- 20/01/2015
Ημερίδα ΕΕΑ: Τα κόμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-βίντεο
Γ. Χατζηθεοδοσίου: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ για να ξεπεράσουμε την κρίση.
-
Γ. Χατζηθεοδοσίου: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, πραγματοποιήθηκε, στις 19 Ιανουαρίου 2015, η ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας με θέμα «Οι προτάσεις των κομμάτων για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής για τις ΜΜΕ».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι φορέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανάμεσά τους αντιπροσωπείες από τη ΓΣΕΒΕΕ, το ΒΕΑ, το ΕΕΠ, το ΕΒΕΠ. Παραβρέθηκαν επίσης πολλοί υποψήφιοι βουλευτές από όλα τα κόμματα και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος και έθεσε το πλαίσιο των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ζητούν λύση και κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν έναντι αυτών.
"Πάνω απ όλα όμως, όπως τόνισε, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ για να ξεπεράσουμε την κρίση".
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές:
Από τη Νέα Δημοκρατία – η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη
Από τον ΣΥΡΙΖΑ – ο κύριος Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Από το ΠΑΣΟΚ – ο κύριος Γεώργιος Φλωρίδης
Από το Κ.Κ.Ε. – ο κύριος Βασίλειος Μαμάης
Από τους ΑΝ.ΕΛ. – ο κύριος Δημήτριος Καμμένος
Aπό τη ΔΗΜ.ΑΡ. – ο κύριος Δημήτριος Χατζησωκράτης
Από το ΠΟΤΑΜΙ – ο κύριος Αθανάσιος Σκόκος
Από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών – ο κύριος Ηλίας Κικίλιας
Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου η εκδήλωση πραγματοποιείται για να μάθουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων γι αυτές και τι σκέφτονται να πράξουν.
«Η χώρα εισήλθε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, και μέρα με τη μέρα οι φορείς της πραγματικής οικονομίας, παρατηρούμε με αγωνία πως επιβαρύνεται το κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο ήδη από τον Δεκέμβριο, και ιδιαίτερα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, έχει «παγώσει» ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας, με επιπτώσεις και στα δημόσια έσοδα, ο εκτροχιασμός των οποίων ανακοινώθηκε και επίσημα πρόσφατα.
Επιπλέον, αρκετοί από τους ξένους προμηθευτές ελλήνων εισαγωγέων, ορθώνουν το τελευταίο διάστημα εμπόδια στις συναλλαγές, ανάλογα με αυτά που το 2012 προκάλεσαν έντονα προβλήματα ρευστότητας σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις»
Θέματα που έθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου:
-Μόνο η Εθνική Συνεννόηση, μπορεί να εξαλείψει τις εθνικές μας παθογένειες που πλήττουν διαχρονικά την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Κραυγαλέα παραδείγματα παθογένειας είναι η γραφειοκρατία και η διαφθορά.
-Πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής
-Δεν μπορείς να αξιώνεις από τον ελεύθερο επαγγελματία να πληρώνει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ και να τις διατηρείς στο ίδιο ύψος που ήταν προ κρίσης
-Ρευστότητα από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις
-Οι οφειλέτες δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα
-Ο ΟΑΕΕ χρεώνει εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους οφειλέτες ακόμα και όταν δεν την παρέχει λόγω των χρεών
-Κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών στα ταμεία
-Μονοπωλιακές πρακτικές σε βάρος των μικρομεσαίων
-Προγράμματα ΕΣΠΑ
-Παραεμπόριο
-Πνευματικά Δικαιώματα
-Λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
-Σύγχρονα επιμελητήρια και υποχρεωτική συνδρομή
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Χατζηθεοδοσίου ΕΔΩ.
Δείτε το βίντεο με την ομιλία
Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, αφού επεσήμανε την κρισιμότητα των εκλογών, στάθηκε στις βαριές συνέπειες που είχε η κρίση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση μέτρα που έπληξαν και τις μικρομεσαίες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τα μεγάλα έργα, διέσωσε τις τράπεζες, προχώρησε διαρθρωτικές αλλαγές που βοήθησαν την οικονομία, καταγράφηκε θετικό πρόσημο ανάπτυξης μετά 6 χρόνια κρίσης. Παράλληλα παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έκανε και λάθη σε αυτή την πορεία. Ως προς το μέλλον στόχος είναι η σταθερότητα και ανάπτυξη με έξοδο από το μνημόνιο. Για να υπάρξει ανάπτυξη κρίσιμο σημείο είναι να πετύχουμε ρευστότητα κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στερήθηκαν τα δάνεια. Το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον σταθερό και οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση της αγοράς ενώ πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα χρηματοδοτικά προγράμματα και το επενδυτικό ταμείο. Η ενίσχυση της ρευστότητας πρέπει να συνοδευτεί από μείωση της φορολόγησης με τη θέσπιση δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Μίλησε ακόμη για τα σοβαρά προβλήματα του ΟΑΕΕ και στην ανάγκη για δεύτερη ευκαιρία σε εντίμως πτωχεύσαντες επιχειρηματίες.
