tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνέδριο: Επενδύσεις – Ανάπτυξη – Προοπτική. βίντεο

Κεντρικό θέμα η ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα

Γ. Χατζηθεοδοσίου:

«Να αποφασίσουμε επιτέλους να στηριχθούμε σε όσα μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και να τα ενισχύσουμε, τονώνοντας παράλληλα και την εξωστρέφεια»

Σημαντικές οικονομικές, πολιτικές και επιχειρηματικές θέσεις κατατέθηκαν στο 6ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2018» το οποίο πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, στο Ξενοδοχείο King George, στην Αθήνα. Το Συνέδριο διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και της Boussias Communications.

Κεντρικό θέμα ήταν η  ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, των δυνατοτήτων αναβάθμισης των αναπτυξιακών υποδομών, έχοντας ως κύριο σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Στο συνέδριο έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, στελέχη – βουλευτές κομμάτων και εκπρόσωποι επιμελητηρίων, παραγωγικών φορέων και δήμων.

 

 

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν πολλά μέλη του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α.

 

Μιλώντας στο συνέδριο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κατέθεσε τις θέσεις του ΕΕΑ εφ’ όλης της ύλη για την οικονομία και την ανάπτυξη εμμένοντας στη θέση για πολιτική σταθερότητα, συνεργασία των εμπλεκομένων και κοινά αποδεκτά σχέδια ανάπτυξης. Όπως επεσήμανε, η επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια δεν θα είναι μια εύκολη μέρα αλλά θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να περάσουμε στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη.

Σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «τα πράγματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα και πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε με την οικονομία, να φροντίσουμε άμεσα να αλλάξουμε προς το καλύτερο τα αρνητικά δεδομένα.

Ενώ λοιπόν σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης, στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα παραμένουμε σε εξαιρετικά χαμηλή θέση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένα επενδυτικό κενό, το οποίο εκτιμάται από το 2009 έως το 2017 σε πάνω από 100 δις ευρώ. Μάλιστα, αν συγκριθούμε με χώρες που επιδεικνύουν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στη προσέλκυση επενδύσεων, το κενό ανεβαίνει στα 150 δισ. Ευρώ.

Ολόκληρη η ομιλία  του Γ. Χατζηθεοδοσίου εδώ.

Η κατάσταση της οικονομίας σήμερα

Την κατάσταση της οικονομίας και των επενδύσεων στη χώρα μας,  ανέλυσε, παραθέτοντας στοιχεία, ο συντονιστής της του εναρκτήριου πάνελ του συνεδρίου, Σωτήριος Μπρέγιαννος.

Ομιλίες και χαιρετισμοί

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε ότι βασική προϋπόθεση για να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα μας και όχι ένα μεμονωμένο αίτημα της Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε την ανάγκη για αποκέντρωση στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους.

Ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε αναφέρθηκες στις πολιτικές ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής, στα προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών και στις επενδύσεις που γίνονται στον τομέα.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας σημείωσε ότι δημιουργείται ένα διαφορετικό κλίμα στην οικονομία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των στρες τεστ για τις τράπεζες και πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες για την άρση των capital controls. Δεν υπάρχει λόγος να παρατείνεται η ύπαρξης τους και αυτό θα βοηθήσει στην εισροή κεφαλαίων και την πορεία της οικονομίας.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε ότι για την ανάπτυξη χρειάζονται 45 δισ. ευρώ ετησίως κι έχουμε έλλειμμα 20 δισ. ευρώ. Όπως είπε: «Προκειμένου να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4%, θα πρέπει να συνεχιστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο στην απλοποίηση διαδικασιών, την καθημερινή λειτουργία του επιχειρείν, στην απλούστευση αδειοδότησης, στον εξορθολογισμό του περιβάλλοντος ανταγωνισμού και φορολόγησης.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κυβερνητική πολιτική και την κατάσταση στην οικονομία και στις επενδύσεις. Όπως είπε, παρά την αναιμική ανάπτυξη, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στον πίνακα των χωρών της Ευρωζώνης, οι εξαγωγές αυξάνονται αλλά ελάχιστα, ενώ και στις επενδύσεις τα πράγματα είναι αναιμικά.

 

Ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Αργολίδας ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι η ενέργεια είναι το νέο σκληρό νόμισμα της χώρας και αναφέρθηκε στη σημασία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Ζήτησε ένα δημόσιο διάλογο όλων των πλευρών για το πως θέλουμε η χώρα να βγει στις αγορές την επόμενη 10ετία.

 

 

ΑΣΒ