Ν. Κογιουμτσής στο ONE TV για εκπτώσεις και «Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο Πλάκας – Μοναστηράκι»

Τη θέση του εμπορικού κόσμου υπέρ της διατήρησης μόνο των δύο βασικών – τακτικών εκπτωτικών περιόδων επανέλαβε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκος Κογιουμτσής, μιλώντας στο One Channel εν όψει της έναρξης των ενδιάμεσων εκπτώσεων την 1η Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή One Line Weekend, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019, ο κ. Κογιουμτσής ανέφερε για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις:

«Δεν τις θέλουμε εμείς, αλλά φαίνεται ότι δεν τις θέλει και ο κόσμος. Οι έρευνες τόσο της ΕΣΕΕ όσο και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας έδειξαν ότι κάθε χρόνο στις ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουμε μία πτώση της κατανάλωσης που κυμαίνεται από 10 έως 20%. Υπάρχει μία σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό με τις τακτικές και τις ενδιάμεσες εκπτώσεις…είναι αρχή της σεζόν και δεν υπάρχουν οι αναμενόμενες μεγάλες εκπτώσεις. Εμείς προτείνουμε να έχουμε τις δύο τακτικές εκπτωτικές περιόδους όπου γίνονται γενναίες εκπτώσεις και έχουν ουσία και για τον καταναλωτή και για τον επιχειρηματία».

Σε ό,τι αφορά Black Friday και Cyber Monday ο Β’΄Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ σημείωσε ότι είναι «ένα ξενόφερτο έθιμο» και ότι στην Ελλάδα ξεφεύγουμε λίγο από την κανονικότητα, καθώς «η μία ημέρα γίνεται μια εβδομάδα».

Αναφερόμενος στο έργο «Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο Πλάκας – Μοναστηράκι», που παρουσιάζεται σήμερα στο Ε.Ε.Α. εξήγησε πως «πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια. Να κάνουμε μέσα στο ιστορικό κέντρο, στη περιοχή μεταξύ Πλάκας και Μοναστηρακίου, ένα τουριστικό-εμπορικό ανοιχτό κέντρο εμπορίου. Ώστε να μπορέσουν όλες οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν συνέργειες. Συνέργειες σε μια ψηφιακή εποχή».

«Θα ανακοινωθούν οι βηματισμοί για ένα masterplan του έργου. Ελπίζω οι αρμόδιοι φορείς να αγκαλιάσουν το έργο. Είναι ένα πρότυπο ανοιχτό κέντρο εμπορίου που θα μπορούμε να το μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλες περιοχές. Και θα είναι σε όφελος και των καταναλωτών και των τουριστών», πρόσθεσε.

Σχετικά με το παρεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας, επισήμανε πως «υπάρχει μια δραστηριότητα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς…Καθάρισε η ΑΣΟΕ. Βλέπουμε ότι υπάρχει βούληση κι αυτό είναι σημαντικό. Έχει ελαττωθεί το φαινόμενο. Αλλά δεν έχει εξαλειφθεί ακόμα. Πρέπει να δοθεί βάση και στα τελωνεία, στις μεγάλες αποθήκες».

Χαρακτήρισε, τέλος, «μεγάλο πρόβλημα για επαγγελματίες και επιχειρηματίες τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα έχουμε συνδέσει ουσιαστικά με το εισόδημα. Θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος να δίνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματιών», ενώ υπογράμμισε πως «οι όποιες διαφορές υπάρχουν στα εργασιακά πρέπει να είναι μόνο θέμα των κοινωνικών εταίρων και να λύνεται μετά από διαβούλευση μεταξύ τους».

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: