tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θέσεις ΕΕΑ σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Το ΕΕΑ εκπροσωπώντας 150.000 ενεργά μέλη από τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών, υποστηρίζει με απόλυτο τρόπο ότι τα καταστήματα δεν πρέπει να ανοίγουν

Το ΕΕΑ εκπροσωπώντας 150.000 ενεργά μέλη από τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών, υποστηρίζει με απόλυτο τρόπο ότι τα καταστήματα δεν πρέπει να ανοίγουν καμία  άλλη Κυριακή πέραν των συγκεκριμένων επτά που καθορίζονται από το νέο νόμο 4177/2013. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση για λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ήδη δυσμενή θέση και το μέλλον  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας όπου οι καταναλωτές έχουν υποστεί σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους και κατά συνέπεια της αγοραστικής τους δύναμης, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου όχι μόνον δεν θα συμβάλει στην αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις στον αφανισμό.

Παράλληλα, οι επιπτώσεις του μέτρου στην απασχόληση θα είναι επουσιώδεις, καθώς η περιορισμένη ζήτηση, η έλλειψη προσδοκιών για αύξηση της κατανάλωσης και βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, δεν θα επιφέρουν αύξηση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις αλλά θα τις αναγκάσουν, λόγω μεγαλύτερου ανταγωνισμού και αυξημένου λειτουργικού κόστους, να μειώσουν το προσωπικό τους και να επεκτείνουν το χρόνο προσωπικής εργασίας με σοβαρές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή των επιχειρηματιών.

Επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ακόμα και αν προκαλέσει μια πολύ μικρή βραχυχρόνια αύξηση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων αυτών, θα προκαλέσει μείωση της καταναλωτικής κίνησης των κλάδων που παρουσιάζουν υψηλό όγκο κατανάλωσης τα Σαββατοκύριακα, όπως είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εστίασης. Κατά συνέπεια θα υπάρξει υποκατάσταση της μιας αγοράς από μια άλλη, χωρίς αξιοσημείωτο οικονομικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα θα επωφεληθούν οι μεγάλες υπεραγορές και mall που θα συγκεντρώνουν πολλαπλές δραστηριότητες εμπορίου, διασκέδασης, εστίασης.

Τέλος, όλες οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς από διάφορους διεθνείς επιστημονικούς φορείς, την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, σχετικά με την επίδραση της απελευθέρωσης του ωραρίου στα οικονομικά μεγέθη, καταδεικνύουν ότι ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης είναι προτιμότερο να περιορίζονται οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων παρά να διευρύνονται.