Βιομηχανία 4.0: Ρομπότ και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Ένα μικρό ρομποτάκι στην είσοδο της αίθουσας που διεξάγονταν η ημερίδα του ΣΕΒ, στις 19 Δεκεμβρίου 2019,  για τη Βιομηχανία 4.0, τράβηξε την προσοχή μας! Μα θύμισε αμέσως το σύνθημα του συνεδρίου ότι η Βιομηχανία 4.0 είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Μας το θύμιζε το μικρό ρομπότ με δικό του ρυθμό, αργό για τις ανάγκες του επισκέπτη να γίνεται κατανοητή η διαδικασία αυτόματης εργασία του, το οποίο έπιανε με τα τεχνητά χέρια του ένα κομμένο κατάλληλα χαρτόνι και το μετέτρεπε σε κουτάκι μέσα στο οποίο τοποθετούσε με ακρίβεια το αντικείμενο που έχει παραγγείλει ο πελάτης!

Ο υπεύθυνος εξηγούσε τις δυνατότητες και τις κινήσεις του ρομπότ και το σταματούσε μ ένα κτύπημα στο «χέρι» του ή αλλού, ενώ μετά με τον ίδιο τρόπο μπορούσε να το δώσει εντολή να συνεχίσει την εργασία που διέκοψε. Ταυτόχρονα είχε και ένα τάμπλετ ελέγχου με το οποίο παρακολουθούσε από όποια απόσταση ήθελε τη ροή των εργασιών.

Αφού το ρομπότ τελείωνε την εργασία του τοποθετούσε το κουτί ή τα κουτιά  σε μέρος έτοιμα για παραλαβή. Οι εν δυνάμει εργασίες του περιελάμβαναν διάφορες εκδοχές από την συσκευασία μέχρι την ηλεκτρονικές πλακέτες ή προσφορά καφές σε κουτί ενώ η ταχύτητα ρυθμίζονταν ανάλογα με τις ανάγκες!

Ρωτήσαμε τον κ. Πέτρο Βουρλή, ένα από τα στελέχη της αντιπροσωπείας της εταιρείας abb που τα παράγει, αν αυτά είναι δυνατόν, συμφέρει δηλαδή, να εισαχθούν σε εργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μας απάντησε ότι βεβαίως και μπορεί, αφού «χωράει παντού», είναι υψηλής πιστότητας και ακρίβειας, τόσο ώστε και ηλεκτρονικές πλακέτες να συναρμολογεί, και είναι θέμα της κάθε επιχείρησης να εντοπίσει ποιές από τις εργασίες θέλει να αυτοματοποιήσει και να κάνει τους οικονομικούς υπολογισμούς της.

Σκεφθήκαμε ότι, στην αρχή μπορεί κανείς να αμφιβάλει, αλλά όταν το εισάγει και δει ότι έχει έναν υψηλής ακρίβειας και ταχύτητας «εργάτη» 24 ώρες το 24ωρο με κόστος την απόσβεση και το ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα, σίγουρα θα αρχίσει να κάνει τους υπολογισμούς του.

Το θέμα φυσικά είναι να αρχίσει η ανάπτυξη της οικονομίας με  γοργούς ρυθμούς, ώστε να ανοίξουν δουλειές και να αρχίσουν και οι επενδύσεις τύπου «Βιομηχανία 4.0» και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί, όπως είπαν οι εισηγητές του συνεδρίου, αυτό είναι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να το χάσουμε. Αφού με την κρίση χάσαμε την 3η βιομηχανική επανάσταση ωφελούμε να επενδύσουμε απευθείας στο άλμα στην 4η για να συγχρονισθούμε σε ανταγωνιστικότητα με τις διεθνείς αγορές και τη διεθνή οικονομία. Σε αυτό δεν υπάρχει κανένα έδαφος για αδράνεια ή οπισθοδρόμηση.

Δείτε το βίντεο

 

Β