tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνέντευξη Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Deal News: Αναγκαία η άμεση στήριξη των επιχειρήσεων

Είναι αναγκαία η άμεση έκτακτη στήριξη των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε μετάθεση οφειλών, μείωση του ιδιωτικού χρέους και της φορολόιγησης» είναι το «μήνυμα» που απευθύνει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου προς την Πολιτεία μέσω της σημερινής συνέντευξής του στη «DEAL».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του EE εκτιμά πως σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει «καταιγίδα» λουκέτων, καθώς ο συνδυασμός πανδημίας και ενεργειακού κόστους αποτελεί «βόμβα» για τις μικρομεσαίες, -ιδίως-, επιχειρήσεις. Έχοντας συναντηθεί επιτόπου με πάνω από 20 διοικήσεις Επιμελητηρίων της χώρας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου γνωρίζει το «σφυγμό» του επιχειρείν και καλεί, στο πλαίσιο αυτό, τις τράπεζες να αναλάβουν τις
ευθύνες τους και να χορηγήσουν δάνεια στις ΜμΕ με λογικά επιτόκια.

Πώς μπορούν να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τα νέα μέτρα περιορισμών λόγω της πανδημίας;

Η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές της συνέπειες επηρεάζουν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, περισσότερες επιχειρήσεις και γενικότερα την οικονομία μας. Μοναδικός τρόπος για να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Η δημόσια υγεία κινδυνεύει ενώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλα περιοριστικά μέτρα. Και αυτά που έχουν ληφθεί έως τώρα, προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί δίπλα στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβει μέτρα ουσιαστικής στήριξης τους. Χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα, ενίσχυση της ρευστότητας με περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, μείωση του ιδιωτικού χρέους ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υπόχρεους να ανταποκριθούν χωρίς να έχουν μία δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι τους, περαιτέρω μείωση της φορολογίας, είναι ορισμένα μόνο από μέτρα που μπορεί- και κατά την επιμελητηριακή κοινότητα πρέπει- να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να μη δούμε μαζικά κλεισίματα επιχειρήσεων.

 Ανησυχείτε για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά; Υπάρχουν κλάδοι «στο κόκκινο»;

Δεν ανησυχούμε απλώς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι χωρίς έκτακτη ενίσχυση επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα ακολουθήσει «καταιγίδα» λουκέτων. Όταν δεν υπάρχουν έσοδα σε μία επιχειρηματική δραστηριότητα, πως θα συνεχίσει να την ασκεί κάποιος; Ήδη από τα πρώτα στοιχεία μετά την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων, καταγράφεται μία πτώση τζίρου περίπου 40% σε λιανεμπόριο και εστίαση. Και ήταν επόμενο να συμβεί αφού μειώθηκε κατά πολύ ο αριθμός των καταναλωτών. Να γιατί ως ΚΕΕΕ και Επιμελητήρια γενικότερα επιμένουμε τόσο πολύ στην ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών. Με τα σημερινά δεδομένα η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και κάποιοι κλάδοι- όπως αυτοί που προανέφερα- σε καταστροφή.

Ποια πρέπει να είναι η στήριξη των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις υπέρογκες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους;

Το θέμα του ενεργειακού κόστους και γενικότερα του κόστους λειτουργίας μίας επιχείρησης εν μέσω ανατιμήσεων, είναι πολύ σοβαρό και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Να δώσω ένα παράδειγμα. Όταν μία μικρομεσαία επιχείρηση είχε ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία της περίπου 1000 ευρώ το μήνα και ξαφνικά αυτό το ποσό εκτινάσσεται στα 2500 ευρώ, πως είναι δυνατόν να αντέξει; Αν συνδυάσουμε μάλιστα αυτόν τον κίνδυνο και με τις επιπτώσεις της πανδημίας, τότε πραγματικά μιλάμε για μία «βόμβα» που απειλεί να τινάξει στον αέρα το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ΚΕΕΕ έχει καταθέσει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις, όπως μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μείωση των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, την ανάγκη μέριμνας και για τους καταναλωτές μεσαίας και υψηλής τάσης ρεύματος, τις επιχειρήσεις δηλαδή, δείχνοντας έτσι και το μέγεθος του προβλήματος. Για την ώρα η Πολιτεία έχει επιλέξει να στηρίξει κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις επιχειρήσεις. Εμείς, ως επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα λέμε ότι καλώς στηρίζονται τα ελληνικά νοικοκυριά, όμως δεν γίνεται να αγνοούνται οι ανάγκες του επιχειρείν. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Η βιωσιμότητα και η ανάκαμψη των επιχειρήσεων θα στηρίξει και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, καθώς θα διατηρηθούν ή και θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης ενώ θα συνεχιστεί η ενίσχυση των κρατικών ταμείων. Αν «βουλιάξουν» οι επιχειρήσεις, οι συνέπειες δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την κοινωνία. 

 Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, όταν, όπως οι φορείς της επιχειρηματικότητας δηλώνουν, οι ΜμΕ είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό;

Δεν το δηλώνουν μόνο οι φορείς της επιχειρηματικότητας. Το παραδέχονται και οι τράπεζες. Ουσιαστικά το 85% των επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο από κάθε είδους τραπεζικό δανεισμό. Πρόκειται για ένα πρόβλημα για το οποίο έχουμε πολλές τοποθετηθεί οι αρμόδιοι φορείς και που έχει εντοπίσει και η κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα- και προς τιμήν του- ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας προσπαθεί να το επιλύσει και ασκεί πιέσεις προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργία του επιχειρείν χωρίς ουσιαστική στήριξη από τις τράπεζες. Σε καμία ελεύθερη οικονομία του κόσμου δεν παρατηρείται κάτι ανάλογο. Όπως παράλογο είναι οι τράπεζες να δανείζονται πολύ φθηνό χρήμα και να ζητάνε υψηλότατο επιτόκιο από όσες επιχειρήσεις καταθέτουν κάποιο αίτημα για δανεισμό. Όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν και οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η τακτική, ούτε και να ευνοούνται μόνο οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Οδηγούμαστε σε καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού που μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες επιβίωσης των μικρότερων. 

Οι συγχωνεύσεις είναι η μόνη διέξοδος για να κρατηθούν όρθιες οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Είναι μία διέξοδος, όχι όμως η μόνη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η λύση προωθείται από την κυβέρνηση σε μία προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στον ανταγωνισμό. Για εμάς στην ΚΕΕΕ προέχει η προσπάθεια διάσωσης όσων περισσότερων επιχειρήσεων είναι εφικτό, ώστε αμέσως μετά να δούμε τον τρόπο μετασχηματισμού τους. Κομβικό ρόλο θα παίξει και η μετάβαση τους στη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς έχουν αλλάξει τα πάντα στο επιχειρείν ή αλλάζουν όλα με ασύλληπτες ταχύτητες. Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα που ζητούν τα επιμελητήρια και η επιχειρηματική κοινότητα, τότε μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα στην επιβίωση πολλών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, άρα και το να περάσουν σε άλλο στάδιο λειτουργίας. Πάντως θεωρώ δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε πολλές συνέργειες και ένα τελείως διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

  Πόσο ανοιχτή είναι η πόρτα του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ΜμΕ;

Αναφέρθηκα νωρίτερα στην σημασία των χρηματοδοτικών εργαλείων για την στήριξη των επιχειρήσεων. Αν κάποια από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ή του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθυνθούν προς τις πραγματικές ανάγκες της επιχειρηματικότητας, πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν σήμερα θα επιλυθούν. Για την ώρα το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται να ενισχύσει μέρος του επιχειρείν και κυρίως το πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Δεν αρκεί όμως αυτό. Υπό τις παρούσες συνθήκες επιβάλλεται να εκπονηθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων της χώρας. Χωρίς αυτό μπορεί να πηγαίνουμε «στα τυφλά» και να αφήσουμε ακάλυπτες επιχειρήσεις που έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν, ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες πίεσης. Θεωρώ ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες αισιοδοξίας για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού επιχειρείν. Με ανάλογη στήριξη από την Πολιτεία, η αισιοδοξία μπορεί να μετατραπεί σε βεβαιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η ΚΕΕΕ, με τη δέσμευση ότι θα βρισκόμαστε κάθε μέρα δίπλα στα επιμελητήρια της χώρας, δίπλα στις επιχειρήσεις.