tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Kontra: Θετικό κλίμα, χωρίς ακόμη απτά αποτελέσματα στην οικονομία

Τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, όπως τις παρουσίασε λίγες ώρες νωρίτερα και στη Βουλή, αλλά και εν γένει την οικονομία και την επιχειρηματικότητα ανέπτυξε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra την Τετάρτη 16/10/2019.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο ο κ. Χατζηθεοδοσίου έκρινε θετικά πολλές από τις διατάξεις του, σημειώνοντας ωστόσο τις ενστάσεις των φορέων, που εκφράστηκαν και στη Βουλή, για εργασιακά ζητήματα και συλλογικές διαπραγματεύσεις. “Ως εκπρόσωποι των μικρομεσαίων υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει μία άριστη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων”, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., υπενθυμίζοντας ότι πρώτο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε ταχθεί πριν από δύο χρόνια υπέρ της αύξησης των μισθών με παράλληλη μείωση φόρων και εισφορών.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι η χώρα και η οικονομία θα καταφέρει να ανακάμψει, μόνο μέσω της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αντιπροσωπεύουν το 99,2% του συνόλου των επιχειρήσεων και απασχολούν το 85% του εργατικού δυναμικού.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. αναφέρθηκε και στο θέμα του εκσυγχρονισμού του ΓΕΜΗ, υπέρ του οποίου τάσσεται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τις υπηρεσίες του να έχουν ψηφιοποιηθεί πλήρως. Υπογράμμισε, ωστόσο, μιλώντας στο Kontra, τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει μέχρι να φτάσει κάποιος στο ΓΕΜΗ, ειδικά για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι άδειες των οποίων μπορεί να χρειαστούν πάνω από 6 μήνες.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναγνώρισε το θετικό κλίμα, σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν μεταφράζεται ακόμη σε αριθμούς, δηλαδή αύξηση του ΑΕΠ, που είναι και το μέγα ζητούμενο.

Έθεσε ακόμη το μείζον ζήτημα της τραπεζικής χρηματοδότησης – με έμφαση στις επιχειρήσεις- που τα τελευταία 8-9 χρόνια δεν υπάρχει, εντείνοντας την κατάσταση ασφυξίας επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Μείζον θέμα και οι οφειλές, με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. να εκτιμά ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης, περίπου το 60% των επιχειρήσεων έχει χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή/και τράπεζες, και χρειάζεται να βρεθούν τρόποι με τους οποίους δοθεί “ανάσα” και θα καταφέρουν να ξαναμπούν στην παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν επίσης φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και παρεμπόριο – σημαντικές “πληγές” για τα δημόσια έσοδα.

Κλείνοντας ο κ. Χατζηθεοδοσίου επανέλαβε την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδίου για την οικονομία με βάθος χρόνου 5-7 έτη προκειμένου να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

 

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: