tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo
https://www.youtube.com/watch?v=W3qNjiV0Lx8?rel=0

Ημερίδα: Εξωδικαστικός συμβιβασμός επιχειρήσεων

Την ημερίδα διοργάνωσαν οι κοινωνικοί εταίροι ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ με τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=W3qNjiV0Lx8?rel=0

Με θέμα τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», που αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις, διοργανώθηκε ημερίδα, την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΑ.

 

Την  ημερίδα διοργάνωσαν οι κοινωνικοί εταίροι ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ με τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ.
 

 

Η  δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών μιας επιχείρησης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της βιωσιμότητάς της, και η θεσμοθέτηση της εξωδικαστικής ρύθμισης αποτελει επιτυχία των κοινωνικών εταίρων και του επιμελητηριακού θεσμού την οποία ζητύσαν από καιρό.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους κ. Κουρμούσης και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των Τραπεζών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

 

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους κ. Κουρμούση, το κόστος υποβολής φακέλου και της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης θα είναι μηδενικό. Στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα υπάγονται και τα δάνεια που δόθηκαν με εγγυήσεις του Δημοσίου μέσω ΤΕΜΠΜΕ/ΕΤΕΑΝ.

 

Όπως ειπώθηκε, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η πλατφόρμα λειτουργίας της εξωδικαστικής ρύθμισης να είναι έτοιμη στις 3 Αυγούστου.

 

Κατά την ημερίδα, οι Τράπεζες εξέφρασαν την επιθυμία να επιβραβεύσουν τους συνεπείς οφειλέτες που τηρούν ενήμερα τα δάνειά τους αλλά στην παρούσα φάση αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω των ζημιών που καταγράφουν. Ωστόσο δεσμεύονται να επανεξετάσουν το θέμα όταν θα μεταβεί η χώρα στην ανάπτυξη.

 

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε μεταξύ άλλων:

 

«Το θέμα (των κόκκινων δανείων και της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών) θα απασχολεί την ελληνική κοινωνία τουλάχιστον τα επόμενα δέκα χρόνια!

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πραγματική θηλιά στο λαιμό για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Η συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος θυμάμαι ότι είχε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η κρίση, όμως παρότι έχουν περάσει χρόνια από τότε, ουσιαστικά το μόνο που έχει γίνει είναι ότι αυξάνονται και τα κοκκινα δάνεια, αλλά και οι επιχειρήσεις που τα οφείλουν. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι βέβαια προβληματική και για τα τραπεζικά ιδρύματα που βλέπουν τις επισφάλειες να αυξάνονται, αλλά και για την πολιτεία, καθώς είναι ένα καυτό θέμα που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις σε όλη την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της χώρας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να παραθέσω κάποια στοιχεία, που επιβεβαιώνουν το πραγματικό μέγεθος του τεράστιου αυτού προβλήματος, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στη χώρα μας καλύπτουν το 75% της δραστηριότητας του εταιρικού τομέα (έναντι 58% στην ΕΕ), το 60% των εξαγωγών (έναντι 45% στην ΕΕ) και το 87% της απασχόλησης (έναντι 67% στην ΕΕ).

Το πρώτο τρίμηνο του έτους λοιπόν, οι επισφάλειες στα δάνεια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδη στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ανέρχονταν στο 60,7% και στο 68,3% για τα δάνεια των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών»

 

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ

 

 Βίντεο από την ομιλία του Γ. Χατζηθεοδοσίου

 

 

 

Ο κ. Κων. Μίχαλος, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ

 

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει να δημιουργείται στην αγορά ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος. Με τις οφειλές να συσσωρεύονται λόγω της μείωσης του τζίρου και της ρευστότητας, με τις τράπεζες να μην παρέχουν νέα χρηματοδότηση, με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να λυγίζουν κάτω από το βάρος των δανειακών τους υποχρεώσεων και να κλείνουν. Με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας και να αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες. 

Αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει. Η οικονομία δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο, αν δεν αποκατασταθούν ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης της αγοράς.

(…) 

Το πλαίσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έστω και μεγάλη καθυστέρηση, ήταν ένα θετικό βήμα.

(…) 

Για να αποτυπωθούν στην πράξη αυτά τα οφέλη, θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαδικασία διαχείρισης και εποπτείας ένας φορέας με κατάλληλη εμπειρία και δομή, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει άμεσα και ευέλικτα τα πρακτικά ζητήματα. Και τα κατά τόπους Επιμελητήρια της χώρας είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να αναλάβει με επιτυχία αυτή την αποστολή.

Το τελευταίο που χρειάζεται η αγορά και η ελληνική οικονομία, είναι ένα ακόμη νομοθετικό πλαίσιο φάντασμα, που θα στοιχειώνει για χρόνια τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ζητούμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά από την Πολιτεία να αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες εποπτείας και διαχείρισης στα Επιμελητήρια, προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή ενός κρίσιμης σημασίας νομοθετικού πλαισίου.

Η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών είναι μια ευκαιρία να σωθούν βιώσιμες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Ας φροντίσουμε να την αξιοποιήσουμε σωστά».

 

 

 

Ο κ. Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος της  ΓΣΕΒΕΕ

 

«Το νόμο αυτόν τον περιμέναμε από το 2016. Είναι ο καλύτερος; Όχι! Αλλά έχουμε έναν νόμο ο οποίος μπορεί να βοηθήσει επιχειρήσεις οι οποίες έχουν προοπτικές βιωσιμότητας για να διασωθούν οι ίδιες και να διασώσουν και τις θέσεις εργασίας, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες οι άνεργοι.  Δεν έχουμε το δικαίωμα σε αυτούς να προσθέσουμε από δικές μας παραλείψεις και λάθη και άλλα λουκέτα στην αγορά και άλλες κλειστές επιχειρήσεις. …Αυτό που θα παίξει τον κύριο ρόλο αν πετύχει ο νόμος, είναι το τι θέλουν οι τράπεζες»

 

 

 

 

Η διαδικασία ένταξης στην εξωδικαστική ρύθμιση

 

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε επιχειρηματίας που θέλει να ενταχθεί στον σχετικό μηχανισμό, συνοψίζεται στα κάτωθι:

 

  1. Η πλατφόρμα θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (http://www.keyd.gov.gr). Μια επιχείρηση για να κάνει αίτηση για συμμετοχή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δεν απαιτείται να έχει φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα αλλά να αποδεικνύει ότι είναι βιώσιμη.

  2. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα χρησιμοποιώντας του κωδικούς του Taxis.

  3. Μόλις ο ενδιαφερόμενος καταχωρήσει τους κωδικούς τους, το σύστημα θα αναγνωρίσει αυτομάτως αν μπορεί ο συγκεκριμένος να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δηλαδή αν το ΑΦΜ ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, που δεν έχει πτωχευτική ιδιότητα ή σε κάποιο ίδρυμα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, δεν θα επιτρέψει στον ενδιαφερόμενο να προχωρήσει τη διαδικασία.

  4. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος δικαιούται αρχικά να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλλει τη αίτησή του, θα βρει καταχωρημένα όλα του τα χρέη που έχουν δηλωθεί από τις τράπεζες, την εφορία, τα τελωνεία, τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο ίδιος μπορεί να συμπληρώσει τα υπόλοιπα χρέη του.

  5. Στη συνέχεια θα πρέπει να καταχωρηθούν όλα τα δικαιολογητικά, η μελέτη βιωσιμότητας και η αξία της ακίνητης αλλά και της κινητής περιουσίας που έχει ο ενδιαφερόμενος. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συμπλήρωση ενός περιουσιολογίου τόσο από το ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όσο και από τα συνδεδεμένα μέλη με την επιχείρηση, όπως οι υπόλοιποι μέτοχοι. Όλοι, θα πρέπει να δηλώσουν τα πάντα που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

  6. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει καταχωρήσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να δώσει εντολή για την υποβολή της αίτησης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα σε αυτό το σημείο θα αναζητήσει με τυχαίο τρόπο τον συντονιστή που θα αναλάβει την υπόθεση. Οι πληροφορίες που παίρνει ο συντονιστής είναι κάποια γενικά στοιχεία. Ο συντονιστής από την πλευρά του θα πρέπει εντός 3 ημερών να απαντήσει αρνητικά ή θετικά. Δηλαδή αν δέχεται ή όχι να αναλάβει την συγκεκριμένη υπόθεση. Αν ο συντονιστής πατήσει «ναι» έχει την υποχρέωση να κάνει το έλεγχο για την πληρότητα της αίτησης μέσα σε διάστημα 5 ημερών.

  7. Αν λείπουν κάποια δικαιολογητικά από την αίτηση, ο συντονιστής ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο ο οποίος θα πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση με τα δικαιολογητικά που λείπουν μέσα σε διάστημα 5 ημερών.

  8. Μόλις ο συντονιστής βεβαιώσει ότι η αίτηση είναι πλήρης ξεκινά η προστασία από τα αναγκαστικά μέτρα.

  9. Στη συνέχεια η ηλεκτρονική πλατφόρμα «ειδοποιεί» όλους τους πιστωτές στους οποίους χρωστά ο ενδιαφερόμενος και τους ενημερώνει ότι έχει κάνει αίτηση για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Ωστόσο οι πιστωτές δεν έχουν πρόσβαση σε όλον τον φάκελο, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουν τις συνολικές οφειλές του ενδιαφερόμενου και οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν εντός 5 ημερών εάν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν με τον οφειλέτη.

  10. Αν το 50% των πιστωτών πει ναι ξεκινά στην ένταξη του στην διαπραγμάτευση με τον οφειλέτη ξεκινά η διαδικασία. Αν πει όχι τελειώνει σε αυτό το σημείο η διαδικασία και για τον οφειλέτη όλα τα προηγούμενα είναι σαν μη γινόμενα. Σε περίπτωση όμως που δηλώνουν θετικοί στην διαπραγμάτευση, ο συντονιστής στέλνει στους πιστωτές τον πλήρη φάκελο του οφειλέτη.

  11. Στη συνέχει ο συντονιστής δίνει τη δίνει προθεσμία 15 ημέρες στους πιστωτές να δουν τον φάκελο και να υποβάλουν τις προτάσεις ή να ζητήσουν επιπρόσθετες πληροφορίες. Τους καλεί να ψηφίσουν, ποια πρόταση θέλει ο καθένας και αρχίζει η διαπραγμάτευση.

  12. Η διαπραγμάτευση θα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 10 μήνες ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας και των οφειλών που έχει.

  13. Εάν οι πιστωτές που έχουν το 60% του χρέους του ενδιαφερόμενου συμφωνήσουν με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρείας συντάσσεται πρακτικό επιτυχίας και καλεί αυτούς όσους συμφώνησαν να φτιάξουν μια σύμβαση αναδιάρθρωσης και την υπογράφουν. Σε αυτό το σημείο όμως μπορούν να μπουν στη σύμβαση και όσες εταιρείες δεν είχαν συμφωνήσει αρχικώς με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που τους είχε προταθεί.

  14. Η σύμβαση αναδιάρθρωσης εμπεριέχεται σε γνώση της εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών και αμέσως η εταιρεία που έχει υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών «ξεκοκκινίζει». Όσο μάλιστα πληρώνει τις υποχρεώσεις της θα θεωρείται για όλους ότι δεν βρίσκεται στο «κόκκινο» και θα μπορεί να παίρνει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συνάψει ακόμη και νέο δάνειο με τις τράπεζες.

 

ΣΒ