- 26/10/2012
Τοποθέτηση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) κ.Ιωάννη Ρεκλείτη στην Γεν. Συνέλευση της ΚΕΕ στην Θεσ/νικη την 7η και 8η Σεπτεμβρίου 2012
.
Αθήνα 11/9/2012
Τοποθέτηση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) κ.Ιωάννη Ρεκλείτη στην Γεν. Συνέλευση της ΚΕΕ στην Θεσ/νικη την 7η και 8η Σεπτεμβρίου 2012
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα έχει προκαλέσει ισχυρότατο σοκ στην ελληνική οικονομία. Τα επώδυνα οικονομικά μέτρα στα οποία αναγκάστηκε να καταφύγει και συνεχίζει να καταφεύγει η Κυβέρνηση, επισείουν βαρύ τον πέλεκυ σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.
Η εφιαλτική κατάσταση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, μοιάζει η χειρότερη της μεταπολεμικής περιόδου και όσο βαθύτερη γίνεται η ύφεση απαιτούνται νέα μέτρα που προκαλούν νέα ελλείμματα, αυτά με τη σειρά τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέες περικοπές δημοσίων και κοινωνικών δαπανών και επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, διαιωνίζοντας με αυτό τον τρόπο το φαύλο κύκλο.
Συνάδελφοι, είναι παγκοσμίως γνωστό ότι τα σύννεφα της κρίσης συγκεντρώνονται σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης που είναι δεμένες σε κοινή μοίρα, ανεξάρτητα από τη γενικότερη οικονομική πολιτική, τις προοπτικές και τη στήριξη στις οικονομίες της Ευρωζώνης, ακόμη και από το ισχυρό μέχρι σήμερα Γερμανικό κράτος. Έχουμε λοιπόν σαν χώρα να σκεφτούμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν προκειμένου να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε. Μικρομεσαίες από τις οποίες αντλούμε τα προς το ζην και στις οποίες στηρίζεται ο βασικός κορμός της Ελληνικής οικονομίας. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί.
Δεν χρειάζεται η δική μου αναφορά στη θλιβερή εικόνα του κέντρου της Αθήνας και όλων των μεγαλουπόλεων της περιφέρειας, όπου αντικρίζουμε καθημερινά καταστήματα με κατεβασμένα ρολά, γιατί τα φαινόμενα αυτά είναι γνωστά σε όλους μας. Είναι καταθλιπτική η παραπάνω εικόνα της ύφεσης που παρασύρει στο διάβα της χιλιάδες εργοδότες μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τους εργαζομένους τους. Επιβάλλεται άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανακατάταξη της επιχειρηματικότητας και την ανακοπή της λαίλαπας του αφανισμού χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και άλλων τόσων θέσεων εργασίας.
Θα πρέπει η Πολιτεία να εκμεταλλευτεί τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και συγκεκριμένα το ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα ενέργειες και δράσεις που αφορούν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων. Να δοθεί έμφαση στη προώθηση της επιχειρηματικότητας, να δημιουργηθούν κίνητρα για την αναθέρμανση των επενδύσεων που θα τονώσουν την αγορά εργασίας. Δεν επιτρέπονται άλλες χρονοτριβές. Θα πρέπει οι δράσεις του ΕΣΠΑ που έχουν καθυστερήσει ανησυχητικά και αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, να δρομολογηθούν και να παραμεριστούν τα εμπόδια που παρεμβάλλονται για την υλοποίησή τους, όπως η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων κλπ.
Συγχρόνως όμως επιβάλλεται η ουσιαστική καταπολέμηση των φαινομένων που ανακόπτουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη, όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η θέσπιση ενός δικαιότερου και λιγότερου δαιδαλώδους φορολογικού θεσμικού πλαισίου, η πάταξη της γραφειοκρατίας που χρόνια ταλανίζει το δημόσιο βίο και στοιχίζει χρόνο και κόστος και βεβαίως η πάταξη των καρτέλ.
Μάστιγα τεραστίων διαστάσεων επίσης αποτελεί το παραεμπόριο και η παραοικονομία που δρουν ανεξέλεγκτα κατά του οργανωμένου εμπορίου εντείνοντας τα οικονομικά αδιέξοδα. Οι αποσπασματικοί έφοδοι και έλεγχοι παράνομου εμπορίου τόσο του υπαίθριου όσο και εκείνου που ασκείται στα καταστήματα, τα οποία κάτω από τη βιτρίνα της νομιμοφάνειας διακινούν προϊόντα μαϊμού, υπόπτου ποιότητας και τα οποία λειτουργούν χωρίς άδειες, βιβλία και παραστατικά αποτελούν ασπιρίνη σε ένα ανίατο νόσημα. Χρειάζεται δυναμική αντιμετώπιση του προβλήματος με θέσπιση κανόνων που δεν θα επιτρέπουν κανενός είδους συμπεριφορές που πλήττουν το υγιές εμπόριο.
Άλλο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η απλοποίηση των διαδικασιών κατά τις συναλλαγές με τα Επιμελητήρια και αφορά τη συγχρονισμένη αυτόματη και παράλληλη καταχώρηση στο ΓΕΜΗ και στο Μητρώο των Επιμελητηρίων των νέων επωνυμιών και των τροποποιήσεών τους.
Πώς θα γίνει αυτό; Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα αν η Πολιτεία έχει τη βούληση να χρηματοδοτήσει μια τέτοια προσπάθεια εγκατάστασης του απαραίτητου μηχανογραφικού εξοπλισμού. Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί θα εξοικονομηθούν πολύτιμος χρόνος και πόροι για τους συναλλασσόμενους επιχειρηματίες και θα αποδεσμευτεί προσωπικό αναγκαίο σε άλλους τομείς εργασίας.
Σαν Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών πιστεύουμε ότι ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην λήψη αποφάσεων που αφορούν τις επιχειρήσεις και την Ανάπτυξη θα πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερος. Και στην λήψη των αποφάσεων αλλά και στην εκτέλεση αυτών. Όσο μεγαλύτερη η εμπλοκή των Επιμελητηρίων τόσο ευκολότερος θα γίνει ο δρόμος για την Ανάπτυξη.
Κλείνοντας θέλω να προσθέσω ότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη είναι δύσβατος και ανηφορικός. Θέλω να πιστεύω όμως ότι με συντονισμένες προσπάθειες Κράτους και Πολιτών θα ανακτήσει η χώρα την αξιοπρέπεια και αξιοπιστία της, θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και θα καταφέρει να ανατρέψει το υπάρχον ασφυκτικό οικονομικό κλίμα.
Ιωάννης Ρεκλείτης
Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών