tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Αρχίζουν τα my data;;;

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Καλό μήνα σε όλους! Ας ξεκινήσουμε το άρθρο μας με μία ευχή, ο νέος μήνας να είναι ήρεμος και όσο πιο «φυσιολογικός» γίνεται από τους προηγούμενους. Ο Οκτώβριος έχει φέρει αρκετά νέα, αλλά και αρκετές ανησυχίες και απορίες για τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Για αρχή να πούμε τα σχετικά ευχάριστα, αν και περισσότερο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως φυσιολογικά, νέα. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, δίνεται παράταση έως τις 31/12/2021 στους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο δεύτερο στάδιο της ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών του ν.4611/2019. Για να γίνει πιο κατανοητό, δίνεται σε όσους είχαν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της αίτησης ενδιαφέροντος και εκκρεμούσε να μπουν στη δεύτερη, που ήταν η ολοκλήρωση της αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αξίζει να ξεκαθαρίσουμε , γιατί πολλοί μπερδεύονται, ότι η παράταση αφορά όσους είχαν κάνει την πρώτη αίτηση και όχι κάποιον άλλο, δηλαδή η ρύθμιση δεν ξανανοίγει, ούτε πρόκειται για κάποια νέα. Είναι εκείνη που μας απασχολεί από το 2019.

Η παράταση που δίνεται πρέπει να είναι η 9η στη σειρά ή μπορεί να είναι και παραπάνω, αν μας διαφεύγει κάποια από αυτές. Δίνονται τόσες παρατάσεις γιατί ξαφνικά αγαπήθηκαν οι οφειλέτεςΌχι φυσικά… Οι τόσες πολλές παρατάσεις επιβεβαιώνουν αυτό που λέγαμε εμείς από την πρώτη στιγμή, ότι κανείς δεν ήταν έτοιμος από την μεριά των ασφαλιστικών ταμείων και εξακολουθεί να μην είναι. Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να «γιατρέψεις» τόσο γρήγορα προβλήματα του παρελθόντος. Οι άνθρωποι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά το τέρας έχει πολλά κεφάλια! Κόβεις το ένα και εμφανίζονται άλλα δέκα από κάτω. Για αυτό λέμε στην αρχή ότι τα νέα είναι φυσιολογικά και όχι ευχάριστα. Βέβαια, δύο ημέρες πριν την κατάθεση της τροπολογίας της παράτασης, ο ΕΦΚΑ είχε φροντίσει να «ενημερώσει» με δελτίου τύπου ότι λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στο δεύτερο στάδιο της ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4611/2019, δημιουργώντας έναν μικρό πανικό στα γραφεία μας.

Στα υπόλοιπα σχετικά ευχάριστα νέα, μπορούμε να κατατάξουμε την έναρξη της εφαρμογής της ρύθμισης των 72 δόσεων, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 75 του ν. 4821/2021. Με την έναρξη της εφαρμογής, πήραμε κάποιες απαντήσεις για το ποιες οφειλές μπαίνουν και ποιες όχι. Αν θυμάστε είχαμε επιφυλαχθεί τι γίνεται με κάποιον που είχε οφειλές σε ρύθμιση των 24 δόσεων και η ρύθμιση χάθηκε. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, προκύπτει ότι οι οφειλές που περιλαμβάνονται σε αυτές που μπορούν να μπουν, υπάγονται στις 72 δόσεις ανεξαρτήτως αν στο παρελθόν είχαν ρυθμιστεί ξανά ή όχι. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η ρύθμιση των 24 δόσεων να έχει χαθεί.

Πως χάνεται μία ρύθμιση των 24 δόσεων; Εάν χάσεις δύο δόσεις… Χρόνος υπάρχει λοιπόν για κάποιον, όμως δεν θα ήταν ευκολότερο απλά να του δίνουν το δικαίωμα επιλογής να μεταφέρει την ρύθμιση; Πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο δίκαιο, όπως το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, να μπορούν να υπαχθούν και οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε δυσμενέστερη ρύθμιση. Είναι πολύ άδικο να έχεις ρυθμίσει νωρίτερα σε έντοκες 24 δόσεις, ενώ κάποιος που δεν μπήκε σε αυτή την διαδικασία να μπορεί να ρυθμίσει άτοκα σε 36 δόσεις ή με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, σε 72 δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία υπαγωγής λήγει στο τέλος του Ιανουαρίου, δεδομένου ότι όπως προβλέπει ο νόμος η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. Βέβαια, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την αίτηση, άρα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η τελευταία ημέρα της αίτησης είναι στις 31η Ιανουαρίου ή στις 26 Ιανουαρίου. Το αναφέρουμε τώρα που είναι νωρίς για να μην ψαχνόμαστε τότε που θα υπάρχει μεγάλη πίεση, λόγω του ΦΠΑ που θα λήγει η προθεσμία υποβολής του.

Εκτός όλων των ανωτέρω, από σήμερα ισχύει η εφαρμογή του αυξημένου αφορολόγητου στις 800.000 ευρώ για φόρο δωρεάς μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού. Για το πλεονέκτημα του θέματος είχαμε αναλύσει στο άρθρο μας «το νέο myAADE και οι εξαγγελίες της ΔΕΘ», οπότε δεν χρειάζεται να αναφερθούμε πάλι σε αυτό.

Το καινούργιο είναι ότι χθες κατατέθηκε η σχετική τροπολογία που αναφέρει ότι το αφορολόγητο αυτό ισχύει, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η 1η παράγραφος του άρθρου 29 του Ν. 2961/2001, για δωρεές που γίνονται μεταξύ:

· Των συζύγων.

· Όσων έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν περάσει τα δύο έτη από την υπογραφή του συμφώνου.

· Γονέα προς τέκνο από νόμιμο γάμο, χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων.

· Παππούδες- γιαγιάδες προς εγγόνια.

· Παιδί προς γονείς.

Εκτός όλων των ανωτέρω, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Οκτώβριος θα μας φέρει παράταση στην προθεσμία που έχουν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους για να αναβιώσουν χαμένες ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων. Η παράταση είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή, αλλά εκτός αυτού μόλις χθες εκδόθηκε η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος Ε.2184/2021.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να πάμε στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες. Πόσοι άραγε από το πρωί έχουν ακούσει την ερώτηση «αρχίζουν σήμερα τα my data;» Αν κρίνουμε από εμάς σίγουρα άπειροι… Βέβαια η ερώτηση φέρνει μαζί της και τον ανάλογο πανικό, σε αρκετούς από αυτούς που την θέτουν. Πανικός ίσως αιτιολογημένος ίσως και όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση μη χρειαζούμενος, αφού τα τελευταία δύο έτη έχουμε γεμίσει από πανικούς άλλου τύπου.

Κατά αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι τυπικά δεν αρχίζουν σήμερα για όλους, αφού οι επιχειρήσεις που δεν έχουν τζίρο άνω των 50.000 ευρώ με διπλογραφικά βιβλία και 100.000 ευρώ με απλογραφικά, έχουν στην κατοχή τους έναν επιπλέον μήνα, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σχετική εγκύκλιος Α. 1156/2021. Το θέμα όμως δεν είναι ο επιπλέον μήνας, αφού ο αριθμός των επιχειρήσεων που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι έτοιμες σήμερα, προφανώς και δεν είναι.

Γιατί δεν είναι; Η απάντηση δίνεται από την πανδημία που μαστίζει την ανθρωπότητα εδώ και δύο χρόνια. Όταν υπάρχει η αποδιοργάνωση στα πάντα, δεν μπορείς να μιλάς για ένα τόσο μεγάλο έργο, όταν δεν είσαι εσύ ο ίδιος έτοιμος. Η τελευταία έκφραση δεν απευθύνεται στους φορολογούμενους, ούτε στις επιχειρήσεις, αλλά στην ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών. Εχθές για παράδειγμα, η σχετική σελίδα είχε πέσει, ενώ για να πιάσεις γραμμή στο τμήμα αποριών περίμενες δύο ώρες.

Το έργο σαφώς και είναι μεγάλο και είναι ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα όλοι μας με αυτό. Για να γίνει αυτό όμως σωστά χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος σε όλους μας, όπου προφανώς και δεν υπήρχε τα δύο τελευταία χρόνια με όλα όσα μας ταλαιπωρούν σαν ανθρωπότητα γενικότερα και σαν κλάδος ειδικότερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν γίνει στο πόδι θα γίνει λάθος… Ας του δοθεί μία ευκαιρία για να πετύχει τον σκοπό του και να μην γυρίσει μπούμερανγκ σε όλους μας…