tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Παρουσίαση μελέτης του ΕΕΑ για την επιχειρηματικότητα στο Δήμο Χολαργού-Παπάγου

Τα αποτελέσματα της μελέτης του ΕΕΑ για την επιχειρηματικότητα στον Δήμο Χολαργού – Παπάγου, σε συνεργασία με την ICAP DATATABANK, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση παρουσία του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου και του Δημάρχου Παπάγου – Χολαργού, κ. Η. Αποστολόπουλου, την Τετάρτη 01/06/2022.

Η μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αποτελεί μία ακόμη δράση με στόχο την ενίσχυση του τοπικού επιχειρείν στους Δήμους της Αττικής.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες ανάπτυξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας της περιοχής και τόνισε τα οφέλη της στενής συνεργασίας με τον Δήμο και της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει το Ε.Ε.Α.

 

Πέραν των κ.κ. Χατζηθεοδοσίου και Αποστολόπουλου, στην εκδήλωση τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς και παρευρέθη η Αντιδήμαρχος του Δήμου, κ. Μαρία Αθανασάκου – Μουντάκη.

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου του ΕΕΑ:

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Αγαπητοί συνάδελφοι από τον επιχειρηματικό στίβο,

Φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά επισκέπτομαι τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού για μία εκδήλωση που αφορά μία στοχευμένη δράση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο της δράσεων μας για την ενίσχυση των σχέσεων του Επιμελητηρίου μας με δήμους της Αττικής και με προφανή στόχο την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, αναθέσαμε στην ICAP μία σειρά από Μελέτες για διάφορους δήμους.

Σήμερα λοιπόν θα παρουσιαστεί η μελέτη που έχει εκπονηθεί για τον Δήμο σας, η Μελέτη αναπτυξιακής προοπτικής του Δήμου Παπάγου – Χολαργού.

Η Μελέτη εστιάζει κυρίως στο θέμα της επιχειρηματικότητας και θα παρουσιαστούν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού επιχειρείν, ώστε να ενημερωθείτε με λεπτομέρειες για την υφιστάμενη κατάσταση αλλά κυρίως για να σας δοθεί η δυνατότητα σχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου πλάνου για το μέλλον, πλάνου που θα δίνει προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία της Μελέτης. Εγώ θα αναφερθώ σε κάποιες γενικές παρατηρήσεις αλλά και στο πως μπορούμε να συνεργαστούμε ΕΕΑ και Δήμος.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη Μελέτη, βάσει των στοιχείων των επιχειρήσεων που τηρούνται στη βάση επιχειρηματικών δεδομένων ICAP DATATABANK, στον Δήμο δραστηριοποιούνται συνολικά 1.658 επιχειρήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται όσες υποχρεούνται στη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων καθώς και σημαντικός αριθμός ατομικών επιχειρήσεων. Από αυτές, πάνω από το 80% εδρεύει στην κοινότητα του Χολαργού και μόλις το 19% στην κοινότητα Παπάγου.

Πρόκειται για μία αγορά με ιδιαίτερα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μάλιστα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των δημοτών. Θεωρούμε λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι κάτοικοι επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό την αγορά του Δήμου τους, τόσο για τις καταναλωτικές τους ανάγκες όσο και για τη διασκέδασή τους. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν σαφώς αναπτυξιακές προοπτικές.

Δεν σημαίνει όμως ότι οι επιχειρηματίες δεν αντιμετωπίζουν μία σειρά σοβαρών προβλημάτων και δεν προβληματίζονται για το μέλλον τους. Τα προβλήματα προέρχονται τόσο από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όσο και από το συνολικά κακό οικονομικό κλίμα και βέβαια από την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι εμφανίζονται να ζητούν από την τοπική αυτοδιοίκηση, να δώσει κίνητρα, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον κάθε τοπικής επιχείρησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε το αίτημα για μείωση των δημοτικών τελών, το ύψος των οποίων φαίνεται ότι τους απασχολεί σε σημαντικό βαθμό.

Παράλληλα ζητούν κίνητρα για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αγορά, ιδιαίτερα μέσω λειτουργίας νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς εκτιμάται ότι η λειτουργία νέων καταστημάτων άλλων κλάδων θα συμβάλει θετικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, στην πληρέστερη εξυπηρέτηση όλων των αναγκών των κατοίκων αλλά και στην προσέλκυση επισκεπτών και από άλλες περιοχές.

Επειδή λοιπόν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις σημαντικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνει ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, είναι σημαντικό να γίνει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατανοητή η αξία της δημιουργίας ενιαίας εταιρικής ταυτότητας της αγοράς του Δήμου, που θα περιλαμβάνει brand name και λογότυπο και η οποία αναμένεται να παίξει βασικό ρόλο στη μετάδοση του μηνύματος και στην αναγνωρισιμότητά του.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο εκτιμώ ότι μπορούν να μπουν οι βάσεις για την στενή συνεργασία του Δήμου σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να αναφερθώ επιγραμματικά σε κάποιες από τις δράσεις μας με άλλους Δήμους, ώστε να διαπιστώσετε ότι έχουμε παράξει πολύ σημαντικό έργο.

Θα ξεκινήσω την αναφορά μου από τις σημαντικές εξελίξεις που υπάρχουν στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, χάρη στο πρότζεκτ του ΕΕΑ “Agora Athens”.  

Tο  Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκπόνησε αναλυτικό Master Plan για την περιοχή Πλάκα-Μοναστηράκι, που εκτός από το  πλήρες Marketing Plan, περιλαμβάνει και Αρχιτεκτονικές προδιαγραφές και προ-μελέτες για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Χώρο. 

Το Master Plan ακολουθήθηκε από εις βάθος  μελέτη για το σήμα και το  Λογότυπο και την δημιουργία του ονόματος της αγοράς της Αθήνας  «AGORA ATHENS».  Επίσης έχει δημιουργηθεί η Πλατφόρμα «AGORA ATHENS» με δυνατότητες προβολής, διαφήμισης, πιστότητας, καθώς και σελίδες στα Κοινωνικά Δίκτυα Facebook & Instagram. 

Ταυτόχρονα έχουν αναπτυχθεί διάφορες συνέργειες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την προώθηση του «AGORA ATHENS (Υπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμού, Δήμος Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής, ΕΑΤΑ, ΕΟΤ, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Λιμάνι Πειραιά, Aegean, TUI, εταιρίες Κρουαζιέρας κλπ), ενώ δρομολογούμε την αναβίωση του ιστορικού «Ήχος και Φως», εξέλιξη που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια μας για την ανάδειξη των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης ιστορικής περιοχής.

Στην φάση αυτή υλοποιείται σε συνεργασία με τον δήμο της Αθήνας η διαφήμιση-επικοινωνία του «AGORA ATHENS» για να προσελκύσει άμεσα επισκέπτες η αγορά, μελετώνται οι όμορες αγορές για την ανάδειξη συνεργειών και γίνεται ωρίμανση των επιχειρήσεων για την δημιουργία ενός cluster στην αγορά της Αθήνας.

Δεν μένουμε όμως μόνο στα στενά σύνορα του Δήμου Αθηναίων. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το δήμο Νέας Σμύρνης  και το δήμο Αγίας Βαρβάρας υλοποιούν δυο έργα  δημιουργίας Ανοικτών  Κέντρων Εμπορίου (Α.Κ.Ε), στους δυο δήμους.

Η δημιουργία των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου αποτελεί κομμάτι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020».

Στα πλαίσια της δράσης αυτής το ΕΕΑ και οι Δήμοι στοχεύουν:

(i)  στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην εμπορική ζώνη κάθε δήμου,

(ii) στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής του δημόσιου χώρου και

(iii) στην ανάδειξη της ταυτότητας – ή δημιουργία νέας – της εμπορικής αγοράς του Δήμου.

