tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου:Αυξημένο ενδιαφέρον Δήμων για συνέργεια με ΕΕΑ

Αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για τη Δράση «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών παρουσία της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ κ. Ευγενίας Φωτονιάτα και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Δημήτρη Αυλωνίτη, με τη συμμετοχή 20 Δημάρχων και Αντιδημάρχων από όλη την Αττική.
Από το ΕΕΑ παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Γρέντζελος, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Κογιουμτσής, ο Γ’ Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Μάνδρος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Γιώργος Ζηκόπουλος και ο Υπεύθυνος Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων και Σχέσεων με Κοινωνικούς Φορείς και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.
Συμμετείχαν ακόμη οι Δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας, κ. Γιώργος Καπλάνης, Γαλατσίου κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, Μεταμόρφωσης κ. Μιλτιάδης Καρπέτας και Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης.
Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων / Επιμελητηρίων. Κάθε Σχήμα (Δήμος & οικείος Εμπορικός Σύλλογος / Επιμελητήριο) θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση  της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.
Στην ομιλία της η κα. Φωτονιάτα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μετά και από παρότρυνση του ΕΕΑ εξετάζεται θετικά το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη Δράση που λήγει στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, με πιθανή νέα καταληκτική ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 2018, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ενδιαφερόμενους αλλά παράλληλα να μην διακυβευθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Προγράμματος.
Μετά επίσης από σχετικό αίτημα του ΕΕΑ, η Ειδική Γραμματέας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των Δήμων με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί ο Εμπορικός Σύλλογος ή το Επιμελητήριο, από τέσσερις, που προβλέπει η τρέχουσα Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων, σε πέντε.

Από την πλευρά του ο κ. Αυλωνίτης υπογράμμισε τα οφέλη των συνεργειών και δήλωσε ότι προκειμένου η Δράση να «ριζώσει» και να αλλάξει πραγματικά το εμπορικό κέντρο κάθε πόλης, θα εφαρμοστεί παράλληλα ένα σχέδιο για την καταπολέμηση του παρεμπορίου. Συγκεκριμένα, θα υπογραφούν, όπως είπε, επιχειρησιακές συμφωνίες με κάθε Περιφέρεια της χώρας ώστε να γίνονται συντονισμένοι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια «πριν ακόμη το παρεμπόριο φτάσει στο πεζοδρόμιο ή στις προθήκες καταστημάτων». Ακόμη, σύμφωνα με τον Γ.Γ. Εμπορίου, θα επανεξεταστούν οι αγορανομικές διατάξεις με στόχο τη διαμόρφωση ενός απλού πλαισίου που θα απαλλάσσει από περιττά διοικητικά βάρη τις εμπορικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θα προστατεύει αποτελεσματικά τον καταναλωτή.

Συνολικά 11 Δήμοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον συνεργασίας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στο πλαίσιο της Δράσης, γεγονός που αποτελεί τιμή για το Επιμελητήριο αλλά και απόδειξη της αξιοπιστίας του, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Με αφορμή, το μεγάλο ενδιαφέρον των Δήμων ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι με προγραμματισμό και συνεργασία μπορούν να υπάρξουν «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» σε κάθε Δήμου.
Με σταθερό γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μελών του το ΕΕΑ, όπως τόνισε ο Πρόεδρός του, θα προχωρήσει στην υλοποίηση της Δράσης, συστήνοντας μια ομάδα ειδικών που θα συνεργαστεί με τους πέντε Δήμους οι οποίοι τελικά θα επιλεγούν, ενώ θα γίνει προσπάθεια μέρος της απαιτούμενης μελέτης να χρηματοδοτηθεί από το Επιμελητήριο.
Διάλογος
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε αναλυτικός και γόνιμος διάλογος, με τους συμμετέχοντες – δημάρχους, αντιδημάρχους και εκπροσώπους ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΤΕΕ- να θέτουν πλήθος ερωτήσεων και να λαμβάνουν σαφείς απαντήσεις από την Ειδική Γραμματέα κα. Φωτονιάτα για όλες τις λεπτομέρειες της Δράσης.
Στην τοποθέτησή του, στη διάρκεια του διαλόγου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ κ. Δημήτρης Γαβαλάκης  χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ υπογράμμισε την αξία που θα έχει για τους πολίτες η ποιοτική αναβάθμιση των περιοχών τους μέσω της υλοποίησης των “Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου”, διευκολύνοντας την πρόσβαση στα καταστήματα και βάζοντας “άλλο χρώμα” στην καθημερινότητά τους, γεγονός που θα συμβάλλει στην θετική υποδοχή και στήριξη των Κέντρων από τις τοπικές κοινωνίες.
Εκπροσωπώντας την ΕΣΕΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Μανεσιώτης στάθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης και στο ενδεχόμενο απένταξης σε περίπτωση μη υλοποίησης μέρους του έργου, παρά την αρχική έγκρισή του.
Στην παρέμβασή του επίσης ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Μπακογιάννης, μετέφερε την πρόθεση του ΤΕΕ για την παροχή τεχνικής βοήθειας στους Δήμους με τους οποίους θα συνεργαστεί το ΕΕΑ στο πλαίσιο της Δράσης.
Από την πλευρά των Δημάρχων και Αντιδημάρχων εκφράστηκαν μια σειρά από απορίες και δόθηκαν διευκρινίσεις για τεχνικά και άλλα ζητήματα, όπως η πρόβλεψη για πεζόδρομους, ο απαιτούμενος αριθμός καταστημάτων κ.λπ.