Ο κ. Σακελλαρίδης, εκ μερους του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε περισσότερο σε πρακτικά μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως μεγάλο πρόβλημα χαρακτήρισε την έλλειψη ρευστότητας παρά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρώτο μέτρο θα είναι η ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας που θα διοχετεύσει κονδύλια στην αγορά, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος στο οποίο «κολλάνε» όλα τα χρηματοδοτικά-εργοδοτικά προγράμματα επειδή οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια μέσω ενός συστήματος παροχής εγγυήσεων με «σχήματα ειδικού σκοπού» προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις καινοτομίας. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει τράπεζα «ειδικού σκοπού» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες όπως έχει προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ. Για τα «κόκκινα δάνεια» ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «νέα Σεισάχθεια» με τη διάσπαση των δανείων σε δύο μέρη μέχρι ο δανειολήπτης να μπορεί να το εξοφλήσει. Τέλος, υποσχέθηκε αντιμετώπιση του προβλήματος των ασφαλιστικών ταμείων και των καθυστερήσεων με νέες ρυθμίσεις και επέκρινε τη κυβέρνηση για τον τρόπο της φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τις εξαγγελίες μείωσης των φόρων που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και δεσμεύτηκε για δίκαια τροποποίηση του φορολογικού συστήματος και την θέσπιση της δεύτερης ευκαιρίας με επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις. Κλείνοντας στήριξε τη θέση του ΕΕΑ για την υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια.
Ο κ. Φλωρίδης, απο το ΠΑΣΟΚ, στάθηκε στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της ΕΕ, έναντι των ασιατικών οικονομιών και αναρωτήθηκε πως θα τις αντιμετωπίσουμε. Όσον αφορά τις μικρομεσαίες της χώρας μας, τόνισε ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογία δεδομένου ότι η πολυπλοκότητα ευνοεί τη διαφθορά. Πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε να απλοποιηθεί το σύστημα και να μην πνίγει τις επιχειρήσεις. Επέμενε ότι πρέπει να έχουμε σχέδιο δικό μας για την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι να μας το επιβάλουν οι ξένοι. Έχουμε έλλειμμα αξιοπιστίας, είπε. Όσο για την τράπεζα που εξάγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε λέγοντας πως έχουμε τραπεζικά ιδρύματα το θέμα είναι τα λεφτά που λείπουν. Έχουμε και άλλα χρηματοδοτικά ταμεία αλλά δεν λειτουργούν. Αναφέρθηκε με ένταση στην διογκωμένη φοροδιαφυγή η οποία οδηγεί σε αύξηση της νόμιμης φορολογίας. Τα πραγματικά έσοδα από τον ΦΠΑ αντιστοιχούν στην πραγματικότητα σε 8%! Πως γίνεται αυτό; Κανένας δεν ασχολήθηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δίνει δάνεια με 1,5%! Για το ασφαλιστικό πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Μαμάης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους από τις μεγάλες. Οι μικρές πλήρωσαν την οικονομική κρίση. Έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα εισοδήματα αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων με την κρίση και τα μέτρα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, έχουμε γεμίσει λουκέτα. Ποιος φταίει; Αν δεν βρεις την αιτία δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα. Πάντως αυτός που δεν φταίει είναι ο μικροεπαγγελματίας. Αιτία είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Μειώθηκαν οι συντάξεις, κόπηκαν η 13 και 14η σύνταξη. Απελευθέρωση επαγγελμάτων για αφανισμό των μικρών. 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ. Από δεκαετίες προετοιμάζονταν τα μέτρα και επιβλήθηκαν με την ευκαιρία της κρίσης. Εμείς λέμε: Πρέπει να επανέλθει το αφορολόγητο. Μείωση τελών Δήμων για τους μικρούς αύξηση για τους μεγάλους. Αναπλήρωση των χαμένων συντάξεων. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%. Μείωση κατ αρχή, της εισφοράς για την υγεία και σε συνέχεια κατάργηση. Κούρεμα των οφειλών και δανείων των μικρών επιχειρήσεων κατά΄30% και μείωση των τόκων κατά 50%. Ανάπτυξη με παλιά υλικά δεν γίνεται. Το ΚΚΕ στέκεται πάντα στο πλευρό των μικρών και αυτοαπασχολουμένων και τους καλεί σε αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.
Ο κ. Δ. Καμμένος από τους ΑΝ.ΕΛ. αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της χρηματοδότησης της αγοράς από το τραπεζικό σύστημα, ως άνθρωπος που εργάστηκε επί χρόνια σε αυτό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως ανέφερε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για κρατικές τράπεζες, δεν ιδρύονται έτσι εύκολα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως γίνεται η μόχλευση των τραπεζικών αποθεμάτων. Έχουμε το Ταμείο Παρακαταθηκών 1,4 δισεκατομμύριο μετρητά συν άλλα 1,8 δισεκ. που είναι εγγυήσεις. Με 1 δισεκ. μπορούμε με τη μόχλευση να έχουμε τελικά 10 δισεκατομμύρια στην αγορά. Μόνο με τα μετρητά του Παρακαταθηκών μπορούμε να έχουμε μόχλευση 15 δισεκατομμύρια! Ένας από τους λόγους που δεν τα αξιοποιούμε αλλά και δεν αξιοποιούμε σωστά τα ποσά που μας δανείζουν από την ΕΕ προς τις τράπεζες είναι η ελλιπής γνώση του αντικειμένου με αποτέλεσμα οι ξένοι να περνάνε ό,τι θέλουν σε βάρος μας. Μας χρεώνουν τοκοχρεολύσια κατά΄1,5% ακριβότερα! Μπορούμε με έξυπνες κινήσεις να μειώσουμε το χρέος στο 133% μέσα σε μια εβδομάδα! Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και αυτό ξεκινάει από το κράτος.
Ο κ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗ.ΜΑΡ. στάθηκε στη θετική στάση του κόμματός του ως προς τον επιμελητηριακό θεσμό. Τα κυβερνητικά κόμματα, τόνισε, λένε τι θα κάνουν αλλά ξέρουμε ότι αυτή η κατάσταση έγινε από την πολιτική τους. Λένε θα φτιάξουν το φορολογικό ενώ πριν λίγο ψήφισαν το φορολογικό! Τι είναι αυτό που τους εμπόδισε να τα βάλουν όσα υπόσχονται εκεί και μας λένε ότι θα τα βάλουν το 2015; Ξέρουμε πόσο βαριά φορολογούνται οι μικρομεσαίοι, γιατί δεν το έκαναν και υπόσχονται να το κάνουν τώρα, γιατί υπάρχει αυτή κοροϊδία για τι δεν το έκαναν; Η ΔΗ.ΜΑΡ. είχε από τότε προτείνει να υπάρχει κλιμάκωση στη φορολογία των μικρομεσαίων και μικρή φορολογία για τα κέρδη που επενδύονται για να μην υπάρχει αυτή η μεγάλη κλίμακα από την αρχή αλλά δεν εισακουστήκαμε, τι είναι αυτό που τώρα τους έκανε να υπόσχονται μείωση της φορολογίας; Εξέφρασε, τέλος, την αντίθεσή του με τον ΕΝΦΙΑ και ζήτησε να φορολογείται το εισόδημα και όχι η κατοχή.
Ο κ. Αθανάσιος Σκόκος από το Ποτάμι, μίλησε για το χρέος και είπε ότι η χώρα πρέπει να πάει σε μεγάλη διαπραγμάτευση για το τι θέλουμε εμείς και τι θα γίνει τελικά ώστε να ξέρουμε τι θα απαιτήσουμε από τους εταίρους μας.
Ο κ. Η. Κικίλιας από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών επεσήμανε ότι δεν έχουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για να μπορούμε αν βγούμε στις αγορές. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι αποδεκτό από το λαό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό γιατί οι αγορές δεν είναι διατιθέμενες να δανείζουν για να ξεχρεώνουμε χρέη, θέλουν αν παράγουμε νέο πλούτο.
Φωτορεπορταζ απο την Ημερίδα