tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δ.Σ. ΕΕΑ: Ποια θέματα έθεσαν οι επαγγελματίες στον Αδ.Γεωργιάδη-Βίντεο

Σε έναν ανοικτό και γόνιμο διάλογο, στη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έθεσαν στον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Β’ Αθηνών, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, μία σειρά από κρίσιμα για την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητήματα.
οι υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, η απουσία σταθερού φορολογικού συστήματος, η ελλιπής χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι κατασχέσεις και η δέσμευση λογαριασμών, ο Εξωδικαστικός και  οι120 δόσεις, η ανάγκη κινήτρων για επενδύσεις από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η δυσκολία πρόσβασης στα κοινοτικά προγράμματα, η  γραφειοκρατία, το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο, η αργή απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και μία σειρά από κλαδικά ζητήματα.
Ερωτήματα – Απαντήσεις 
Από τη Διοικητική Επιτροπή, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Γρέντζελος εστίασε στον ρόλο και τις αρμοδιότητες των Επιμελητηρίων με τον κ. Γεωργιάδη να δηλώνει ότι υποστηρίζει σθεναρά τον θεσμό αλλά και τη δράση του ΕΕΑ συγκεκριμένα.
Από την πλευρά του ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ κ. Νίκος Κογιουμτσής υπογράμμισε την ανάγκη κινήτρων για επενδύσεις από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρθηκε επίσης στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αλλά και στο ζήτημα της ανασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας.
Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι αν το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό, οι επενδύσεις θα έρθουν. Προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης ενός τέτοιου περιβάλλοντος οι λύσεις που προτείνει η ΝΔ, όπως εξήγησε, είναι -μεταξύ άλλων- μείωση γραφειοκρατίας, φόρων –σε πρώτη φάση σε επιχειρήσεις και  μερίσματα- και ασφαλιστικών εισφορών. Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, ωστόσο τόνισε ότι “η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει παρά πολύ να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια” γεγονός που προξενεί ανησυχία στους επενδυτές.
Στη δική του τοποθέτηση ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ κ. Δημήτρης Γαβαλάκης στάθηκε στο ασφαλιστικό και το νόμο Κατρούγκαλου, επισημαίνοντας ότι αγγίζει πολλά ζητήματα μεταξύ των οποίων η φοροδιαφυγή, η συνανταξιοδότηση και οι τρεις πυλώνες ασφάλισης, αλλά και αδικίες του προηγούμενου συστήματος -όπως οι υψηλές εισφορές για ασφαλισμένους με πολλά χρόνια ασφάλισης οι οποίοι ωστόσο είχαν χαμηλά εισοδήματα. Στο ερώτημά του προς τον κ. Γεωργιάδη πότε θα γίνει γνωστή η εναλλακτική που προτείνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι η πρόταση σε “αδρές γραμμές” παρουσιάζεται και η γενική γραμμή της είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Με τη σειρά του ο κ. Γιώργος Ζηκόπουλος, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής και Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, καθώς και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καθηγητών Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών ( Π.Σ.Κ.Ι.Ξ.Γ. – EUROPALSO), έθεσε το ζήτημα των “μαύρων” ιδιαίτερων μαθημάτων, σημειώνοντας πώς ο Σύνδεσμος έχει συγκεκριμένη πρόταση – λύση. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε θετικός σε κάθε πρόταση περιορισμού της παραοικονομίας, όπως και στο ζήτημα των 120 δόσεων που επίσης έθεσε ο κ. Ζηκόπουλος.
Ο κ. Γιάννης Βαφειαδάκης, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ), έθεσε -μεταξύ άλλων, στο διάλογο την πρόταση για ένα Πρόγραμμα voucher για ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες, στο οποίο θα μπορούσαν να συμπράξουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, με τον κ. Γεωργιάδη να δηλώνει υπέρ του μέτρου.
Το λόγο πήραν, επίσης, πολλά από τα παρευρισκόμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αναδεικνύοντας πλήθος ζητημάτων.
Ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος στάθηκε στο μείζον ζήτημα του παρεμπορίου, για το οποίο ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό θα καταπολεμηθεί με την τοποθέτηση scanner στους χώρους εισόδου της χώρας, κάτι το οποίο, όπως είπε, είναι ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ.
Ο κ. Δημήτρης Βαρδακώστας αναφέρθηκε στην ελευθερία κινήσεων και εφαρμογής μέτρων όπως αυτά της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών δεδομένης της συνεχιζόμενης εποπτείας, παρά την έξοδο από τα μνημόνια. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ για μείωση των δημοσίων δαπανών, μέσω της οποίας θα έρθει και η μείωση φόρων και εισφορών, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις, καθώς -όπως είπε- “πάντα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η τρόικα προτιμούσε μείωση δαπανών από αύξηση φόρων”.
Ο κ. Αναστάσιος Καυκαλέτος έθεσε το ζήτημα της θέσπισης αφορόλητου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρέμπορους, και κλίμακας αντίστοιχης με τους μισθωτούς, καθώς και το θέμα των κατασχέσεων από Δημόσιο και τράπεζες.  Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχουν δυσκολίες στη θέσπιση του αφορολόγητου για τους ελ. επαγγελματίες, τις οποίες και εξήγησε, ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ για ένα γενναίο –όπως το χαρακτήρισε- πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας για τους δεσμευμένους λογαριασμούς επιχειρηματιών που παραμένουν οικονομικά ενεργοί.
Ο κ. Σταμάτης Συγγρός ζήτησε την άποψη του κ. Γεωργιάδη για μία σειρά ζητημάτων μεταξύ των οποίων το φορολογικό των ασφαλιστών, η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, το Δημόσιο και το ασφαλιστικό. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι υπάρχει σχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, η οποία θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και θα συνδέεται με επανεκπαίδευση και μετακίνηση σε άλλες θέσεις, ενώ για τη Δικαιοσύνη αναγνώρισε ότι η αργή απονομή της λειτουργεί αντιεπενδυτικά.
Το θέμα της δέσμευσης των λογαριασμών επιχειρηματιών για οφειλές στο Δημόσιο έθεσε και ο κ. Σπύρος Σταυρούλιας προτείνοντας τη μερική αποδέσμευση ως μία αποτελεσματική λύση. Ο κ. Δημήτρης Ραμαντζάς αναφέρθηκε στα προγράμματα ΕΣΠΑ και την υψηλή γραφειοκρατία που λειτουργεί αποτρεπτικά, ο κ. Κωνσταντίνος Αγαπητός υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη μίας μίνιμουμ συναίνεσης των κομμάτων, ο κ. Χρήστος Κοντούρης ζήτησε την άποψη του Αντιπροέδρου της ΝΔ για τη δράση του ΕΕΑ, ο κ. Βασίλης Καρναχωρίτης αναφέρθηκε στα ζητήματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της φυγής νέων στο εξωτεριk;o, ενώ ο κ. Γιάννης Δημοθεόδωρος αναφέρθηκε στη φυγή επιχειρήσεων από τη χάρη και την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. παρευρέθηκαν επίσης ο κ. Γιώργος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και η κ. Μίνα Γιαζιτζόγλου – Καστανιά, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΑΣΙΠΣ). Στην τοποθέτησή του – ερώτηση προς τον κ. Γεωργιάδη ο κ. Σταθόπουλος τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στην προσχολική αγωγή, καθώς και τις λύσεις που προτείνει ο κλάδος, με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά ότι η ΝΔ παρακολουθεί το νόμο για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και θα είναι “σίγουρα αρνητική”.
Ακόμη, ο κ. Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος της Ένωσης Εξοχικών Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενός σταθερού φορολογικού συστήματος 10ετίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και τον ΦΠΑ που αφορά στα καταστήματα εστίασης.