 

Βασική ιδέα είναι η ανάδειξη της ταυτότητας του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου σε κάθε δήμο  μέσω της αισθητικής αναβάθμισης και ενοποίησης των ωφελούμενων επιχειρήσεων στα μέτωπα των οδών.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η δημιουργία μια αναγνωρίσιμης εικόνας κέντρου εμπορίου, που διατηρεί όμως ταυτόχρονα την μοναδικότητα της κάθε επιχείρησης.

Μέσω της δράσης αυτής, η δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (open mall) αντιμετωπίζεται σε τρία επίπεδα:

α) Σε επίπεδο πόλης, με την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου εντάσσοντας συστήματα έξυπνης πόλης και βιώσιμης αστικής κινητικότητας, δημιουργώντας πάρκα, πεζόδρομους και αναδιαμορφώνοντας ένα  μεγάλο μέρους του οδικού άξονα κα, με βάσει σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα

β) Σε επίπεδο γειτονιάς, δημιουργώντας ένα cluster μεταξύ των επιχειρήσεων και εμπορικών καταστημάτων.

Στόχος είναι η ανάδειξη και ανάπτυξη της εμπορικής ταυτότητας της περιοχής τόσο μέσω αισθητικών επεμβάσεων επί των  όψεων των καταστημάτων όσο και με την ένταξη σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών (πλατφόρμα επιχειρηματικότητας).

γ) Σε επίπεδο κάθε επιχείρησης, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και την ένταξή τους σε σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές.

Βλέπετε λοιπόν το ποιες και πόσες προοπτικές ανάπτυξης δημιουργούνται μέσω της συνεργασίας του ΕΕΑ με τους Δήμους.

Φίλες και φίλοι,

Η νέα εποχή απαιτεί περισσότερες πρωτοβουλίες, πιο στοχευμένες δράσεις, συνέργειες φορέων και αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών εργαλείων.

Καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει ως μάννα εξ ουρανού. Θα πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προοδεύσουν και να συμβάλουν με τη σειρά τους στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ως ΕΕΑ στηρίζουμε τις επιχειρήσεις των δήμων με τους οποίους συνεργαζόμαστε, με προσφορές ανάλογες με αυτές που παρέχουμε προς τα μέλη μας. Δηλαδή οι επιχειρήσεις του Παπάγου και του Χολαργού μπορούν να στηριχθούν στο άμεσο μέλλον με δωρεάν δημιουργία e-shops και ιστοσελίδων, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από έγκριτους νομικούς και φοροτεχνικούς αλλά και με πολλές άλλες στοχευμένες δράσεις.

Εμείς ως Επιμελητήριο δηλώνουμε ανοιχτοί σε συνεργασίες γιατί το μόνο που μας απασχολεί είναι η τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μόνο μέσω της ανάπτυξης των επιχειρήσεων μας μπορούμε να δούμε αύξηση της απασχόλησης, ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, παραγωγή πλούτου και μεταστροφή του οικονομικού κλίματος.

Οπότε, με βασικό άξονα τις προοπτικές που έχει ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού κύριε Δήμαρχε, -εξαιτίας βέβαια και του σημαντικού έργου που γίνεται από τη δημοτική αρχή- νομίζω ότι υπάρχει μία μοναδική ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Με την τεχνογνωσία που έχουμε ως Επιμελητήριο και με την πολύ ελπιδοφόρα εικόνα του Δήμου, εκτιμώ ότι πολύ σύντομα το επίπεδο του επιχειρείν στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού θα ανέβει σε σημαντικό βαθμό. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα το εισπράξουν μόνο οι επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και οι δημότες, ενώ θα καταγράψετε και μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Σας μιλώ με τη βεβαιότητα που έχω από συνεργασίες που ήδη τρέχουν και από αποτελέσματα που είναι ήδη ορατά.

Σας ευχαριστώ πολύ.