tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«∆ράσεις του Ε.Ε.Α. για τις παράνοµες πρακτικές των καρτέλ και του παραεµπορίου – Συνάντηση Επιτροπής Ανταγωνισµού του Ε.Ε.Α. µε Γενικό Γραµµατέα Εµπορίου».

Για τη σύσταση της Επιτροπής Ανταγωνισµού του

Αθήνα, 30/5/2012

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέµα: «∆ράσεις του Ε.Ε.Α. για τις παράνοµες πρακτικές των καρτέλ και του παραεµπορίου – Συνάντηση Επιτροπής Ανταγωνισµού του Ε.Ε.Α. µε Γενικό Γραµµατέα Εµπορίου».

Για τη σύσταση της Επιτροπής Ανταγωνισµού του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών ενηµερώθηκε, την Τετάρτη 29 Μαΐου, ο Γενικός Γραµµατέας Εµπορίου κ. Στέφανος Κοµνηνός από τα µέλη της Επιτροπής, σε συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Γραµµατείας, µε την παρουσία του Ειδικού Γραµµατέα Εποπτείας της Αγοράς κ. Γιώργου Στεργίου και του κ. Απόστολου Ντάφλιου, αρµόδιου για τα θέµατα ανταγωνισµού στο Υπουργείο Οικονοµίας.

Εκ µέρους του Ε.Ε.Α., το µέλος του ∆ιοικητικού του Συµβουλίου, κ. Γιώργος Φλωράς τόνισε την ισχυρή βούληση του Προέδρου κ. Γιάννη Ρεκλείτη και του ∆.Σ του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου να παρεµβαίνει δυναµικά στο πλαίσιο του θεσµικού του ρόλου για την ενηµέρωση και προστασία των µελών του στα θέµατα ελεύθερου ανταγωνισµού και παραεµπορίου. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από το Υπουργείο η συνεργασία, η ενηµέρωση και η πρόσκληση προς το Ε.Ε.Α. για συµµετοχή σε όλες τις
σχετικές ενέργειες των αρµόδιων αρχών.

Mε δεδοµένο ότι, ο στόχος της αντιµετώπισης των παράνοµων πρακτικών στις οποίες επιδίδονται τα καρτέλ είναι κοινός, ο Γενικός Γραµµατέας Εµπορίου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ενδυνάµωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειµένου να έχει και πρόσβαση στην άµεση και πλούσια πληροφόρηση, η οποία περιέρχεται καθηµερινά σε γνώση του Ε.Ε.Α. µέσα από καταγγελίες και αναφορές µελών του.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι τις αµέσως επόµενες ηµέρες θα έχουν νέες συναντήσεις µε µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου και µέλη του Ε.Ε.Α., ώστε να έχουν πληρέστερη ενηµέρωση για κάθε κλάδο ξεχωριστά. Συµφωνήθηκε επίσης πως σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για παράνοµες πρακτικές των καρτέλ, θα ενηµερώνεται ο Υπουργός και θα υποβάλλεται αίτηµα προς την Επιτροπή Ανταγωνισµού για την διερεύνηση του θέµατος.

Για τα θέµατα του παραεµπορίου, αφού αναλύθηκε εκτενώς το πλαίσιο λειτουργίας των αρµόδιων υπηρεσιών ( ∆ηµοτική αστυνοµία, υπηρεσίες Υπουργείου, Αστυνοµία κ.α), οι δύο πλευρές διαπίστωσαν την αναγκαιότητα να αναλάβει το Ε.Ε.Α. ενεργό δράση κατ’ αρχήν στους βασικούς ∆ήµους του λεκανοπεδίου, όπου θα γίνει ενηµέρωση των δηµοτικών αρχών και θα τεθούν συγκεκριµένοι στόχοι αντιµετώπισης του προβλήµατος. Μέλη του Επιµελητηρίου θα οριστούν ως τοποτηρητές της εφαρµογής των στόχων αυτών από τους ∆ήµους.

                                                                                                       Από την ∆ιοικητική Επιτροπή