tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πότε θα βρεθεί επιτέλους μια δίκαιη λύση για όλους;

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Οι ζέστες καλά κρατούν, αναμενόμενο άλλωστε, αφού είμαστε ήδη στα τρία τέταρτα του Ιουλίου, άρα το λογικό θα είναι το θερμόμετρο να πλησιάζει πολλές φορές τους 35 βαθμούς Κελσίου και άνω. Οι μετεωρολόγοι άλλωστε δεν ανησυχούν για αυτό.

Μαζί όμως με τις ζέστες της ατμόσφαιρας, καλά κρατά και η ζέστη στα λογιστικά γραφεία όλης της χώρας, αφού ο αγώνας δρόμου με τις φορολογικές δηλώσεις, και όχι μόνο, συνεχίζεται… Η πίεση, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολλές φορές γίνεται αφόρητη, αφού μόνιμα βρισκόμαστε πίσω από μια προθεσμία, η οποία τις περισσότερες φορές είναι ανέφικτο να επιτευχθεί.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι υπάρχουν άλλες υπηρεσίες, άσχετες τελείως με το Υπουργείο Οικονομικών, που «φέρνουν» την προθεσμία πολύ νωρίτερα από τη νόμιμη, απαιτώντας το εκκαθαριστικό της φετινής δήλωσης, προκειμένου να δουν το φορολογητέο εισόδημα της περασμένης χρονιάς (βλέπε παλαιότερο άρθρο μας «Ήρθε η ώρα να σταματήσει το αστείο με το μπαλάκι των προθεσμιών…»).

Για το θέμα πάει ο νους σας κάπου συγκεκριμένα για την πρωταθλήτρια αυτών;

Πολύ σωστά σκεφτήκατε, εάν η πρώτη που σκεφτήκατε είναι η υπηρεσία που ελέγχει τους δικαιούχους για τους παιδικούς σταθμούς, η γνωστή Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία βάζει deadline για τις αιτήσεις τη Δευτέρα 3 Αυγούστου. Χωρίς εκκαθαρισμένη δήλωση η αίτηση δεν προχωρά… Κρατήστε αυτό το τελευταίο στοιχείο για την πραγματική ιστορία που θα σας διηγηθούμε αμέσως τώρα…

Έρχεται στο γραφείο πελάτης ο οποίος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, θέλει δηλαδή να κάνει αίτηση για την επιδότηση των παιδικών σταθμών που προαναφέραμε. Ολοκληρώνουμε τη δήλωση, όμως η εκκαθάριση δεν ολοκληρώθηκε γιατί η δήλωση έπρεπε να περάσει από έλεγχο για τους κωδικούς 735-736, διότι είχε γίνει αγορά το 2020 σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική. Γνωστό αυτό το ζήτημα εδώ και καιρό, αφού θα πρέπει μα προσκομιστεί το συμβόλαιο προκειμένου να ελεγχθεί η αναγραφή του ποσού στη δήλωση, εάν είναι σωστό αυτό ή όχι, δεν είναι της στιγμής να το αναλύσουμε. Υποθέσαμε, σε κάθε περίπτωση, ότι για την αίτηση για τον παιδικό σταθμό δεν θα τον προβλημάτιζε αυτό το γεγονός, αφού η δήλωση υπάρχει, απλά εκκρεμεί η εκκαθάρισή της για ελεγκτικούς λόγους, όμως τα ποσά του φορολογητέου εισοδήματος είναι εύκολο να προκύψουν. Λογαριάζαμε όμως χωρίς τον ξενοδόχο…

Η αίτηση για τον παιδικό σταθμό δεν προχωρά, αφού το σύστημα «δεν βλέπει» εκκαθάριση. Το σύστημα είναι ανάλγητο και δεν καταλαβαίνει από τέτοια… Τι πάει να πει έλεγχος και κουραφέξαλα, εγώ θέλω εκκαθαριστικό, είπε το σύστημα.

Εκεί αρχίζει ο άλλος αγώνας δρόμου, αυτός του «κλείσατε ραντεβού κύριε;»

Στέλνεις mail για ραντεβού και απάντηση το πιθανότερο να λάβεις μετά από καμιά βδομάδα, η οποία θα αναφέρει τον μοναδικό αριθμό υπόθεσης που έλαβες. Στη συνέχεια θα λάβεις ένα άλλο mail, με το διάστημα λήψης αυτού να είναι σχετικό, ότι μπορείς να προσέλθεις στην υπηρεσία την τάδε ημέρα και ώρα, για την υπόθεση με μοναδικό αριθμό τάδε.

Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή του να σκανάρεις τα έγγραφα και να τα προσκομίσεις ηλεκτρονικά στην υπηρεσία από τη σχετική εφαρμογή που ανοίγει αυτόματα. Όμως ο χρόνος εκκαθάρισης είναι πάλι άγνωστος. Συνήθως δεν αργεί, αλλά δεν είναι πάντα σίγουρο αυτό. Και γιατί να πρέπει να είναι όμως; Έχει πάει ποτέ κανείς από την άλλη πλευρά, αυτού που λαμβάνει τα δικαιολογητικά; Για να αργεί, ενδεχομένως θα έχει και αυτός τα δικά του ζητήματα να αντιμετωπίσει. Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό, αλλά το άλλο…

Γιατί να πρέπει να γίνει όλη αυτή η διαδικασία προκειμένου να μπορέσει να γράψει κάποιος γονέας το παιδί του στον παιδικό σταθμό ή να οριστεί εάν είναι δικαιούχος της επιδότησης;

Γιατί η προθεσμία του προγράμματος της επιδότησης να ορίζεται 24 ημέρες πριν την ημερομηνία λήξης των δηλώσεων;

Μάλιστα, με την αναμενόμενη παράταση οι μέρες θα αυξηθούν κατά πολύ.

Γιατί το θέμα δεν λύνεται με μια απλή Υπεύθυνη Δήλωση του γονέα;

Σε τελική ανάλυση, ας το προχωρούσαν με την Υπεύθυνη Δήλωση κι εάν έβγαινε μη δικαιούχος να του ζητούσαν τα χρήματα πίσω…

Με λίγα λόγια, γιατί να πρέπει να γίνεται ο κακός χαμός άλλη μια χρονιά με το συγκεκριμένο ζήτημα;

Από που κι ως που μια άσχετη υπηρεσία με το Υπουργείο Οικονομικών και τις φορολογικές δηλώσεις, βάζει όρους διαφορετικούς από τους νόμιμους;…

Και να ήταν η μόνη υπηρεσία που το κάνει αυτό… Υπάρχουν κι άλλες υπηρεσίες, πάλι άσχετες με το Υπουργείο Οικονομικών, που κολλάνε τη διαδικασία εντελώς και η δήλωση δεν μπορεί ακόμα να υποβληθεί.

Εδώ, πρωταθλητής είναι ο ΕΟΠΥΥ με τις γνωστές βεβαιώσεις clawback και rebate των φυσικοθεραπευτών και των μικροβιολόγων… Οι δηλώσεις αυτών των φορολογουμένων δεν μπορούν ακόμα να υποβληθούν, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει εκδώσει τις απαραίτητες βεβαιώσεις του clawback του δευτέρου εξαμήνου του 2020! Χωρίς αυτές δεν μπορεί καν να γίνει «στήσιμο» του εντύπου Ε3, άρα κατ’ επέκταση ούτε και υποβολή της δήλωσης του συγκεκριμένου φορολογούμενου…

Φανταστείτε ένας από αυτούς, π.χ. ένας φυσικοθεραπευτής, να ήθελε να γράψει το παιδί του στον παιδικό σταθμό, ενώ παράλληλα είχε αγοράσει ένα ακίνητο το 2020 σε αξία χαμηλότερη της αντικειμενικής, άρα η δήλωση θα είναι μέσα σε όλα και ελέγξιμη… Θεωρούμε ότι το σενάριο δεν είναι και πολύ σπάνιο, αλλά και να ήταν, δεν θα έπρεπε να ισχύει για κανέναν φορολογούμενο. Όλοι μας πρέπει να «παίζουμε» με τους ίδιους κανόνες κι όχι με διαφορετικούς που διαμορφώνονται από τυχαία γεγονότα…

Ο υποτιθέμενος φυσικοθεραπευτής λοιπόν θα έπρεπε να μπορεί να πάρει την έκπτωση εφάπαξ πληρωμής, αλλά και να γράψει το παιδί του στον παιδικό σταθμό και όχι να χάσει αυτά τα δικαιώματα από τυχαία γεγονότα!

Και αφού μιλάμε για την έκπτωση 3%, μήπως θα ήταν καλή ιδέα και συνάμα δίκαιη, να πάει μαζί με την παράταση και την εμπρόθεσμη πληρωμή της πρώτης δόσης;

Δικαίωμα στην έκπτωση πρέπει να έχουν όλοι, όπως δικαίωμα έχουμε κι εμείς να προσαρμόσουμε τους χρόνους μας, παράλληλα με τον ορισμό δίκαιων και ενιαίων κανόνων…

Πηγή: www.e-forologia.gr