tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Σωστή ενημέρωση των μικρομεσαίων για τις ασφαλιστικές επιλογές τους»

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ΕΕΑ κ. Δημήτρη Γαβαλάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Για το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης διερεύνησης και επιλογής από τους μικρομεσαίους της ασφάλισής τους ή των στοιχείων της επιχείρησής τους με τις καλύτερες δυνατές καλύψεις και το μικρότερο δυνατό κόστος, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρης Γαβαλάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και την εκπομπή "Τρίποντο στην Οικονομία" με τον Χάρη Ντιγριντάκη, την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018.
Ο κ. Γαβαλάκης υπογράμμισε στη συνέντευξή του ότι στόχος του ΕΕΑ είναι η πληρέστερη ενημέρωση των επαγγελματιών – μικρομεσαίων επιχειρηματιών μελών του για το δικαίωμά τους αυτό.
Όπως είχε αναφέρει και σε πρόσφατη δημόσια δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ επισήμανε ότι οι μικρομεσαίοι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με περιορισμούς στις ασφαλιστικές επιλογές τους, σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές τους με τα τραπεζικά δίκτυα.
Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε, γιατί κατά την προώθηση τραπεζικών προϊόντων παρατηρείται αρκετές φορές προσπάθεια του τραπεζικού ιδρύματος να παρουσιαστεί ως υποχρεωτική η επιλογή συγκεκριμένης εταιρίας και πλάνου κάλυψης, με τη λύση αυτή να μην είναι πάντα η πιο συμφέρουσα. 
Σε αυτές τις περιπτώσεις, σημείωσε ο κ. Γαβαλάκης, στερείται έμμεσα το δικαίωμα από έναν επαγγελματία να αναζητήσει την καλύτερη κάλυψη και την φθηνότερη λύση. Ειδικά για το θέμα των καλύψεων, αναφέρθηκε σε πρόσφατα περιστατικά επιχειρήσεων που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από κινδύνους για τους οποίους δεν είχαν ασφαλιστεί σωστά και συνήθως κινδύνους που ήταν δανειοδοτούμενοι, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία του εύρους και της ορθότητας των καλύψεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε εκ νέου ότι η σχετική εγκύκλιος (462/14-5-2013) της Τράπεζας της Ελλάδος καθορίζει ακριβώς τα δικαιώματα επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Ακόμη και στις περιπτώσεις που υποχρεωτικά πρέπει να ασφαλιστούν λόγω της σύμβασής τους με την τράπεζα, έχουν το δικαίωμα να διερευνήσουν, με τον ασφαλιστικό τους διαμεσολαβητή, την καλύτερη επιλογή.
Ασφαλιστικό σύστημα και Ιδιωτική Ασφάλιση
Στη διάρκεια της συνέντευξης, κληθείς να σχολιάσει το Ασφαλιστικό Σύστημα και τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, ο κ. Γαβαλάκης επισήμανε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης των πολιτών από ειδικούς και την Πολιτεία. Ξέρετε, επειδή δεν είπαν -οι έχοντες τον δημόσιο λόγο- την αλήθεια πριν από 20 και 30 χρόνια σήμερα πολλοί συνάνθρωποί μας, σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής τους που είναι η συνταξιοδότηση αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, δήλωσε συγκεκριμένα.
Αναφερόμενος στους τρεις πυλώνες του Ασφαλιστικού Συστήματος (1ος Κύρια, 2ος Επικουρική – υποχρεωτικά ή Προαιρετικά συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης ή / και Επαγγελματικά ταμεία, 3ος Προγράμματα Ιδιωτικής Ασφαλιστικής Κάλυψης), σημείωσε ότι «ο πρώτος πυλώνας είναι η βάση, πρέπει να υπάρχει και να στηρίζεται από το κράτος». Προκύπτουν, ωστόσο, προβλήματα καθώς λειτουργεί στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών, δηλαδή οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τις εισφορές τους για τους συνταξιοδοτούμενους.
Για τον λόγο αυτό, κρίνεται σημαντική, όπως εξήγησε, η συμπληρωματική ασφάλιση είτε μέσα από τον δεύτερο πυλώνα – δηλαδή την προαιρετική και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεωτική ασφάλιση σε ένα επαγγελματικό ταμείο- είτε από τον τρίτο πυλώνα, την μακροπρόθεσμη ασφάλιση μέσα από αποταμιευτικούς λογαριασμούς που προσφέρει η ασφαλιστική βιομηχανία.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ενδεχόμενες αμφιβολίες των πολιτών για την ασφάλεια των χρημάτων τους, δεδομένων και των χρεοκοπιών κάποιων εταιριών στο παρελθόν, ο κ. Γαβαλάκης ήταν σαφής:
«Δυστυχώς ζήσαμε στην Ελλάδα μοναδικά φαινόμενα πριν από 20 χρόνια που έθιξαν την αξιοπιστία της ασφαλιστικής βιομηχανίας, τα οποία δεν είχαν παρατηρηθεί πουθενά στον κόσμο. Όμως το νομικό πλαίσιο έχει αλλάξει. Το εποπτικό πλαίσιο είναι ενιαίο πια για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι θα σας έλεγα αυστηρότερο και από το πλαίσιο ελέγχου των τραπεζών … Κάθε ασφαλισμένος ή υποψήφιος ασφαλισμένος στην Ελλάδα μπορεί να νιώθει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα υποστηριχθεί ο αποταμιευτικός του λογαριασμός. Έχουμε ανάγκη μακροχρόνιες αποταμιεύσεις. Όχι μόνο το κάθε άτομο για τον εαυτό του, για να μπορέσει να βοηθήσει, να συμπληρώσει τη σύνταξή του, αλλά και συνολικά η οικονομία. Αποταμιευτικοί λογαριασμοί που δημιουργούν αποθέματα επενδύσεων δημιουργούν ανατροφοδότηση της οικονομίας. Πρέπει να μπούμε στην κανονικότητα. Ελπίζουμε ότι αυτό, έστω σιγά σιγά, θα συμβεί παρά τις δυσκολίες που ζούμε».
 
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: