
- 07/04/2025
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤ` ΙΔΙΑΝ… με τον Νίκο Γρέντζελο

Νίκος Γρέντζελος,
Α’ Αντιπρόεδρος Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών:
«Η αύξηση των ατυχημάτων έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε κάθε χρόνο και τα ασφάλιστρα να ανεβαίνουν»
Μια «συνάντηση κατ` ιδίαν» με τον έμπειρο εκπρόσωπο των Εκπαιδευτών Σχολών Οδηγών και Α` Αντιπρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκο Γρέντζελο, με αφορμή την έξαρση των τροχαίων ατυχημάτων σε όλη την Ελλάδα, εξάγει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για όλους όσοι πιάνουν το τιμόνι ή ακόμα και για τους πεζούς, καθώς τα ατυχήματα – δυστυχήματα δεν κάνουν διακρίσεις. Παράλληλα, ο κ. Γρέντζελος τονίζει στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Αριστ. Ρόδη τις παράλληλες συνέπειες που προκύπτουν από την αύξηση των τροχαίων, τόσο στον τομέα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, όσο και στον τομέα του δημόσιο ή ιδιωτικού συστήματος υγείας για την αποκατάσταση των τραυματισμένων.
κ. Γρέντζελε γινόμαστε όλοι αποδέκτες συνεχόμενης πληροφόρησης για δεκάδες ατυχήματα και δυστυχήματα που συμβαίνουν ανά την Ελλάδα. Προσωπικά, ως ένας έμπειρος εκπρόσωπος των εκπαιδευτών Σχολών Οδηγών, πως σχολιάζετε τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας;
Είναι γεγονός ότι όλοι μας γινόμαστε αποδέκτες αυτής ενημέρωσης, αλλά επειδή πάντα κοιτάμε τους αριθμούς, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την πραγματικότητα, ο συνολικός αριθμός των ατυχημάτων – δυστυχημάτων είναι περίπου ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια, από 2021 έως σήμερα. Υπάρχει και καλώς γίνεται μια υπερβολική ανάδειξη του θέματος αυτή τη χρονική στιγμή, γι` αυτό και πάλι θα αναφερθώ σε αριθμούς καθώς η Ελλάδα δεν πιάνει το στόχο που έχει μπει πανευρωπαϊκά από το 2021 για τη μείωση των ατυχημάτων κατά 50% έως το 2030. Δηλαδή, κάθε χρόνο κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα. Εμείς ως εκπαιδευτές θεωρούμε ότι πέρα από την αστυνόμευση, που γίνεται πολύ έντονη αυτή τη στιγμή και μπορεί να λειτουργήσει κάπως αποτρεπτικά, η οδική ασφάλεια είναι μια σύνθετη κατάσταση που ξεκινάει από το σπίτι, από την οικογένεια και γι` αυτό έχουμε πολλές φορές επιχειρηματολογήσει υπέρ της εισαγωγής του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία. Να διδάσκεται σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, προκειμένου το παιδί από το Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό αργότερα, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, να έχει αποκτήσει μια ανάλογη κουλτούρα και μια οδική συμπεριφορά, έτσι ώστε όταν πάρει αργότερα το αυτοκίνητο, το πατίνι, το ποδήλατο ή όταν κυκλοφορεί ως πεζός- γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε περίπου 100 παρασύρσεις πεζών ετησίως- να συμπεριφέρεται ανάλογα.
Μεγάλη προσοχή, δηλαδή, και ως πεζοί;
Ασφαλώς γιατί η οδική κουλτούρα μάς αφορά, είτε είμαστε πεζοί, είτε είμαστε οδηγοί. Θα σας πω μερικά παραδείγματα. Οδηγούμε ποδήλατο και κινούμαστε ανάποδα σε μονόδρομο. Επιτρέπεται; Οδηγούμε πατίνι, δεν φοράμε κράνος, δεν φοράμε ειδικό γιλέκο για να είμαστε ορατοί κάτι που απαγορεύεται. Και φτάνουμε στους πεζούς! Είναι γεγονός ότι ολοένα και συχνότερα βλέπουμε συνανθρώπους μας στο δρόμο να περπατούν και να κοιτάνε μόνιμα το κινητό τους ή να φορούν και τα δύο ακουστικά. Υπάρχει απόσπαση προσοχής και ένα ατύχημα δεν αργεί.
