Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ1: Έρχονται σκληροί μήνες, αν δεν ληφθούν μέτρα

Το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης –για το οποίο το Ε.Ε.Α. έχει αποστείλει σχετική επιστολή στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης- ανέδειξε εκ νέου ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και τη δημοσιογράφο Νίνα Κασιμάτη.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα και να επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας που ισχύει για τα καταστήματα εστίασης -τα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα μεζεδοπωλεία, κλπ., δηλαδή όπου υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα- δεδομένου ότι πρόκειται για χώρους όπου τηρούνται οι επιβεβλημένες αποστάσεις.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι το εν λόγω μέτρο συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του ήδη «ψαλιδισμένου» κατά πολύ τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. Υπενθύμισε, ακόμη, ότι το 40% των επιχειρήσεων εστίασης δεν άνοιξε καθόλου την καλοκαιρινή περίοδο.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. σημείωσε ότι χρειάζεται να περιμένουμε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια οι φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο, να εκτιμήσουν τη στάση που θα τηρήσουν.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες ανακοινώσεις, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην πιθανή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και στην πιθανή δραστική μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ επανέλαβε τις προτάσεις του Ε.Ε.Α. για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με απευθείας κεφάλαια έως 10.000 ευρώ μέσω της ΑΑΔΕ, επιδότηση της εργασίας με κάλυψη του μισθολογικού ή του μη μισθολογικού κόστους καθώς και μεταφορά των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στα τέλη του έτους.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. χτύπησε για ακόμη μία φορά «καμπανάκι», επισημαίνοντας πως με μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 12%, που μεταφράζεται σε περίπου 25 δισ., ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι πολύ σκληροί μήνες και ενδεχομένως να ξεπεραστεί η πρόβλεψη για πάνω από 100.000 «λουκέτα» και 250.000 νέους ανέργους.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: