tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης

Ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου διατύπωσε, σε Διαδικτυακή  Ημερίδα, τις θέσεις του Επιμελητηρίου για τις «αλλαγές στο  «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης» ενόψει της διαβούλευσης και κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για την Επαγγελματική κατάρτιση.

Την ημερίδα οργάνωσε η Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης – ΕΤΕΕΚ, στις 5 Οκτωβρίου 2020.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, η επαγγελματική εκπαίδευση και η Δια Βίου Μάθηση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας της χώρας.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η άνοδος της παραγωγικότητας και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, στηρίζονται στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως ανέφερε ο ιδρυτικός νόμος των επιμελητηρίων «Δύνανται, ν’ αναλάβωσιν την ίδρυσιν ή διοίκησιν ιδρυμάτων βιοτεχνικής και επαγγελματικής μορφώσεως, ή και την διοίκησιν των παρά του Κράτους ιδρυομένων ιδρυμάτων τοιούτων…» (3305/ΦΕΚ 93/1925 άρθρο 15). Η ανάγκη αυτή υπήρχε από τα πρώτα χρόνια του επιμελητηριακού θεσμού.

Το ΕΕΑ έχει αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα παροχής επαγγελματικής κατάρτισης σε κλάδους που βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη ή σε κίνδυνο απαξίωσης των επιχειρηματικών και τεχνικών  γνώσεων.

Όσον αφορά το επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων που εξέρχονται στην αγορά εργασίας, πρέπει να κάνουμε κι εμείς τη γενική διαπίστωση ότι στη χώρα μας είναι  πολύ υποτιμημένη. Όχι μόνο η προσφυγή σε αυτή δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για τους νέους, αλλά είναι και η καθαυτή εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη.

Εμείς το καταλαβαίνουμε από την απόσταση που έχουν τα προγράμματα κατάρτισης από την αγορά εργασίας. Το νοιώθουμε με οδυνηρό τρόπο.

Αποτελεί κόστος για επιχειρήσεις και την οικονομία ο χρόνος προσαρμογής και απόκτησης άριστου επιπέδου απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού, όταν η κατάρτιση απέχει από τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Σήμερα οι τεχνικές γνώσεις απαξιώνονται ταχύτατα και απαιτείται συνεχή αναβάθμισή τους.

Είναι γνωστές οι έρευνες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν θέση εργασίας και οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν κατάλληλο εργατικό δυναμικό.

Οι διαrθρωτικές αυτές αδυναμίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αλλιώς θα χάνουμε το καλό δυναμικό μας σε ξένες χώρες και μένουμε πίσω στον ανταγωνισμό.

Από πλευράς μας έχουμε διαπιστώσει τις μεγάλες δυνατότητες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για επαγγελματικά σεμινάρια. Ωστόσο, οι υποδομές και η θεσμοθέτηση τέτοιων εγχειρημάτων θέλουν βελτίωση. Το είδαμε και στην τηλεκπαίδευση.

Πρέπει να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε γνώσεις που είναι δυνατόν να μεταδοθούν χωρίς απώλειες, τηρώντας τους κανόνες και να πιστοποιούνται. Δεν μπορούμε να φέρνουμε όλους τους ανθρώπους σε αίθουσες σεμιναρίων.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση πάει σε όλη την Ελλάδα, αλλά όλη η Ελλάδα δεν μπορεί να έρθει εδώ για εκπαίδευση. Επιπλέον, το κόστος αποστάσεων σχεδόν μηδενίζεται.

Μπροστά μας προβάλει η ψηφιακή εποχή και η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Δεν είναι τυχαίο ότι εμείς ως επιμελητήρια εστιάζουμε στην ταχύτερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Ήδη προτρέπουμε τα μέλη μας να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεών τους ενώ τους δίνουμε και  την ευκαιρία για δωρεάν δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και ιστοσελίδας. Κι επειδή απαιτούνται γνώση χειρισμού αυτών των εργαλείων, σχεδιάζουμε και επιμορφωτικά προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι βέβαιο ότι αυτά τα εργαλεία μπορούν να βοηθήσεου αποφασιστικά στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητά τους.

Δείτε όλη την ομιλία στο βίντεο