tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος- βίντεο

Το μέλλον των επαγγελμάτων απασχολεί πολύ τελευταίως την ελληνική κοινωνία

Με την ευκαιρία της παρουσίασης από το ΕΕΑ των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στις 21 Μαρτίου, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στα επαγγέλματα που έχουν μέλλον, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία.

 

Το μέλλον των επαγγελμάτων απασχολεί πολύ τελευταίως την ελληνική κοινωνία. Η υψηλή ανεργία, η καταστροφή ολόκληρων κλάδων, η κρίση και η πτώση των εισοδημάτων, προκαλεί συνεχώς σκέψεις για το επάγγελμα που πρέπει να επακολουθήσουν οι νέοι, οι οποίοι θέλουν να ξεφύγουν από την ανεργία.

Για το θέμα αυτό έχουν γίνει αρκετές μελέτες. Ορισμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν από το eea.gr στο άρθρο της Αιμιλίας Λυμπεράκη «Δια Βίου Μάθηση και επαγγελματική αποκατάσταση ».

 

Στο άρθρο αναφέροντια τα επαγγέλματα με μέλλον όπως αποτυπώθηκαν σε έρευνα του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ και τα οποία κατά τομείς είναι:

 

  • Τομέας Εκπαίδευσης Αγωγής  (Στελέχη διά βίου εκπαίδευσης-κατάρτισης,
    Εκπαιδευτικοί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση & διερμηνείς)

  • Τουριστικός τομέας

  • Ναυτιλία – Μεταφορές (Ναυτιλιακοί οικονομολόγοι,  Ναυπηγοί μηχανικοί &
    Στελέχη Logistics)

  • Οικονομία – Διοίκηση (Αναλογιστές, Χρηματοοικονομικοί αναλυτές & Μηχανικοί διοίκησης)

  • Πληροφορική – Τηλεπικοινωνίες

  • Τομέας Ενέργειας (Βιοκλιματικοί σχεδιαστές, Μηχανικός γεωθερμικών έργων, Μηχανικός δικτύων ανανεώσιμης ενέργειας και αιολικών εγκαταστάσεων & Τεχνικός επεξεργασίας απορριμμάτων)

  • Υπηρεσίες υγείας

  • Τεχνικοί επισκευών (Υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι)

  • Εστίαση

  • Φοροτεχνικοί, λογιστές

  • Βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, ενεργειακές τεχνολογίες

 

Δείτε τους πίνακες

 

 

Ομοίως σε πρόσφατη διάλεξη της Δρ Αναστασίας Παμουκτσόγλου, Κοινωνιολόγου, πρ. Πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. ε θέμα την «Οικονομική κρίση και επαγγέλματα του μέλλοντος» στη διημερίδα οργάνωσαν ο ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ, η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.) και η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ στις 16/3/2016, αναφέρθηκαν με λεπτομέρεια τα επαγγέλματα με μέλλον.

 

 

 

Δείτε τους πίνακες

 

 

Οι προοπτικές Απασχόλησης στην Ελληνική Οικονομία μέχρι το 2020 και τα επαγγέλματα σε τροχιά ανάκαμψης

 

Κατασκευές, εστίαση, γεωτεχνολογία, υγεία, μεταφορές. Αυτοί είναι οι κλάδοι που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη έως το 2020, προσφέροντας θέσεις εργασίας. Βέβαια, για να ανταποκριθούν στο διεθνοποιημένο τοπίο της αγοράς εργασίας, οι νέοι πρέπει να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες σε επιστήμες διαφορετικές αυτής που έχουν σπουδάσει.

 

Παράλληλα, η ελληνική οικονομία θέλει εξειδικευμένους τεχνίτες, καταδεικνύοντας την ανάγκη για στροφή προς την κατάρτιση, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χωρίς στρατηγική προκρίνει χαμηλής ζήτησης και δαπανηρής λειτουργίας τμήματα ΤΕΙ.

Ειδικότερα, με βάση έρευνα του καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Παν. Αθηνών, Παναγιώτη Πετράκη και της ομάδας του (http://indeepanalysis.gr/prooptikes-apasxolishs-sthn-ellhnikh-oikonomia-mexri-to-2020) σχετικά με τις προοπτικές των κλάδων και των επαγγελμάτων της ελληνικής αγοράς εργασίας έως το 2020, όπως προκύπτουν από το βιβλίο «The Rebirth of the Greek labor market: Building Toward 2020 After the Global Financial Meltdown», τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην απασχόληση αναμένεται να έχουν οι τομείς των κατασκευών, της εστίασης, της φυτικής-ζωικής παραγωγής, της υγείας καθώς και των μεταφορών. Στον αντίποδα, οι κλάδοι που θα σημειώσουν κάμψη μέχρι το 2020 σε όρους απασχόλησης είναι το εμπόριο, ενώ ακολουθούν η δημόσια διοίκηση και η άμυνα, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας και δερμάτινων ειδών και οι νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.
 

 

Επιλέξτε τον επαγγελματικό κλάδο για τον οποίο επιθυμείτε να δείτε την εξέλιξη της απασχόλησης μέχρι το 2020, για τρία σενάρια (βασικό, αισιόδοξο και απαισιόδοξο).

 

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τα αντίστοιχα στοιχεία για τις επαγγελματικές κατηγορίες που αποτελούν το συγκεκριμένο κλάδο.

Επαγγελματικοί Κλάδοι

 

Ανώτερα Διευθυντικά και Διοικητικά Στελέχη

Επαγγελματίες

Τεχνικοί

Υπάλληλοι Γραφείου

Απασχολούμενοι στην Παροχή Υπηρεσιών και Πωλητές

Ειδικευμένοι Γεωργοί, Κτηνοτρόφοι, Δασοκόμοι και Αλιείς

Ειδικευμένοι Τεχνίτες

Χειριστές Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού και Συναρμολογητές (Μονταδόροι)

Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρωνάκτες και Μικροεπαγγελματίες

Ένοπλες Δυνάμεις

 

Τα στοιχεία αποτελούν συμπεράσματα μελέτης του Καθηγητή Π. Ε. Πετράκη, η οποία δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2014 υπό τη μορφή βιβλίου με τίτλο "The Rebirth of the Greek Labor Market. Building Toward 2020 After the Global Financial Meltdown" από το διεθνή εκδοτικό οίκο Palgrave McMillan. Στην εν λόγω μελέτη παρέχονται, με τη βοήθεια διακεκριμένων επιστημόνων, ενδείξεις των μακροοικονομικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, καθώς και των τρεχουσών συνθηκών στην αγορά εργασίας, ενώ προτείνονται πιθανές περιοχές ανάπτυξης μετά την κρίση.

 

Η ανάλυση του βιβλίου επικεντρώνεται σε τρία βασικά ζητήματα, τα οποία το καθιστούν ξεχωριστό. Πρώτον, αφού παρουσιαστούν τα βασικά χαρακτηριστικά της επανισορρόπησης της ελληνικής οικονομίας, όπως και η προβληματική κατάσταση που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας και την απασχόληση, αναπτύσσεται ένα μακρο-οικονομετρικό μοντέλο για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευέλικτο μοντέλο, όσον αφορά στα συμπεράσματα πολιτικής που προκύπτουν, το οποίο παρέχει εύλογες προβλέψεις για την περίοδο 2014 – 2020, σε τρία σενάρια (βασικό, αισιόδοξο και απαισιόδοξο). Δεύτερον, αναλύεται o δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα προχωρά στον εντοπισμό των δυναμικών κλάδων, οι οποίοι αναμένεται να επικρατήσουν, από πλευράς απασχολησιμότητας του εργατικού δυναμικού, την επόμενη πενταετία στην ελληνική οικονομία. Τέλος, χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από το μακρο-οικονομετρικό μοντέλο, πραγματοποιείται μια ανάλυση εισροών-εκροών για κάθε ένα από τα τρία σενάρια, προκειμένου να διερευνηθούν και να προσδιορισθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο για το σύνολο της απασχόλησης, αλλά επίσης για τον αριθμό των εργαζομένων ανά επαγγελματική κατηγορία και ανά κλάδο της οικονομίας (η ανάλυση περιλαμβάνει 64 κλάδους της οικονομίας και 123 διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες). Συνεπώς, προσδιορίζονται τα επαγγέλματα και οι κλάδοι της οικονομίας με τις μεγαλύτερες απώλειες σε θέσεις εργασίας, καθώς και αυτοί για τους οποίους αναμένεται μια θετική τάση, μέχρι το 2020, οποιοδήποτε, εκ των τριών, σενάριο μακροοικονομικών εξελίξεων και αν επικρατήσει.

 

Αναλυτικότερα, στο εν λόγω βιβλίο αναπτύσσεται ένα νέο μακρο-οικονομετρικό μοντέλο για την ελληνική οικονομία. Το μοντέλο αυτό, σε συνδυασμό με τη χρήση Πινάκων Εισροών – Εκροών, αποτελεί τη βάση για τη μακροοικονομική πρόβλεψη των εξελίξεων στην ελληνική αγορά εργασίας έως το 2020.

 

Το μοντέλο εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας τριμηνιαία στοιχεία για την περίοδο 2000 – 2013, ενώ κύριοι στόχοι του υπήρξαν οι εξής:

  • να είναι απλοποιημένο,

  • ευέλικτο σε όρους ανάλυσης πολιτικών

  • και ικανό να παρέχει αιτιολογημένες εκτιμήσεις για την περίοδο 2014 -2020.

 

Η ανάλυσή του αφορά σε τρία σενάρια:

α) Το βασικό σενάριο, αυτό δηλαδή που θεωρείται ως το περισσότερο πιθανό για να συμβεί και βασίζεται στις περισσότερο πιθανές εξελίξεις των εξωγενών μεταβλητών του μοντέλου, ενώ λαμβάνει υπόψη επενδύσεις από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις (αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.).

β) Το αισιόδοξο σενάριο έχει ως αφετηρία το βασικό σενάριο, με μια θετική -για την οικονομία- μεταβολή κατά 5% σε όλες τις βασικές εξωγενείς μεταβλητές (εξωτερική ζήτηση κ.λπ.).

γ) Το απαισιόδοξο σενάριο έχει και αυτό ως αφετηρία το βασικό σενάριο, με μια αρνητική -για την οικονομία- μεταβολή κατά 2% σε όλες τις εξωγενείς μεταβλητές, ενώ δε λαμβάνει υπόψη του αναφορές σε επενδύσεις.

 

Με βάση τις εκτιμήσεις του μοντέλου αυτού και τη χρήση Πινάκων Εισροών – Εκροών, η ανάλυση του βιβλίου αποτυπώνει την αναμενόμενη εξέλιξη της απασχόλησης για τα τρία σενάρια (βασικό, αισιόδοξο, απαισιόδοξο):

α) ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας

  • για 21 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας – 1ψήφια ανάλυση ΣΤΑΚΟΔ (Στατιστική Ταξινόμηση Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας), και

  • για 64 υποκλάδους της οικονομίας – 2ψήφια ανάλυση ΣΤΑΚΟΔ, 

β) ανά επάγγελμα

  • για 10 επαγγελματικούς κλάδους – 1ψήφια ανάλυση ΣΤΕΠ (Στατιστική Ταξινόμηση Επαγγελμάτων),

  • για 43 κατηγορίες επαγγελμάτων – 2ψήφια ανάλυση ΣΤΕΠ, και

  • για 124 επαγγέλματα – 3ψήφια ανάλυση ΣΤΕΠ.

 

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την απασχόληση, ανά επάγγελμα και ανά κλάδο, για τα έτη  2012 και 2013 αφορούν σε στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).