100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΣΕΒΕΕ

ΓΣΕΒΕΕ: Από το χθες στο σήμερα

ΓΣΕΒΕΕ 1919-2019: 100 χρόνια επαγγελματοβιοτεχνικού συνδικαλισμού στην Ελλάδα

Το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, στις 23 Ιανουαρίου 2019, την ανακήρυξη του 2019 σε έτος εορτασμού τα «100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ»

Η ΓΣΕΒΕΕ, αναγνωρίζοντας ότι η ιστορία μας είναι ο πολιτισμός μας, έχει προβεί σε μια σειρά πρωτοβουλιών για τη διερεύνηση και προβολή της ιστορίας της, η οποία βαίνει παράλληλα με το ξεδίπλωμα των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε προς τους εκπρόσωπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η παρουσίαση του ετήσιου προγράμματος εορταστικών, πολιτιστικών και επιστημονικών  εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΒΕΕ.

 

Μιλώντας ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς προς τους δημοσιογράφους στάθηκε σε ημερομηνίες σταθμούς στην ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων. Χαρακτηριστικές στιγμές, η περιγραφή της μεγάλης απεργίας της 10ης  Μαρτίου 1927 όπου υπήρξαν και 3 νεκροί επαγγελματίες κατά τις συγκρούσεις με τη χωροφυλακή (στο ύψος που σήμερα είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο), οι αγώνες για τη λύση προβλημάτων όπως το φορολογικό, η επαγγελματική στέγη, το ασφαλιστικό, η άρνηση της ΓΣΕΒΕΕ να λειτουργήσει κάτω από γερμανική κατοχή και εντολή, οι δολοφονίες στελεχών της κατά τη διάρκεια του αδελφοκτόνου (εμφυλίου) διχασμού, οι διώξεις και αντίσταση των στελεχών της στη χούντα, εκ των οποίων 4 χρημάτισαν, μετέπειτα και πρόεδροί της και οι σημερινοί αγώνες υπεράσπισης της μικρομεσαίας επιχείρησης

 

Το 2019 αποτελεί έτος ορόσημο για τη λειτουργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, αφού συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της. Η δημιουργία της ΓΣΕΒΕΕ το 1919 υπήρξε αποτέλεσμα σειράς διεργασιών των επαγγελματικών και βιοτεχνικών οργανώσεων, εκείνης της εποχής, που προσπαθούσαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και να εκφράσουν την ευρύτερη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα προνόμια που απολάμβανε την περίοδο εκείνη η άρχουσα τάξη. Ήδη μια δεκαετία νωρίτερα οι ενώσεις επαγγελματοβιοτεχνών έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την εκδήλωση του στρατιωτικού κινήματος στο Γουδί, το Σεπτέμβριο του 1909, και κατάφεραν να κυριαρχήσουν αριθμητικά και ιδεολογικά διατυπώνοντας προωθημένα κοινωνικά αιτήματα, τα οποία συντάραξαν το παραδοσιακό πλέγμα πολιτικής ισχύος της περιόδου.

Ιστορικό

Στις 16 Ιανουαρίου του 1919, 30 εκπρόσωποι εργοδοτικών σωματείων από την Αθήνα και τον Πειραιά συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της Αθήνας και σύστησαν την Ένωση Συντεχνιών Σωματείων και Εργοδοτών Ελλάδος. Αυτή ήταν η πράξη γέννησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία μόλις πριν λίγες μέρες συμπλήρωσε εκατό χρόνια παρουσίας και δράσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων, την ικανοποίηση των αναγκών, την παρουσίαση των θέσεων και την προώθηση των αιτημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, και γενικότερα όλων των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Εκατό χρόνια κατά τα οποία η χώρα μας έζησε νίκες και ήττες, επιτεύγματα και καταστροφές, πόλεμο και ειρήνη, πολιτικές και κοινωνικές αναστατώσεις και αλλαγές, περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και βαθιές κρίσεις. Εκατό χρόνια που ισοδυναμούν με κάτι περισσότερο από τρείς γενιές επιχειρηματικότητας στον νότο της Ευρώπης όπου ο ρόλος και η σημασία των μικρών επιχειρήσεων ήταν και παραμένει ακόμη ιδιαιτέρως σημαντικός για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Η απόφαση του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ

Θέλοντας να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους που συνέβαλαν ενεργητικά στην διαμόρφωση αυτής της πορείας των 100 χρόνων συνδικαλισμού και επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, ανακηρύσσουμε και επίσημα το 2019 σε έτος εορτασμού των 100 χρόνων της ΓΣΕΒΕΕ και παρουσιάζουμε το πρόγραμμα πρωτοβουλιών, δημόσιων παρεμβάσεων και εκδηλώσεων που έχουν σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό.

Οι εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν καθόλη τη διάρκεια του 2019, με κεντρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 2 Απριλίου με θέμα «100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ», περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, επιστημονικό συνέδριο, εκθέσεις υλικών, εκδόσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις μελετών σχετικά με την ιστορική πορεία της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και θεματικές εκδηλώσεις, με στόχο, τόσο το επιστημονικό όσο και το ευρύτερο κοινό.

Ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων αυτών δεν περιορίζεται στο εορταστικό κομμάτι, αλλά αποτελεί μια προσπάθεια αναστοχασμού της πορείας της συνομοσπονδίας και αναζήτησης προοπτικών, προτάσεων και λύσεων αναφορικά με τα θέματα που ενδιαφέρουν τις μικρές επιχειρήσεις, το μέλλον του συνδικαλισμού και τον ρόλο των επαγγελματιών στη σύγχρονη εποχή.

Δράσεις – εκδηλώσεις

Την παρουσίαση του προγράμματος δράσης της ΓΣΕΒΕΕ έκανε ο ΓΓ της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Κουράσης.

 

Η ΓΣΕΒΕΕ σχεδίασε σειρά ενεργειών, όπως  αυτές παρουσιάζονται παρακάτω:

1)  Ενέργειες για τη συμπλήρωση, επέκταση και αξιοποίηση του ιστορικού αρχείου της ΓΣΕΒΕΕ

2) Εκπόνηση ερευνητικών μελετών σχετικά με την σύγχρονη ιστορία και ειδικά θέματα ενδιαφέροντος

3) Δημιουργία ειδικών εκδόσεων όπως το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΒΕΕ,  εκδόσεις για την ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ κ.α.

4) Οργάνωση επιστημονικού συνεδρίου

5) Διερεύνηση της ιστορίας και των δράσεων των συνδικαλιστικών φορέων μελών της ΓΣΕΒΕΕ, με παράλληλες επετειακές δράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο

6) Οργάνωση μιας έκθεσης και ψηφιακής παρουσίασης της εκατονταετούς δράσης της ΓΣΕΒΕΕ

Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις προγραμματισμένες δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ. Η διερεύνηση της ιστορίας της ΓΣΕΒΕΕ, η διενέργεια σειράς μελετών και το κάλεσμα στο επιστημονικό και ευρύτερο κοινό δεν έχει μόνο έναν εορταστικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί μια πρόσκληση για ανοιχτό διάλογο, μια προσπάθεια κριτικού στοχασμού της πορείας της συνομοσπονδίας και αναζήτησης προοπτικών και λύσεων σε θέματα που, με αφορμή την πρόσφατη κοινωνικοοικονομική κρίση, έχουν έρθει πάλι στην επιφάνεια, ζητήματα που στο παρελθόν έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αφορούν την κοινωνική αλλά και οικονομική πραγματικότητα, το μέλλον του συνδικαλισμού, το ρόλο των επαγγελματιών στη σύγχρονη εποχή.

 

Ιστορικό βίντεο

 

 

 

 

Β