Μπορείτε να μας δώσετε μερικά ακόμα στατιστικά στοιχεία;
Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα σας πω ότι το 90% των ατυχημάτων γίνεται με καλοκαιρία, οπότε δεν είναι δικαιολογία όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή η βροχή, τα χιόνια, κτλ. Ο μήνας που έχει τα περισσότερα ατυχήματα είναι ο Ιούλιος, τα λιγότερα τα έχει ο Φεβρουάριος, δηλαδή οι χειμερινοί μήνες γενικά έχουν λιγότερα ατυχήματα, οι καλοκαιρινοί έχουν περισσότερα. Η μέρα που συμβαίνουν τα περισσότερα τροχαία είναι η Παρασκευή και τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα γίνονται την Κυριακή ή τα ξημερώματα από το Σαββατόβραδο. Την Κυριακή, επίσης, επειδή είναι άδειοι οι δρόμοι, αναπτύσσονται μεγαλύτερες ταχύτητες, οπότε έχουμε και τα περισσότερα θανατηφόρα. Το 88% αφορά περιπτώσεις ανθρωπίνων λαθών, το 60% αφορά απόσπαση προσοχής με κύρια αιτία το κινητό και το 25% οφείλεται σε αλκοόλ. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου, να ξέρετε, δεν καταγράφεται σε πολλές περιπτώσεις παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη, κ.α. Τα τροχαία δυστυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 έως 24 ετών και ο συσχετισμός ανδρών – γυναικών φανερώνει πως στο 82% των θανατηφόρων δυστυχημάτων είναι εμπλεκόμενοι άνδρες και μόλις στο 18% γυναίκες.
Πίσω από αυτούς τους αριθμούς, υπάρχει και μια άλλη, παράλληλη, πραγματικότητα που έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις, έτσι δεν είναι;
Πράγματι έτσι είναι, καθώς η οδική μας και εν γένει η συμπεριφορά μας στο δρόμο αντανακλά στις αποζημιώσεις που δίνονται κάθε χρόνο από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Θα σας πω ότι οι ασφαλιστικές την περίοδο της πανδημίας που είχαμε περιορισμούς στις μετακινήσεις και γενικά βιώσαμε μια κατάσταση εγκλεισμού, προχώρησαν σε μειώσεις στα ασφάλιστρα. Από το 2021 και μετά, αντίθετα, βλέπουμε ξανά μια αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών στις γενικές ασφάλειες, η οποία συνδέεται άμεσα με την ανοδική τάση των ατυχημάτων και των ζημιών που προκύπτουν. Μ` άλλα λόγια, η αύξηση των ατυχημάτων έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε κάθε χρόνο και τα ασφάλιστρα να ανεβαίνουν. Κάθε χρόνο, δυστυχώς, χάνουμε και ένα μεγάλο χωριό, κάθε χρόνο έχουμε δεκάδες τραυματίες που και πάλι γύρω από την αποκατάστασή τους προκύπτουν δαπάνες σε νοσήλια και για την αποκατάστασή τους. Κάθε χρόνο να το πω ακόμα πιο έντονα βιώνουμε 12 Τέμπη! Μετά από ένα ατύχημα, ακόμα κι` αν δεν έχουμε θύματα, μένουν πίσω άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν την καθημερινότητα που είχαν, που δεν μπορούν πολλές φορές να ντυθούν, να περπατήσουν ή μπορεί να μην ξαναπερπατήσουν ποτέ, δεν μπορούν να φάνε μόνοι τους και πάντα θέλουν ένα βοηθό. Είναι πολύ μεγάλες οι συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και πολύ μεγάλες οι αποζημιώσεις που δίνονται από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες.