Θ. Μάλλιος: Η ζημιά έγινε στα περίπτερα με το δεύτερο κύμα πανδημίας

Ο κορονοϊός κτύπησε τα περίπτερα και οι εξελίξεις που έρχονται δεν είναι αισιόδοξες με αυτά που γίνονται. Ο Θοδωρής Μάλλιος, περιπτερούχος, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθήνας (ΕΕΑ) και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων, «φωτογραφίζει» στον φακό του eea.gr την κατάσταση που έχει προκύψει στον κλάδο των περιπτέρων μετά την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει, τα νέα μέτρα περιορισμού στο ωράριο των περιπτέρων που επέβαλε η κυβέρνηση, με τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, στο κτύπησε τον κλάδο. Με την κινητοποίηση των περιπτερούχων και τη στήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και της ΓΣΕΒΕΕ έγινε δυνατόν να αρθούν τα μέτρα αλλά η ζημιά έχει γίνη. Το πρόβλημα επανέρχεται δριμύτερο με τη συνεχή εκτίναξη των κρουσμάτων σε τριψήφιους και τετραψήφιους αριθμούς. Η χαλάρωση, η αμέλεια, ιδίως ορισμένων ομάδων νέων, ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας δημιουργούν μια κατάσταση άδηλης εξέλιξης.

Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει υπόψη την πτώση του τζίρου στα περίπτερα και σε όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και να πάρει μέτρα στήριξης. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουμε κινηθεί μέσω του ΕΕΑ στην Περιφέρεια για τα προγράμματα που τρέχουν, αλλά δεν φτάνουν αυτά, τα κονδύλια πρέπει να αυξηθούν. Στις δε ενισχύσεις πρέπει να προηγείται το κριτήριο της πτώσης του τζίρου και της προστασίας των  εργαζόμενων που απασχολεί η επιχείρηση και όχι οι ΚΑΔ κάθε κλάδου. Τέλος, θετικό είναι και το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά μάλλον δεν θα μπορέσουμε να την επιστρέψουμε και ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα αλλάξει άποψη και δεν θα την επιζητήσει.

Δίνουμε τη μάχη αλλά φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας και έχουμε να δούμε πολλά ακόμη σε αυτό το μεγάλο «σίριαλ» που έπεσε στα κεφάλια μας.

Δείτε το βίντεο

Β