tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo
https://www.youtube.com/watch?v=nBlLZT-Ua-w?rel=0

Παρεμβάσεις για την εισαγωγή της πράσινης καινοτομίας – Βίντεο

Σημαντικές παρεμβάσεις για το θέμα έκαναν όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των φορέων

https://www.youtube.com/watch?v=nBlLZT-Ua-w?rel=0

Τα προβλήματα στην εισαγωγή της πράσινης καινοτόμου επιχειρηματικότητας εκτέθηκαν σε έκταση κατά την δεύτερη συνάντηση της Συντονιστικής ομάδας του Φόρουμ «Πράσινη και Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα» που πραγματοποιήθηκε στο ΕΕΑ στις 19 Σεπτεμβρίου. Το ζήτημα δεν είναι να συζητούμε μόνο θεωρητικά για το θέμα αλλά να δούμε εκείνες τις πολιτικές που κάνουν φιλική την πράσινη επιχειρηματικότητα προς την επιχείρηση.

 

Σημαντικές παρεμβάσεις για το θέμα έκαναν όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των φορέων.

 

Ειδική μνεία για τις πολιτικές που πρέπει να σχεδιαστούν έκαναν δύο καθηγητές οι κ.κ. Σπύρος Λιούκας και Γιάννης Καλογήρου που συμμετείχαν, δίνοντας και το στίγμα των πραγματικών αναγκών

Ειδικότερα, ο κ. Σπύρος Λιούκας, Καθηγητής του  Οικονομικού   Πανεπιστημίου Αθηνών  στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και  Επιστημονικός  υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας   (ΜοΚΕ) στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στον οριζόντιο χαρακτήρα των δράσεων σαν καλή πρακτική εισαγωγής στο πρόβλημα της πράσινης επιχειρηματικότητας. Ωστόσο υπάρχουν και πιο προχωρημένες ιδέες όταν πάμε στην εσωτερική παρέμβαση στο μοντέλο των επιχειρήσεων ώστε να γίνει εμβάθυνση και καθετοποίηση εφαρμογών της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Τμήμα   Τεχνολογικής Οικονομικής  και Βιομηχανικής Στρατηγικής, και στο  Εργαστήρι  Βιομηχανικής και Ενεργειακής   Οικονομίας (ΕΒΕΟ), στην  Σχολή Χημικών Μηχανικών  και Επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδος του ΕΜΠ για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ιεράρχησης των στόχων γιατί όπως ανέφερε δεν μπορούμε να τα πετύχουμε όλα μαζί. Υπάρχει ανάγκη να προχωράμε βήμα – βήμα και να προβάλλουμε πετυχημένα παραδείγματα ώστε να κυκλοφορούν πολλές ιδέες. Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας είναι οριζόντιες και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε για όλες τις επιχειρήσεις.

 

Δείτε το βίντεο με όλες τις παρεμβάσεις των εταίρων του φόρουμ

 

Άλλες παρεμβάσεις

Ο κ. Κωνσταντίνος  Μπάστας εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, μιλώντας εκ μέρους του  Περιφερειάρχη  Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού ανέφερε ότι οι νέες στρατηγικές ανάπτυξης είναι διαφορετικές απ ό,τι μέχρι τώρα και δίνεται έμφαση σε έρευνα καινοτομία, ανάπτυξη, νέες τεχνολογίες, δίκτυα κλπ. Χρειάζεται λοιπόν νέος επιχειρηματικός προσανατολισμός. Η Περιφέρεια από την πλευρά της κάνει νέους σχεδιασμού μέσα στους οποίους είναι η στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Γεώργιος  Παπαθανασίου, Σύμβουλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά αναφέρθηκε σε απλές πρακτικές περιβαλλοντικής συμπεριφοράς στις μικρές επιχειρήσεις όπως οι ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας και στις δυνατότητες παρεμβάσεων στα οχήματα ώστε να μειωθούν σημαντικά οι ρύποι που εκπέμπουν και το κόστος μεταφορών.

Ο κ. Αναστάσιος Παντελάκης, Σύμβουλος του Εμπορικού & Βιομηχανικού   Επιμελητήριο Πειραιώς ανέφερε ότι βασικός μας στόχος είναι το πως θα κατεβάσουμε το κόστος της επιχείρησης με την πράσινη επιχειρηματικότητα. Καινοτόμος επιχειρηματικότητα σημαίνει αξιοποίηση τοπικών πόρων με υψηλή ποιότητα προϊόντος.

Ο κ. Γιάννης  Καλογερόπουλος, ειδικός επιστήμονας στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, στάθηκε περισσότερο στην ισορροπία που πρέπει να έχουμε στη δράση μας μεταξύ «πράσινου» και «καινοτόμου» επιχειρηματικότητα. Χρειάζεται, είπε, να δώσουμε πολύ πρακτικές συμβουλές ώστε να δώσουμε στις επιχειρήσεις πρακτικές  δράσεις που μπορούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης και για να είναι ελκυστικό αυτό που θα βγει από δω πρέπει να έχει οικονομικό όφελος.

Ο κ. Αντώνης   Αγγελάκης, Στέλεχος Καινοτομίας του  ΙΜΕ  ΓΣΕΒΕΕ της Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος αναφέρθηκε στις έρευνες του ΙΜΕ που δείχνουν ότι το φόρουμ πρέπει να κινηθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες πράσινης επιχειρηματικότητας κατά κλάδο. Όσον αφορά την πράσινη καινοτομία πρέπει να δούμε και την οικονομική διάσταση ώστε να βοηθήσουμε στις εφαρμογές νέων ιδεών.

Ο κ. Κωνσταντίνος  Μαρκουλιδάκης, Οικονομικός Επόπτης του Ε.Ε.Π. στάθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης δικτύωσης από όλα τα ενδιαφερόμενα site ώστε να διαδίδεται η ιδέα της πράσινης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά,  Επίσης τόνισε ότι πρέπει να μπορούν να πιστοποιούνται οι ενέργειες πράσινης επιχειρηματικότητας και από τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαδοθούν και να συνδυαστούν όλες οι δράσεις που συζητάμε να τις συνδέσουμε με την εξωστρέφεια. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δράσεις αυτές, να κάνουμε καινοτομίες στα προϊόντα και να πάμε στις ξένες αγορές.

Η κα Αναστασία Βερυκοκίδου, Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, επεσήμανε την ανάγκη χρηματοδοτικής στήριξης των πράσινων και καινοτόμων δράσεων μέσα από προγράμματα «τύπου ΕΣΠΑ» γιατί οι Επιχειρήσεις διέρχονται μεγάλη κρίση. Διαφορετικά θα είναι δύσκολα να συμμετάσχουν στις δράσεις.