tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Καμπανάκι” Γ. Χατζηθεοδοσίου για τον Πτωχευτικό Κώδικα – Βίντεο

Υπέρ ενός Πτωχευτικού Κώδικα που θα λειτουργεί ως μηχανισμός εξυγίανσης τάχθηκε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, αναλύοντας τα σημεία του νέου νόμου που αν δεν αλλάξουν θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Μιλώντας την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 στην εκπομπή “Επί του Πιεστηρίου”, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπενθύμισε ότι το Ε.Ε.Α. ήταν το πρώτο Επιμελητήριο, που από το 2013 έθεσε την ανάγκη  ενός πτωχευτικού δικαίου στη χώρα μας ώστε όσοι δεν τα κατάφεραν επιχειρηματικά, να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Η απουσία αυτής της δεύτερης ευκαιρίας, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 800.000 επιχειρήσεις να είναι τυπικά ανοιχτές, αλλά ουσιαστικά κλειστές, γιατί δεν μπορούν να αποπληρώσουν φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες οφειλές.

Αναπτύσσοντας τα σημεία του νόμου που χρήζουν αλλαγής, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας και για όσους την υποθήκευσαν προκειμένου να στηρίξουν την επιχείρησή τους.

Το Ε.Ε.Α. προτείνει ακόμη, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός του, το ποσό μη εξυπηρετούμενης οφειλής ως κατώφλι για την πτώχευση,  να ανέλθει στις 150.000 ευρώ, από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι τράπεζες έχουν τον πρώτο λόγο και θέτουν τους δικούς τους όρους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση του οφειλέτη. Για παράδειγμα, αν ένας επιχειρηματίας είναι συνεπής στην αποπληρωμή των οφειλών του εκτός από αυτές σε κάποια τράπεζα, η τελευταία μπορεί μονομερώς να τον οδηγήσει σε πτώχευση.

Στάθηκε, τέλος, στο μακρόχρονο της διαδικασίας πτώχευσης (έως και τέσσερα έτη) και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των νοικοκυριών για το διάστημα αυτό, όπως και στο μεταπτωχευτικό εισόδημα. Το Ε.Ε.Α. έχει ζητήσει να αυξηθεί το όριο του εισοδήματος, πάνω από το οποίο θα παρακρατείται το υπόλοιπο ποσό (αρχικά το όριο αυτό ανερχόταν στα 540 ευρώ).

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές τότε ο νέος πτωχευτικός θα οδηγήσει στο κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: