tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ι. Τέντες: Διαμεσολάβηση και νομοθεσία – βίντεο

δεν αποκλείεται να προβλεφθεί ότι απαγορεύεται ένα μέρος να αρνηθεί τη συμμετοχή του στη Διαμεσολάβηση

Στις 4 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε, ενημερωτική Εκδήλωση του ΟΠΕΜΕΔ, σε συνεργασία με το            ΕΒΕΑ και θέμα: «Υποχρεωτική Διαμεσολάβηση – Η μεγάλη τομή»

 

Κατά τις εργασίες της εκδήλωσης συζητήθηκε η πορεία και η εξέλιξη του θεσμού της Διαμεσολάβησης.

 

Στην εισήγησή του o πρώην Εισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρώην Εθνικός  Συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ιωάννης Τέντες απάντησε στο ζήτημα αν η θέσπιση υποχρεωτικού σταδίου Διαμεσολάβησης, ως προδικασίας της σχετικής δίκης ενώπιον δικαστηρίου για την επίλυση ιδιωτικών διαφορών, προσκρούει σε νομικά εμπόδια και ειδικότερα σε διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου ή του Συντάγματος.

 

Αναφέρθηκε ιδίως στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, και ειδικότερα σε δύο αποφάσεις του, αναλύοντας τις αιτιολογίες τους και τα κριτήρια που αυτές χρησιμοποιούν για την προσέγγιση του θέματος. Με τις αποφάσεις αυτές, το Δικαστήριο έκρινε ότι Εθνική νομοθεσία που προβλέπει προσφυγή σε Διαμεσολάβηση, ως προϋπόθεση του παραδεκτού της προσφυγής σε δικαστικές διαδικασίες δεν προσκρούει ούτε στις σχετικές οδηγίες, ούτε στο άρθρο 47 του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε.

 

Περαιτέρω έκρινε ότι δεν αποκλείεται να προβλεφθεί ότι απαγορεύεται ένα μέρος να αρνηθεί τη συμμετοχή του στη Διαμεσολάβηση, εφόσον όμως διασφαλίζεται ότι αυτό μπορεί άνευ εταίρου να αποσυρθεί από τη διαδικασία μετά την πρώτη συνάντηση με τον Διαμεσολαβητή.

 

Εξάλλου, όπως διαπίστωσε ο ομιλητής, με σκέψεις ανάλογες με αυτές του Δικαστηρίου της Ε.Ε. κρίνεται ότι η θέσπιση υποχρεωτικής Διαμεσολάβησης δεν προσκρούει ούτε στο Ελληνικό Σύνταγμα.

 

 

ΣΒ