- 09/12/2015
ΟΣΥΕ: Πως λειτουργεί το Επιμελητήριο Στουτγκάρδης – βίντεο
Αντιπροσωπεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Στουτγάρδης εκθέτει το πλαίσιο λειτουργίας του επιμελητηριακού θεσμού της Γερμανίας
Πολλές φορές γίνονται αρνητικές συγκρίσεις ανάμεσα σε ελληνικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ως προς την αποδοτικότητά, την ποιότητα, τις αρμοδιότητες και την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και του πολίτη.
Η συζήτηση κρατάει χρόνια και κάθε φορά οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα έχουν «στο τσεπάκι» τους την εξήγηση αλλά ποτέ τη λύση. Έτσι, αντί η Δημόσια Διοίκηση να εκσυγχρονιστεί πραγματικά σε δομή και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση να απλωθεί παντού, επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη παράγοντας την ίδια παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης.
Η κατάσταση αυτή επιδρά αρνητικά σε όλα τα όργανά της και φυσικά στην Κοινωνία και στον Ιδιωτικό Τομέα της οικονομίας. Γιατί, κακά τα ψέματα, η απόδοση του Ιδιωτικού Τομέα της οικονομίας είναι ευθέως ανάλογη της απόδοσης του Δημόσιου Τομέα και της ποιότητας της Δημόσιας Διοίκησης.
Μέσα σε αυτή τη δίνη της Δημόσιας Διοίκησης πασχίζουν τα επιμελητήρια και ο επιμελητηριακός θεσμός να ξεφύγουν από τη μιζέρια της γραφειοκρατίας και του αναχρονισμού, ώστε να επιδοθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο. Το ότι ο θεσμός αυτός δεν μπορεί να αποδώσει τα προσδοκώμενα από τις επιχειρήσεις και την κοινωνία και κυρίως να συγκριθεί με τα πρωτοπόρα επιμελητήρια ευρωπαϊκών χωρών, δεν ανάγεται στις διοικήσεις ή στο προσωπικό αλλά κυρίως στο αναχρονιστικό πλαίσιο λειτουργίας και στην γραφειοκρατική και απαξιωτική αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία.
Δυστυχώς αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κρίση και τις λαθεμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η μη υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, που σημαίνει οικονομική ασφυξία γι αυτά.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, ως το μεγαλύτερο, από πλευράς μελών, επιμελητήριο της χώρας, έχει κάνει επανειλημμένως προσπάθειες να απελευθερωθεί ο θεσμός από γραφειοκρατικά δεσμά αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Παραδείγματα απτά η παρεμπόδιση από το νομικό πλαίσιο της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής υπογραφής που ζητάει, της πιστοποιημένης εξ αποστάσεως (e- learning) κατάρτισης που είναι άκρως αναγκαία για επαγγελματίες και εργαζόμενους, ο αποκλεισμός από τη διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων, η άρνηση αξιοποίησης δημόσιων ακινήτων για την μετατροπή τους σε εκκολαπτήρια νεοφυών και νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και φυσικά η απόδοση αρμοδιοτήτων αναπτυξιακού έργου που για τα ευρωπαϊκά επιμελητήρια θεωρείται «φυσικό δικαίωμα».
Το Επιμελητήριο Στουτγκάρδης
Μέσα στις προσπάθειες αναβάθμισης του επιμελητηριακού θεσμού είναι και οι επαφές με ευρωπαϊκά επιμελητήρια για να γίνει γνωστή η λειτουργία τους.
Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων (ΟΣΥΕ) προσκάλεσε, στην 3η Συνδιάσκεψη επιμελητηριακών στελεχών που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015, αντιπροσωπεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Στουτγάρδης για να εκθέσει το πλαίσιο λειτουργίας του επιμελητηριακού θεσμού της Γερμανίας, τις αρμοδιότητες και την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρει. Την παρουσίαση με γραφήματα έκανε ο Γενικός Διευθυντής κ. Claus Munkwitz.
Η πρόσκληση έγινε δια μέσου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, το οποίο έχει αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με το αντίστοιχο Επιμελητήριο της Στουτγάρδης.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης ο πρόεδρος της ΟΣΥΕ κ. Μιχάλης Γιάγκας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, Θεωρήσαμε επιβεβλημένο και αναλάβαμε την πρωτοβουλία, να συζητήσουμε και να συμβάλουμε στον προβληματισμό που θα αναπτυχθεί για την κατεύθυνση, το χαρακτήρα και το εύρος των αλλαγών που θα επιχειρηθεί να γίνει με την τροποποίηση της Επιμελητηριακής νομοθεσίας .
Αυτός είναι και ο λόγος που προσκαλέσαμε και ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκαν, τους εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Στουτγκάρδης. Να ακούσουμε από πρώτο χέρι, πως είναι διαρθρωμένα, ποιες αρμοδιότητες ασκούν, τι είδους παρεμβάσεις κάνουν και πως λειτουργούν τα Επιμελητήρια στη Γερμανία, όπου το νομικό καθεστώς προϊδεάζει με το δικό μας».
Δείτε εδώ την παρουσίαση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Στουτγκάρδης σε γραφήματα
Δείτε το βίντεο έναρξης της παρουσίασης