταση επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων. Οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/νους ΚΑΔ πριν την υποβολή της πρότασης, ενώ οι υπό σύσταση πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης είναι υποχρεωτική μέσω της ιστοσελίδας: www.ependyseis.gr/mis και μέχρι τις 10/5/2013. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή προτάσεων.

Για την ενημέρωσή τους οι επαγγελματίες μπορούν να απευθύνονται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΛΑΝΕΤ) Βαλαωρίτου 4,  ΤΚ 10671, ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3620242, www.elanet.gr, email: [email protected]

Ολόκληρο το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των επαγγελματιών σε αυτό θα τις βρείτε εδώ: http://www.antagonistikotita.gr/pep/index.asp

Ακολούθησε πλούσιος διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από πρακτικά προβλήματα υπαγωγής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα.